Havajský hit poke bowl si podmanil celý svět. Jak tuhle exotickou dobrotu správně připravit?

Poke bowl s lososem a avokádem Canva

Jsou barevné, exotické, plné vitamínů, minerálů a vyvážené chuti. Ne nadarmo se jim někdy říká rozbalené sushi. Řeč je o poke bowl, havajských miskách plných chuti, které si získaly celý svět. Základem je syrová ryba ochucená sojovkou, mořské plody, tofu nebo houby, sushi rýže vařená v rýžovém octu, zelenina i ovoce. Připravte si ji doma a zamilujte se do exotických chutí.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Kde se vzala poke bowl?

Miska, jejímž základem je syrová ryba, dary moře a spousta zeleniny, vznikla na Havaji, kde získala největší oblibu počínaje rokem 2012, odkud se posléze rozšířila do Severní Ameriky a dále do celého světa. Svůj název „poke bowl” (čtěte pouké boul) získala podle způsobu přípravy, poke totiž v havajštině znamená krájet či porcovat.

Recept na tuto pochoutku přitom nemají na triku kuchaři, ale místní rybáři, kteří se při svých plavbách chtěli něčím nasytit. Proto svůj úlovek vykostili, nakrájeli na tenké plátky a jedli syrový. Nyní je nejčastěji podávána v dřevěné, keramické či kokosové misce s čínskými hůlkami.

Nezapomeňte na čerstvou rybu v akci

Podstatná je čerstvá syrová ryba

Základ jídla tvoří syrová či marinovaná ryba. Na Havaji se nejčastěji používá tuňák žlutoploutvý, oblíbený je ale i losos, krevety nebo krab. Ryba by měla být co možná nejčerstvější, vykoštěná a může být předem marinovaná ve směsi sojovky, citronové šťávy a česneku. V bezmasých verzích se vyjímá tofu, cizrna či houby.

Poke bowl se také neobejde bez kulatozrnné rýže, která je ochucena rýžovým octem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou. Vkládá se na dno misky a při servírování musí být vlažná. Třetí složkou této barevné misky je zelenina. Ideální je strouhaná mrkev, plátky okurky či ředkviček, krouhané červené zelí, kapusta, špenát, edamame fazolky, avokádo a nejrůznější semínka. Exotický nádech dodáte ovocem, ať už je to mango, ananas nebo dužina kokosu. Využít ale můžete jakékoli kousky zeleniny z lednice, které je třeba zpracovat.

Žena jí poke bowl Canva

Skutečná vitamínová bomba

Poke bowl je čerstvá, osvěžující, dietní a plná vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků, a proto bychom ji určitě měli zařadit do jídelníčku. Zelenina je většinou podávána v syrovém stavu, takže si zachovává všechny své vlastnosti a tělu kromě vitamínů dodá i tolik potřebnou vlákninu.

Ryby jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů B a D a dalších látek. Avokádo je právem řazeno mezi superpotraviny, je totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů B5, B6, C a E. Jeho pravidelná konzumace může podpořit trávení, nakopnout metabolismus, bojovat proti antioxidantům a vyživovat pleť a vlasy. Mořské řasy jsou zase jedinečným zdrojem vápníku, železa, jódu a vitamínů A, C a E.

Buddha bowl, burrito bowl a smoothie bowl

S miskami všeho druhu se roztrhl pytel. Proto se v souvislosti s poke bowl můžete setkat i s dalšími pojmy, které vám mohou připadat velmi podobné. Na jídelních lístcích restaurací se často setkáte s názvem Buddha bowl, která potěší všechny vegetariány a vyznavače low carb stravování. Buddhova miska je čistě vegetariánská, obsahuje čerstvou, nejlépe sezónní zeleninu, ořechy, luštěniny a obiloviny.

Burrito bowl chutná a voní jako Mexiko. Pokud je Poke bowl nezabalené sushi, Burrito bowl je nezabalené burrito. Obsahuje rýži, fazole, kukuřici, mleté maso na způsob chilli con carne a avokádo.

Snídaňovou verzí tohoto trendu najdete pod názvem smoothie bowl. Jak už název napovídá, jejím základem je smoothie, tedy směs rozmixovaného ovoce, které je doplněné o ovesné vločky, ovoce, ořechy, ořechová másla či semínka.