Jak vybrat nejlepší houpací síť. Co byste měli před jejím nákupem vědět a na co se zaměřit?

Žena v houpací síti Beliphotos / Shutterstock.com

Může být něco pohodlnějšího než vaše pohovka? Majitelé houpacích sítí velmi dobře vědí, o čem je řeč. Ačkoliv ji můžete použít i v interiéru, jedná se o skvělý doplněk zahrady, o který se možná budete prát s ostatními členy domácnosti. Houpací sítě jsou mimořádně pohodlné a v horkých letních dnech poskytnou to nejlepší místo pro příjemné lenošení. Jejich výběr nemusí být tak snadný, proto vám poradíme, jak ideální houpací síť vybrat.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Jak houpací síť zavěsíte?

Máte na zahradě dostatek stromů, mezi které lze síť zavěsit? Můžete ji zavěsit i ve vaší pergole mezi trámy nebo různé sloupky.

Pokud takovou možnost nemáte, pořiďte si houpací síť se stojanem, kterou můžete následně umístit kamkoliv na zahradě. Pokud naopak budete používat síť v interiéru, může být ukotvená ve stěně nebo za futra dveří. Tu se stojanem je pak doma vhodné mít na koberci nebo na podložce, abyste si nepoškrábali podlahu.

S rámem, nebo bez něj?

Některé houpací sítě disponují dřevěným rámem, který se stará o větší stabilitu a také o to, aby se vám síť jen tak nezamotala. Pokud si ji však chcete vzít na kempování, v batohu bude rám zbytečně těžký, raději tedy volte variantu bez něj. Dřevěný rám vám také neumožní, abyste dali síť do pračky – tak na to před nákupem myslete.

Muž ležící v houpací síti Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Materiál

Velmi rozšířené jsou houpací sítě ze síťoviny. V letních dnech mohou být pohodlné, protože vás nebudou zahřívat, ale někteří si v nich mohou připadat jako balená šunka. Pohodlnější pro vás mohou být látkové houpací sítě. Bavlněné varianty jsou velmi pohodlné, ale mají nižší životnost, proto se nebojte zvolit modely z umělých vláken nebo bavlnu s umělým vláknem.

Jestliže síť nechcete používat jen v létě, je potřeba, aby vám v ní nebyla zima. Pokud v ní spíte a chladný vzduch obtéká kolem spodní části zad, může to být velmi nepříjemné. Jednou z možností je zasunout do sítě podložku na spaní, případně vybrat houpací síť s podšívkou, která je mnohem pohodlnější.

Udělejte si v síti pohodu – třeba se skleničkou vína

Rozměry

Houpací síť pro dospělého člověka by měla mít rozměry zhruba 200 × 120 cm a nosnost alespoň 100 kg. Platí, že čím větší je, tím je pohodlnější. Můžete si pořídit také dvojité houpací sítě, které můžete sdílet se svým protějškem. Sítě mohou bavit i děti, ale dejte si pozor, abyste si sami omylem nekoupili dětský model – mohl by pod vámi prasknout nebo se poškodit.

Žena s dítětem sedící v houpací síti v přírodě s výhledem na kopce My Good Images / Shutterstock.com

Sítě na kempování

Pokud chcete používat sítě při kempování, je vhodné sáhnout po outdoorovém modelu, který je odlehčený a z rychleschnoucích materiálů. Ne vždy je vhodné používat jednu síť na zahradu i kempování, a tak může být moudrým rozhodnutím pořídit si dva modely – jeden domácí a jeden na cesty.

Ne každému vyhovuje

Na houpacích sítích lidé nejvíce milují především lehké pohupování. Ne každému se ovšem líbí to, že v síti musí ležet. Pokud raději lenošíte vsedě, můžete si pořídit třeba závěsná křesílka. K dispozici vám jsou i houpací hnízda a celé závěsné stany, které nabízí mnoho komfortu.

I v přírodě můžete mít pohodlí

Co dalšího byste měli o houpacích sítích vědět?

  • Hamaka nebo houpací síť – Z těchto dvou označení můžete být zmatení, ale jde v podstatě o totéž. Někteří prodejci však mohou jako hamaku označovat síť, která se používá do přírody.
  • Správná poloha – Ne každý ví, jak v nich správně ležet. V nevyztužených modelech je vhodné ležet spíše diagonálně, abyste se nezamotali. Ve vyztužených modelech můžete ležet rovně.
  • Kotvicí mechanismy – Snažte se koupit síť s vhodnými kotvicími mechanismy. Pokud je nemá, měli byste je dokoupit zvlášť. Správné ukotvení se postará třeba o to, abyste si nepoškodili stromy na zahradě.
  • Důležité doplňky – Pokud si berete síť na kempování, kupte si k ní moskytiéru nebo zvolte model, který ji už obsahuje, aby vám hmyz nebránil ve spánku. Vhod může přijít i plachta proti dešti.
  • Udržujte ji v čistotě – Mnoho modelů můžete vyprat v pračce. Dbejte na to, aby byla čistá a když ji dlouho nepoužíváte, uložte ji na suché místo, aby vám nezačala plesnivět. Ideální volbou je pořídit si vak, který ji udrží v čistotě.