Může se med zkazit? Přečtěte si 5 nejčastějších mýtů, které kolují o medu a mnozí jim věří

Sklenice s medem Canva

Informací o medu je plno, jsou ale všechny pravdivé? Sepsali jsme 5 nejčastějších mýtů, kterým lidé věří. Přečtěte si celý článek na Kupi.cz a zjistěte, kde je pravda.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

1. Med můžeme skladovat kdekoliv

Bohužel, tento výrok je mýtus, a proto je potřeba si dávat pozor na to, jak a kde med skladujete. Není dobré sklenice s ním skladovat na světle nebo je vystavovat vyšším teplotám.

Med by se měl skladovat v suchu, při teplotě do 25 °C a ve tmě. Ideálním místem pro jeho uložení je komora. Med pohlcuje vlhkost, proto je důležité, aby sklenice byla dobře uzavřena.

2. Med se nemůže zkazit

V tomto případě jde také o mýtus, kterému lidé často věří, a to díky vysoké trvanlivosti medu. Jeho dlouhá životnost je zapříčiněna nízkým obsahem vody a vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Med přímo od ověřených včelařů by se opravdu neměl zkazit, avšak mnoho výrobců, především těch, kteří dodávají do větších obchodních řetězců, do něj přidává větší podíl vody, kvůli kterému může med po čase začít kvasit. Kvalitní medy jsou pravidelně kontrolované. Ověřuje se u nich nepřítomnost pesticidů i antibiotik a také se kontroluje jejich fyzikální a chemické složení.

Sklenice s medem Canva

3. Vitamíny z medu se v horkém nápoji ztrácí

Naštěstí i v tomto případě nejde o pravdu. Díky lžičce a míchání má čaj v době vložení medu přibližně 80–90 °C, což nestačí na znehodnocení vitamínů, které med obsahuje. Je potřeba si ale dávat pozor na to, aby byl med vkládán až po zalití čaje vařící vodou. K čaji by nikdy neměl být přidán před zalitím.

4. Obsahuje med v obchodech pyl?

Ano, pyl se v medu nachází vždy, díky jeho rozboru se dá dokonce zjistit původ medu. Medy, které najdete na pultech obchodních řetězců, procházejí přísnými kontrolami a musí splňovat několik norem včetně množství pylu, které obsahují.

Dopřejte si zaslouženo dávku vitamínů

5. Čím tmavší barva, tím kvalitnější med

Hodně lidí si myslí, že kvalitu medu určuje jeho barva. Je to opravdu pravda? Je tmavší med kvalitnější? Toto tvrzení není nijak opodstatněné. Barva medu závisí na tom, odkud včela sbírá nektar a medovici. Základ tmavších medů tvoří medovice, naopak světlejší medy jsou květované. Výběr medu tedy závisí na chuťové preferenci každého z nás.

Jaký med preferujete vy? Dejte nám vědět dolů do komentářů, který druh vám nejvíce chutná a jak ho využíváte.