Jak využít černý bez v kuchyni? Recept na bezinkový sirup, likér, víno i marmeládu

Domácí sirup z černého bezu ve skleničce a plody černého bezu domnitsky / Shutterstock.com

Natrhejte si několik květů nebo plodů černého bezu a připravte si doma chutný sirup, likér, víno nebo marmeládu. V našem článku na Kupi.cz pro vás máme několik tipů včetně receptů na výrobu pochutin z černého bezu.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Jak využít černý bez?

Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni. Vydejte se na procházku do přírody, natrhejte si bezové květy a pusťte se do výroby.

Recept na domácí bezinkový likér z plodů

Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů.

Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:

Postup:

  1. Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko.
  2. Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut.
  3. Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum.
  4. Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Kde sehnat kvalitní rum za přijatelnou cenu?

Recept na bezinkové víno z plodů

Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů.

Na 1 litr bezinek budete potřebovat:

  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru
  • ½ balení droždí
  • 2 ks nového koření a hřebíčku
  • mletý pepř

Výroba:

  1. Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a 15 minut povařte.
  2. Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a dejte 3 dny kvasit.
  3. Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte.
  4. Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Domácí sirup z černého bezu Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Recept na domácí bezový sirup z květů (nevařený)

K přípravě sirupu budete potřebovat:

  • přibližně 1 litr bezových květů
  • 2 kg práškového cukru
  • 80 g kyseliny citronové
  • 2 litry převařené a vychlazené vody

Jak udělat bezový sirup:

  1. Bezové květy opláchněte a dejte je na 24 hodin louhovat do předem převařené vody spolu s kyselinou citronovou.
  2. Druhý den směs přeceďte, přidejte práškový cukr a rozmíchejte, aby se rozpustil.
  3. Hotový sirup skladujte v uzavřených sklenicích. Sirup skvěle chutná s minerální vodou. Použít ho můžete také na přelití lívanců nebo palačinek.
Nemáte čas na přípravu domácího sirupu?

Kupte se slevou Sirup Jupí.

Porovnat slevy

Recept na bezinkovou marmeládu z bobulí

Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami.

Na přípravu marmelády budete potřebovat:

Jak na to:

  1. Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami, přidejte 0,5 kg cukru a rum.
  2. Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut.
  3. Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice.
  4. Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.