Kosmetika na léto: Jak chránit pleť a vlasy před letním sluncem?

Žena s květinou ve vlasech si u moře na tváře nanáší opalovací krém verona studio / Shutterstock.com

Léto je čas dovolených, sluníčka a dovádění u vody, které si většinou náležitě užíváme. Naše pokožka a vlasy mohou ale v horkých dnech poměrně trpět. Proto byste jim měli věnovat zvýšenou pozornost. Které přípravky by ve vaší výbavě neměly během letních měsíců chybět?

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Opalovací krém

Vhodný opalovací krém je v létě naprostý základ. Pokud se jedeme slunit k moři, obvykle na něj nezapomínáme. Ale pozor, spálit se lze i při sportu, na procházce nebo během práce na zahradě.

Prevence je samozřejmě výrazně zdravější než následné řešení začervenalé a svědící kůže. Proto se po „opalováku“ porozhlédněte zavčas a mějte jej vždy při ruce.

Jak vybrat opalovací krém?

Podle SPF neboli ochranného faktoru

Opalovací krémy se standardně rozdělují podle ochranného faktoru. Toto číslo se odvíjí od času, který můžete na slunci strávit, aniž byste se spálili. Logicky platí, že čím je ochranný faktor vyšší, tím déle jste před slunečními paprsky chráněni.

Žena v klobouku si na rameno nanáší opalovací krém Pepper cinema / Shutterstock.com

Podle typu pleti

Záleží však samozřejmě i na typu vaší pokožky. Obecně lze říci, že lidé s bledší pletí a světlejšími vlasy se spálí rychleji a naopak. I tmavovlasí lidé však mohou mít světlejší, citlivou pleť, takže tuto poučku berte s rezervou. Sami určitě nejlépe víte, jak na vás sluníčko působí. Obzvláště opatrní byste pak měli být u malých dětí – tam rozhodně sáhněte raději po vyšším faktoru.

Podle voděodolnosti

Jestliže vyrážíte k vodě, poohlédněte se po krému voděodolném. Ten obyčejný by se totiž velmi rychle smyl a byl by vám k ničemu. Opalovací krémy seženete v každé drogerii, ale není na škodu zavítat i do lékárny, kde vám s výběrem odborně poradí a seženete tu i přípravky pro alergiky.

Vhodné přípravky najdete i v supermarketech

Krém po opalování

Pokožku byste samozřejmě měli ošetřit i po opalování. Sluneční paprsky ji totiž vysušují, takže nevypadá hezky, a navíc dochází k jejímu předčasnému stárnutí.

Krémů, sprejů nebo mlék po opalování existuje celá řada. Jejich základní vlastností by měla být právě hydratace a vyhlazení pleti. Často obsahují zklidňující složku, jako je panthenol, aloe vera nebo třeba bambucké máslo. Aplikují se vždy po osprchování, a to po dobu několika dní od opalování.

Jestliže se vám přes veškerou snahu podařilo se na sluníčku spálit, volte takové přípravky, které mají navíc hojivé účinky. Koupíte je i v drogerii, ale pokud je spálení horší, zajděte raději do lékárny nebo přímo k lékaři.

Žena je na pláži a do vlasů si stříká ochranný olej triocean / Shutterstock.com

Ochrana vlasů před sluncem

Nejen pokožka, ale i vlasy si během léta zaslouží náležitou péči. Ani jim totiž nesvědčí silné slunce, stejně jako slaná mořská voda. Jsou vysušené, mohou se lámat a třepit. Na trhu je naštěstí k dispozici spousta kosmetických přípravků, které našim vlasům pomohou udržet si zdravý a krásný vzhled.

Jak chránit vlasy před sluníčkem?

Mezi ně patří třeba šampony obsahující ochranné složky proti slunečnímu záření. Tak jako opalovací krém chrání vaši pokožku, postará se tento šampon podobným způsobem o vaše vlasy. Většina značek jej nabízí v kombinaci s vhodným kondicionérem.

Dopřejte svým vlasům náležitou péči

Pokud jsou vaše vlasy od sluníčka už částečně poničené, zkuste šampon regenerační. Některé jsou přímo součástí letních řad kosmetiky, jiné jsou určené na použití kdykoli během roku. Svým vlasům můžete zrovna tak dopřát i regenerační masku. Volte nejlépe takovou, která pomáhá absorbovat UV záření a je určená na vlasy namáhané slanou či chlorovanou vodou.

Jak pečovat o vlasy v létě?

V letních měsících zkuste vlasy pokud možno šetřit – omezte fén, kulmu nebo žehličku. Také se nedoporučuje vlasy bezprostředně před dovolenou barvit, protože slunce barvě rozhodně neprospěje. Výraznější změny účesu tedy raději nechte až na podzim.