Natrhejte si několik květů nebo plodů černého bezu a připravte si doma chutný sirup, likér, víno nebo marmeládu. V našem článku na Kupi.cz pro vás máme několik tipů včetně receptů na výrobu pochutin z černého bezu.
Jak využít černý bez?
Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni. Vydejte se na procházku do přírody, natrhejte si bezové květy a pusťte se do výroby.
Recept na domácí bezinkový likér z plodů
Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů.
Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:
Postup:
- Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko.
- Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut.
- Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum.
- Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Kde sehnat kvalitní rum za přijatelnou cenu?
Recept na bezinkové víno z plodů
Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů.
Na 1 litr bezinek budete potřebovat:
- 2 litry vody
- 1 kg cukru
- ½ balení droždí
- 2 ks nového koření a hřebíčku
- mletý pepř
Výroba:
- Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a 15 minut povařte.
- Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a dejte 3 dny kvasit.
- Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte.
- Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Madeleine Steinbach / Shutterstock.com
Recept na domácí bezový sirup z květů (nevařený)
K přípravě sirupu budete potřebovat:
- přibližně 1 litr bezových květů
- 2 kg práškového cukru
- 80 g kyseliny citronové
- 2 litry převařené a vychlazené vody
Jak udělat bezový sirup:
- Bezové květy opláchněte a dejte je na 24 hodin louhovat do předem převařené vody spolu s kyselinou citronovou.
- Druhý den směs přeceďte, přidejte práškový cukr a rozmíchejte, aby se rozpustil.
- Hotový sirup skladujte v uzavřených sklenicích. Sirup skvěle chutná s minerální vodou. Použít ho můžete také na přelití lívanců nebo palačinek.
Nemáte čas na přípravu domácího sirupu?
Recept na bezinkovou marmeládu z bobulí
Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami.
Na přípravu marmelády budete potřebovat:
Jak na to:
- Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami, přidejte 0,5 kg cukru a rum.
- Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut.
- Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice.
- Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.