Jak správně uvařit rýži? S těmito tipy bude dokonalá v každém pokrmu

Žena vaří rýži v kastrolu na sporáku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Uvařit rýži zvládne opravdu každý. Je to rychlé a velmi snadné, stačí si udělat přehled v jejích druzích a typech přípravy. Jakmile budete zvládat základy, můžete se pustit i do specialit, třeba do pravého italského rizota, japonského sushi nebo dezertu ze sladké rýže. Čím začít a co budete potřebovat?

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Není rýže jako rýže

Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých typech rýže.

Natural

Mezi zastánci zdravého životního stylu vede rýže natural, která je pouze částečně loupaná. Má tedy tmavší barvu a obsahuje velké množství živin. Její nevýhodou je ale delší doba přípravy. Doporučujeme ji předem na dvě až tři hodiny namočit a pak vařit zhruba 15 minut, záleží ale také na množství.

Jasmínová rýže

Tato rýže má specifické aroma, které nemusí vyhovovat každému. Na druhou stranu je jako dělaná k omáčkám a jídlům s méně výraznou chutí. Příprava v hrnci trvá zhruba 15 minut.

Skočte si pro rýži v akci

Basmati

Můžete si ji splést s rýží jasmínovou, ale zrnka má ještě o něco delší a vaří se jen asi 10 minut. Basmati rýže je ideální jako příloha, protože má sama o sobě lahodnou chuť. Navíc se nemusí solit, oblíbí si ji tedy i děti. Po uvaření má sypkou konzistenci a nelepí. Jen pozor na to, že byste ji neměli kombinovat s jinými druhy rýže.

Parboiled

Nejde o typ rýže jako takový, ale o formu zpracování. Předem se namáčí, napařuje a sušší, což zjednoduší její přípravu, ale také zvýší obsah vitamínů a minerálů. Parboiled rýži proto stačí vařit 15 minut, aby byla krásně kyprá a nelepivá.

Kulatozrnná rýže neboli Arborio

Z této kulatozrnné rýže se připravuje hlavně italské rizoto. Hodí se na něj, protože je pevnější a moučnější než ostatní druhy. Někdy se jí říká také mléčná rýže.

Uvařená rýže v misce s fazolemi Pitamaas Agency / Shutterstock.com

Příprava v hrnci, troubě nebo mikrovlnce

V hrnci

Pro klasické vaření v hrnci je nejjednodušší si zapamatovat ideální poměr – dva díly vody na jeden díl rýže. Konkrétní množství by mělo odpovídat 80 gramům na jednu porci. Nejprve doporučujeme rýži proprat ve vodě, a to i sáčkovou. Samotná příprava trvá 10 až 20 minut, podle typu rýže. Po celou dobu je potřeba ji nemíchat a nesundávat z ní pokličku (takzvané utajené vaření).

Kromě soli můžete chuť vylepšit i různými druhy koření nebo například máslem. A před podáváním rýži prospěje, když ji necháte ještě asi 5 minut odstát. Pokud uvařenou rýži nesníte najednou, vydrží v lednici i 4 dny. Musíte ji tam ale vložit jen několik hodin po uvaření, nejlépe v plastovém vzduchotěsném obalu.

Při vaření rýže se vždycky hodí máslo v akci

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Na pánev a do trouby

Pokud si chcete rýži vychutnat netradičně, zkuste ji osmahnout na másle (samozřejmě propláchnutou) a pak nechte dojít v troubě. Počítejte ale s tím, že příprava bude trvat zhruba 40 minut. Na pánvi je nutné rýži stále míchat, aby se rovnoměrně obalila tukem. Potom ji podlijte vodou, osolte a přidejte cibuli s napíchanými hřebíčky. V hrnci s pokličkou ji pak ve známém poměru dejte do trouby a nechte asi 30 minut dojít.

V mikrovlnné troubě

Rychle a téměř bez práce připravíte rýži i v mikrovlnce. Stačí ji dát do skleněné nebo keramické mísy a přidat vodu v poměru 1:1,5. Pak nezapomeňte nádobu přiklopit víkem a zapněte mikrovlnku na plný výkon. Cca po 12 minutách bude rýže hotová.

Vyplatí se rýžovar?

Pokud vaříte rýži často a ve větším množství, pořiďte si speciální rýžovar. Pomůže vám zlepšit strukturu, a hlavně vyladit chuť tohoto pokrmu k dokonalosti. Přípravu navíc rychlí a maximálně usnadní, protože sám hlídá čas a udrží rýži dlouho teplou. Nejlevnější modely seženete už od 400 Kč.

Rýže na sushi

Přípravu rýže na sushi nám usnadní hlavně výběr správného druhu (hrubozrnné rýže Japonica) a také zmiňovaný rýžovar. Pokud máte doma tohoto pomocníka, zvládnete to za půl hodiny a skoro bez námahy. Nejdříve rýži několikrát properte pod studenou tekoucí vodou. Dávejte pozor, aby se zrnka nepolámala a pokračujte znovu stejným způsobem. Opakujte asi čtyřikrát, dokud nebude voda dokonale čirá. Nakonec sceďte a nechte okapat.

Potom už rýži s vodou a řasou Kombu dejte do rýžovaru a dobu vaření nastavte na 20 minut. Nechte odležet a můžete se pustit do rolování.

Různé druhy sushi Zb89V / Shutterstock.com

Smažená rýže Nashi Goreng

Vyzkoušejte národní pokrm z Malajsie a Indonésie.

Budete potřebovat:

  • 400 g jasmínové rýže
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 šalotku
  • 2 ks jarní cibulky
  • houby (nejlépe shitake) a případně další zelenina
  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
  • 2 lžíce sójové. omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1. lžíci chilli pasty
  • sůl a pepř

Postup:

Cibuli a česnek oloupejte, česnek nasekejte najemno a cibuli nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na proužky a houby a ostatní zeleninu na širší plátky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli, česnek, jarní cibulku a zázvor. Během zhruba 2 minut osmahněte dozlatova a vsypte rýži i zeleninu s houbami. Pečlivě promíchejte a přidejte omáčky a chilli pastu. Po ochutnání okořeňte a případně přilijte vodu. Pak už jen rozdělte do misek a navrch dejte volské oko, které jste si mezitím připravili.

Když si chcete zamlsat

Zapečená mléčná rýže se švestkami

Budete potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže (případně natural)
  • 400 ml mléka
  • kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 600 g. kompotovaných švestek
  • 3 lžíce strouhanky

Postup:

Rýži dejte do hrnce a přidejte mléko, máslo a citronovou kůru. Vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Mezitím vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru do pěny a z bílků ušlehejte sníh. Smíchejte a přidejte rýži. Zapékací mísu vytřete máslem a naplňte rýžovou směsí. Potom přidejte a zbylou rýži. Posypejte strouhankou s citronovou šťávou a pečte přibližně 10 minut. Podávat můžete ještě teplé.