Jak správně uvařit rýži? S těmito tipy bude dokonalá v každém pokrmu

Žena vaří rýži v kastrolu na sporáku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Uvařit rýži zvládne opravdu každý. Je to rychlé a velmi snadné, stačí si udělat přehled v jejích druzích a typech přípravy. Jakmile budete zvládat základy, můžete se pustit i do specialit, třeba do pravého italského rizota, japonského sushi nebo dezertu ze sladké rýže. Čím začít a co budete potřebovat?

Přečtěte si také

Jak ošetřit travní porost po zimě? Pět kroků pro dokonalý trávník
Jak ošetřit travní porost po zimě? Pět kroků pro dokonalý trávník

Není rýže jako rýže

Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých typech rýže.

Natural

Mezi zastánci zdravého životního stylu vede rýže natural, která je pouze částečně loupaná. Má tedy tmavší barvu a obsahuje velké množství živin. Její nevýhodou je ale delší doba přípravy. Doporučujeme ji předem na dvě až tři hodiny namočit a pak vařit zhruba 15 minut, záleží ale také na množství.

Jasmínová rýže

Tato rýže má specifické aroma, které nemusí vyhovovat každému. Na druhou stranu je jako dělaná k omáčkám a jídlům s méně výraznou chutí. Příprava v hrnci trvá zhruba 15 minut.

Skočte si pro rýži v akci

Basmati

Můžete si ji splést s rýží jasmínovou, ale zrnka má ještě o něco delší a vaří se jen asi 10 minut. Basmati rýže je ideální jako příloha, protože má sama o sobě lahodnou chuť. Navíc se nemusí solit, oblíbí si ji tedy i děti. Po uvaření má sypkou konzistenci a nelepí. Jen pozor na to, že byste ji neměli kombinovat s jinými druhy rýže.

Parboiled

Nejde o typ rýže jako takový, ale o formu zpracování. Předem se namáčí, napařuje a sušší, což zjednoduší její přípravu, ale také zvýší obsah vitamínů a minerálů. Parboiled rýži proto stačí vařit 15 minut, aby byla krásně kyprá a nelepivá.

Kulatozrnná rýže neboli Arborio

Z této kulatozrnné rýže se připravuje hlavně italské rizoto. Hodí se na něj, protože je pevnější a moučnější než ostatní druhy. Někdy se jí říká také mléčná rýže.

Uvařená rýže v misce s fazolemi Pitamaas Agency / Shutterstock.com

Příprava v hrnci, troubě nebo mikrovlnce

V hrnci

Pro klasické vaření v hrnci je nejjednodušší si zapamatovat ideální poměr – dva díly vody na jeden díl rýže. Konkrétní množství by mělo odpovídat 80 gramům na jednu porci. Nejprve doporučujeme rýži proprat ve vodě, a to i sáčkovou. Samotná příprava trvá 10 až 20 minut, podle typu rýže. Po celou dobu je potřeba ji nemíchat a nesundávat z ní pokličku (takzvané utajené vaření).

Kromě soli můžete chuť vylepšit i různými druhy koření nebo například máslem. A před podáváním rýži prospěje, když ji necháte ještě asi 5 minut odstát. Pokud uvařenou rýži nesníte najednou, vydrží v lednici i 4 dny. Musíte ji tam ale vložit jen několik hodin po uvaření, nejlépe v plastovém vzduchotěsném obalu.

Při vaření rýže se vždycky hodí máslo v akci

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Na pánev a do trouby

Pokud si chcete rýži vychutnat netradičně, zkuste ji osmahnout na másle (samozřejmě propláchnutou) a pak nechte dojít v troubě. Počítejte ale s tím, že příprava bude trvat zhruba 40 minut. Na pánvi je nutné rýži stále míchat, aby se rovnoměrně obalila tukem. Potom ji podlijte vodou, osolte a přidejte cibuli s napíchanými hřebíčky. V hrnci s pokličkou ji pak ve známém poměru dejte do trouby a nechte asi 30 minut dojít.

V mikrovlnné troubě

Rychle a téměř bez práce připravíte rýži i v mikrovlnce. Stačí ji dát do skleněné nebo keramické mísy a přidat vodu v poměru 1:1,5. Pak nezapomeňte nádobu přiklopit víkem a zapněte mikrovlnku na plný výkon. Cca po 12 minutách bude rýže hotová.

Vyplatí se rýžovar?

Pokud vaříte rýži často a ve větším množství, pořiďte si speciální rýžovar. Pomůže vám zlepšit strukturu, a hlavně vyladit chuť tohoto pokrmu k dokonalosti. Přípravu navíc rychlí a maximálně usnadní, protože sám hlídá čas a udrží rýži dlouho teplou. Nejlevnější modely seženete už od 400 Kč.

Rýže na sushi

Přípravu rýže na sushi nám usnadní hlavně výběr správného druhu (hrubozrnné rýže Japonica) a také zmiňovaný rýžovar. Pokud máte doma tohoto pomocníka, zvládnete to za půl hodiny a skoro bez námahy. Nejdříve rýži několikrát properte pod studenou tekoucí vodou. Dávejte pozor, aby se zrnka nepolámala a pokračujte znovu stejným způsobem. Opakujte asi čtyřikrát, dokud nebude voda dokonale čirá. Nakonec sceďte a nechte okapat.

Potom už rýži s vodou a řasou Kombu dejte do rýžovaru a dobu vaření nastavte na 20 minut. Nechte odležet a můžete se pustit do rolování.

Různé druhy sushi Zb89V / Shutterstock.com

Smažená rýže Nashi Goreng

Vyzkoušejte národní pokrm z Malajsie a Indonésie.

Budete potřebovat:

  • 400 g jasmínové rýže
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 šalotku
  • 2 ks jarní cibulky
  • houby (nejlépe shitake) a případně další zelenina
  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
  • 2 lžíce sójové. omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1. lžíci chilli pasty
  • sůl a pepř

Postup:

Cibuli a česnek oloupejte, česnek nasekejte najemno a cibuli nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na proužky a houby a ostatní zeleninu na širší plátky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli, česnek, jarní cibulku a zázvor. Během zhruba 2 minut osmahněte dozlatova a vsypte rýži i zeleninu s houbami. Pečlivě promíchejte a přidejte omáčky a chilli pastu. Po ochutnání okořeňte a případně přilijte vodu. Pak už jen rozdělte do misek a navrch dejte volské oko, které jste si mezitím připravili.

Když si chcete zamlsat

Zapečená mléčná rýže se švestkami

Budete potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže (případně natural)
  • 400 ml mléka
  • kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 600 g. kompotovaných švestek
  • 3 lžíce strouhanky

Postup:

Rýži dejte do hrnce a přidejte mléko, máslo a citronovou kůru. Vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Mezitím vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru do pěny a z bílků ušlehejte sníh. Smíchejte a přidejte rýži. Zapékací mísu vytřete máslem a naplňte rýžovou směsí. Potom přidejte a zbylou rýži. Posypejte strouhankou s citronovou šťávou a pečte přibližně 10 minut. Podávat můžete ještě teplé.