Dnes je pátek třináctého! Den, kdy padají letadla i jackpoty v loteriích

Kalendář s označením pátku 13. Peppermint Joe / Shutterstock.com

Zůstanete v pátek třináctého raději doma, nebo na pověry o smolném dni nevěříte? Že je toto datum považováno za nešťastné, většina lidí tuší, ale proč si tento cejch pátek třináctého vysloužil? A kdo ze známých osobností se pátku třináctého bál jako čert kříže?

Přečtěte si také

Po Globusu i Kaufland stahuje další sladkosti od Kinder. Z regálů musí zmizet také oblíbený slaný snack z PENNY

Let rovnou do pekla (nebo Helsinek)

Třináctka společně se třemi šestkami za sebou (666 je ďábelské číslo) patří mezi nejobávanější čísla, kterým se spousta lidí raději vyhýbá. Mnozí v nich totiž spatřují neštěstí a temno, které nechtějí pokoušet. Jste na tom podobně, nebo na pověry nevěříte?

Možná si říkáte, že nejste pověrčiví, ale ruku na srdce, nastoupili byste do letu číslo 666 s cílovou destinací HEL, který se konal v pátek 13. září 2013 po 13. hodině? Nebo byste raději počkali na druhý den? Právě takový let se vypravil z Kodaně do Helsinek v roce 2013. Nemusíte mít ale obavy, nikomu se během něj nic nestalo a mnozí pasažéři si určitě slovně-číselné hříčky ani nevšimli.

Letadlo vzlétá při východu slunce OlegRi / Shutterstock.com

Strach z pátku třináctého má své pojmenování

Přestože se spousta neštěstí během pátku 13. nestane a připadnou spíše na úplně jiná data a dny v týdnu, někteří lidé mají z tohoto dne v kalendáři nepřekonatelnou fobii. Pro obavy z pátku třináctého existují dokonce dva termíny, a to paraskavedekatriafobie a friggatriskaidekafobie.

Právě fobií z pátku třináctého paradoxně trpí proslulý autor hororů Stephen King. Ano, přesně ten, který má na kontě horory jako Osvícení, To či Kukuřičné děti. Stephen King kvůli své fobii například nikdy nepřestane číst knihu anebo neskončí s psaním knihy na třinácté stránce. Zajímavé ale je, že právě v pátek 13. srpna 1899 se narodil další hororový génius, kterým nebyl nikdo jiný než Alfred Hitchcock.

Dalším významným paraskavedekatriafobikem byl 32. prezident USA Franklin D. Roosevelt, který v pátek 13. nikdy nikam necestoval, nikdy si na večeři nepozval 13 hostů a nikdy si nezapálil jen tři cigarety. Z pátku 13. měl obavy dokonce i Rooseveltův předchůdce Herbert Hoover a vojevůdce Napoleon Bonaparte.

Kalendář, červená pastelka, u čísla 13 jsou přikresleny ďábelské rohy graja / Shutterstock.com

Proč je třináctka nešťastné číslo?

Obavy ze třináctky mají své historické opodstatnění. Při poslední Ježíšově večeři bylo totiž u stolu třináct lidí a právě za 13. apoštola byl považován Jidáš, který Ježíše zradil, a ten byl proto na Velký pátek ukřižován.

Ani Židy nenechávala třináctka klidné, protože na třináctém místě se v hebrejské abecedě nachází písmeno M a „Mavet“ znamená smrt. Navíc se traduje, že právě v pátek ochutnala Eva jablko ze zakázaného stromu poznání dobra a zla a společně s Adamem byli vyhnáni z ráje.

Pátek třináctého se stal roku 1307 osudným všem templářům, které právě v tento den začal francouzský panovník Filip IV. Sličný pronásledovat, zatýkat, mučit a vraždit. Následkem tohoto pogromu řád templářů zanikl.

Důvodem, proč je pátek třináctého celosvětově považován za nešťastný, je se vší pravděpodobností amerikanizace. Nicméně Španělé za nešťastný den považují pro změnu úterý 13.

I pátek třináctého může být dobrým dnem, když si ho zpříjemníte

Když je pátek třináctého šťastným dnem

To Italové se třináctky neděsí vůbec, ba naopak ji považují za super šťastné číslo, protože přináší štěstí ve hře. Třináctka je totiž spojována s bohyní plodnosti a Italové věří, že všechno spojené s tímto číslem přináší hojnost a bohatství. Na druhou stranu se ale Italové vyhýbají číslu 17. V určitých italských hotelích proto chybí pokoj číslo 17, stejně jako v některých hotelích jinde po světě chybí třináctka.

Zlaté míčky s čísly z loterie kmls / Shutterstock.com

V pátek 13. Češi vyhrávají

Mnozí lidé v pátek třináctého své štěstí nepokoušejí a zůstávají raději doma v bezpečí, jiní tento den využívají, protože věří, že se na ně štěstí usměje právě tehdy.

V tomto ohledu byly pro Čechy extrémně úspěšné dva pátky třináctého v roce 2019. Právě v pátek 13. září šťastlivec ve Sportce vyhrál přes 25,5 milionu korun. Další pátek 13. byl šťastným dnem sázejícího z Prahy, který v Eurojackpotu vyhrál skoro 15,5 milionu korun.

Černá kočka Sazka

3 zajímavosti o sázkách v pátek 13.

  1. Zhruba šest z deseti sázejících Sportky kupuje v tento den plný tiket. V Eurojackpotu jde asi o polovinu hráčů.
  2. Pátek 13. není jen o vysokém jackpotu – svým charakterem je to svátek pro všechny sázející bez ohledu na výši hlavní výhry.
  3. Loni byly pátky třináctého hned dva, a to v březnu a listopadu. I přes pandemická opatření dosáhly Sportka i Eurojackpot vysokých tržeb. Druhé nejvyšší tržby za páteční slosování za celý loňský rok připadly u Sportky právě na pátek 13. listopadu.