9 praktických věcí, se kterými bude vaření pod stanem nebo v kempu hračka

Muž vsedě připravuje jídlo na přenosném vařiči, žena s plechovým hrnkem v ruce ho sleduje a leží ve stanu Monkey Business Images / Shutterstock.com

Vyrážíte v létě do kempu nebo pod stan, kde si budete připravovat i jídlo? Pak nezapomeňte dát dohromady svou „polní kuchyni“. Sepsali jsme pro vás seznam devíti nezbytných a praktických věcí i užitečných vychytávek, které by ve vaší kempingové výbavě neměly chybět. Vaření v přírodě díky nim zvládnete pohodlně a jednoduše. Ať už cestujete pouze s batohem, nebo máte více místa v autě.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

1. Kempingové vařiče

Nejdůležitější položka. Při výběru zvažte zejména to, jakým způsobem budete vařit (v jakém nádobí, jaká jídla, jak často apod.), v jakých podmínkách (některé vařiče jsou vhodnější do nižších teplot nebo větrného počasí) nebo jak moc těžký vařič si můžete dovolit nést.

Pokud budete jídlo vařit či ohřívat v ešusech, cestovních hrncích či konvicích (případně budete nádoby nad plamenem často střídat), pak si nejlépe vystačíte s klasickou plynovou kartuší. Alternativou mohou být i benzínové nebo lihové vařiče, nebo dokonce kotlíkové vařiče na dřevo. Zajímavou vychytávkou jsou tzv. jetboily – turistické vařiče fungující jako rychlovarná konvice (vše je tedy nutné vařit v jedné nádobě, která se upevňuje na hořák).

  • Užitečná je také skládací zástěna, která vaše jídla (a prázdné žaludky) zachrání v případě nepříznivého počasí.
  • Nezapomeňte ani na křesadlo, se kterým rozděláte oheň za každých podmínek. Koupit se rovněž dají větru i vodě vzdorné zápalky a outdoorové zapalovače nebo dřevěné tyčinky sloužící jako přírodní, neuhasitelný podpalovač.
Žena sedí na hoře a připravuje si volská oka na pánvičce, vedle sebe má batoh, plechový hrnek a moka konvičku frantic00 / Shutterstock.com

2. Cestovní kávovary

Nechcete se o šálek dobré zrnkové kávy ochudit ani ráno pod stanem? Na kempingové vařiče je v tomto ohledu ideální odolná moka konvička, případně se dnes dá koupit celá řada malých cestovních ručních kávovarů nebo tzv. aeropressů, se kterými si za pomocí vyvinutí vlastního tlaku (tedy bez nutnosti připojení k elektřině) připravíte espressa a americana ze zrnkové kávy, kapslí i podů.

3. Nádobí a příbory

Všeobecně si na cestách bohatě vystačíte s jedním ešusem, plecháčkem, lžící, otvírákem a ostrým nožem. Pokud vám to kapacita krosny dovolí, hodit se může také menší prkénko na krájení, kompletní sada příborů či různé dózy na potraviny.

  • Praktickým řešením jsou silikonové skládací misky, krabičky, kelímky či hrnky, které lze po použití složit naplacato a nezabírají téměř žádné místo.
  • Ve sportovních či outdoorových potřebách dnes seženete nejrůznější cestovní jídelní sady, které v sobě kombinují vše potřebné pro stolování v přírodě (ešusy, misky, příbory apod.) a poskládají se do jednoho kompaktního balení. Ať už zvolíte velikost pro jednu osobu, nebo třeba pro celou rodinu.
  • Většina cestovního nádobí je opatřena poutkem či ouškem (případně lze použít karabinu) a na batoh ho připevníte i zvenčí.
Člověk si připravuje nudle na pánvi, vedle je ešus a plechový hrnek Skorzewiak / Shutterstock.com

4. Hrnce, kotlíky a konvice

Pro přenášení v batohu jsou ideální silikonové hrnce s harmonikovým skládáním, jejichž dno je vyrobené z tvrzeného hliníku a které po použití poskládáte do plochého tvaru. Koupit se rovněž dají lehké outdoorové konvice či kotlíky z odolného materiálu s úchytkou pro držení i zavěšení, se kterými se můžete pustit i do většího vaření.

5. Lahve na vodu

Čistá voda je základ – pro dodržování pitného režimu během dne i na vaření. Klasikou jsou plastové či nerezové lahve. Šetříte-li ale v batohu každý kousek místa, vhodné budou lahve skládací či hydrovaky. Hodit se mohou i skladné termoobaly, které v turistických lahvích dočasně izolují teplotu nápoje. Zastanou tak funkci termosky, kterou tím pádem nosit nemusíte.

6. Filtry na vodu

Oceníte je ve chvílích, kdy budete mít k dispozici pouze přírodní zdroje nebo si kvalitou dostupné vody nebudete jisti. Pro přefiltrovávání vody na vaření přijdou vhod lahve se zabudovaným filtrem, případně nejlehčí a nejkompaktnější řešení představují chemické dezinfekční přípravky na vodu, které z ní odstraní přítomné viry a bakterie.

7. Přenosné dřezy

Jsou skvělé nejen na mytí nádobí, ale i nošení vody, praní prádla či na osobní hygienu. Vyrábí se z voděodolného materiálu, většinou obsahují popruh na přenášení a ty nejskladnější složíte i do malého balíčku o velikosti pláštěnky.

  • Nezapomeňte přibalit ani houbičku na nádobí, rychleschnoucí utěrky a prostředek na nádobí (pokud budete umývat nádobí v přírodě, pak ideálně ekologickou variantu).
Stan, stolek, kempingová židle a rozsvícená svítilna sarawut bootdee / Shutterstock.com

8. Kempingové svítilny

Čelovka je pod stanem základ, pro vaření ve večerních hodinách se vám ale mohou hodit i závěsné či stojací svítilny. Praktické jsou také ty dobíjecí, které současně slouží jako powerbanka. Nejméně místa zase zaberou lehké nafukovací solární lampy.

9. Hotová „expres menu“ jídla

Už dávno neplatí, že se na cestách musíte spokojit s instantními jídly nevalné chuti a ne příliš vhodného složení. V prodejnách se sportovním, outdoorovým či army vybavením a na internetu dnes seženete širokou řadu dehydratovaných či hotových sterilovaných „expres“ plnohodnotných jídel – od hustých polévek, hlavních jídel nejrůznějších světových kuchyní až po sladké dezerty.

Jsou sice podstatně dražší než lunchmeat z plechovky, na druhou stranu si na nich opravdu pochutnáte, dodají vám potřebnou energii a jejich příprava je velmi snadná.

Žena a muž před stanem připravují ohniště Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

Když máte více místa v autě…

… pak je samozřejmě balení mnohem jednodušší a možností, kolik si toho vzít s sebou, je více. Hodit se mohou kanystry na vodu (sehnat se dají i skládací, které nezaberou tolik místa), kempingové židličky a stolky, přenosné ledničky a větší termotašky. Do kufru auta sbalíte i robustnější kempingové vařiče a grily.

Koupit se dají i větší rozkládací kempingové kuchyně obsahující pracovní desku, otvor pro dřez a plynovou lahev i odkládací skříňky. Jsou ideální především na vícedenní pobyty v kempech pro větší rodiny.

Zdroje: Decathlon.cz, dm.cz, Kupi.cz