Natrhejte si několik květů nebo plodů černého bezu a připravte si doma chutný sirup, limonádu nebo marmeládu. V našem článku na Kupi.cz pro vás máme několik tipů včetně receptů na výrobu pochutin z černého bezu.
Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni. Vydejte se na procházku do přírody, natrhejte si bezové květy a pusťte se do výroby.
Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů. Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:
Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko. Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut. Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum. Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů. Na 1 litr bezinek budete potřebovat:
Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a nechte 15 minut povařit. Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 3 dny kvasit. Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte. Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
K přípravě sirupu budete potřebovat přibližně 1 litr bezových květů, 2 kg práškového cukru, 80 g kyseliny citronové a 2 litry převařené a vychlazené vody.
Bezové květy opláchněte a dejte je na 24 hodin louhovat do předem převařené vody spolu s kyselinou citronovou. Druhý den směs přeceďte a přidejte práškový cukr a rozmíchejte, aby se rozpustil. Hotový sirup skladujte v uzavřených sklenicích. Sirup skvěle chutná s minerální vodou. Použít ho můžete také na přelití lívanců nebo palačinek.
Kupte se slevou Sirup YO.
Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami. Na přípravu marmelády budete potřebovat:
Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami a přidejte 0,5 kg cukru a rum. Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut. Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice. Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.