Jak vybrat koloběžku pro děti i dospělé?

Maminka s dětmi na koloběžkách Ground Picture / Shutterstock.com

Koloběžky dobývají svět. Děti na nich dovádí na hřišti, teenageři s nimi jezdí do školy a dospělí do práce. Můžete si je s sebou vzít na výlet, do terénních sjezdů, na u-rampu nebo při venčení psa, zkrátka všude. Jakou koloběžku zvolit do které situace? Na co se při jejím výběru zaměřit? A kolik vůbec takový dopravní prostředek stojí?

Přečtěte si také

Přírodní antihistaminika: Pomozte si od alergie bez léků

Od jakého věku je koloběžka vhodná?

Tento moderní dopravní prostředek je vhodný pro děti i dospělé, podle čehož se samozřejmě liší jeho vzhled, konstrukce i parametry.

Koloběžky pro nejmenší

Na internetu či v obchodech najdete koloběžky určené pro děti už od dvou let. Podobně jako kola mají zabudované pomocné kolečko pro zajištění lepší stability. Dětské koloběžky jsou menší, lehčí a jejich součástí bývá nastavitelný stojánek, aby mohly růst spolu s dítětem a vydržely déle. Dospělácké se pak liší podle toho, co od nich uživatel očekává.

Víte, kde seženete koloběžku v akci?

Jaký typ koloběžky vybrat?

Koloběžek existuje celá řada druhů, každá s jinými parametry a účelem – důležité je vybrat si tu správnou pro vaše potřeby.

Městská

Městské koloběžky jsou nejvhodnější na krátkou vzdálenost. Aby s nimi byl pohyb po rušných ulicích co nejjednodušší, jsou lehké, snadno přenositelné a skladné. Existují dokonce i takzvané skládací, které si můžete snadno vzít do MHD a ušetříte i místo doma.

  • Pokud vám stačí běžná koloběžka do města, hodit se vám bude skládací městská koloběžka Frenzy FR230, z Alzy za 3 999 Kč, nebo koloběžka inSPORTline Runelk II, z obchodu inSPORTline za 3 490 Kč.

Freestyle

Freestylové koloběžky jsou určené pro různé skoky a triky, můžete si je vzít na hřiště a na u-rampu. Mají menší kolečka, jsou odlehčené a u většiny modelů lze otáčet řídítky o 360°. Není ale vhodné s nimi vyrážet na nerovné terény, a to kvůli nižším nášlapům. U freestylových koloběžek se vyplatí investovat do kvalitních, odlehčených materiálů. Mezi ověřené prodejce freestylových koloběžek a příslušenství patří Gizmania nebo Scootering.

  • Pokud vás lákají freestyle koloběžky, zkuste třeba ty od značky Ethic, Triad nebo Core (Gizmania.cz, Scootering.cz).

Sportovní

Sportovní jsou určeny pro delší trasy. Pokud ovšem budete chtít vyrazit do náročnějších terénů, je vhodné sáhnout po terénní koloběžce s odpruženou vidlicí a vyššími nášlapy. Poznáte ji bezpečně podle velkého předního kola.

  • Do terénu využijete třeba koloběžky řady Crussis Cross 6.1 či 6.2, od výrobce za 13 590 Kč.
Tři dívky na elektrokolběžkách Iryna Imago / Shutterstock.com

Elektrická koloběžka

Pokud se u jízdy nechcete příliš namáhat nebo máte v plánu jezdit delší trasy, jsou pro vás tím pravým moderní elektrokoloběžky. Ty jsou vhodné na jízdu po městě, ale i na výlet do přírody. Užijete je i na kratší cesty do práce, školy či na nákup. Za pomoci elektromotoru si můžete regulovat rychlost, která může dosáhnout i 30 km/h. Existují i rychlejší, ve městě byste však správně měli dodržovat rychlost max. 25 km/h. Dojezd se nejčastěji pohybuje v rozmezí 20 až 40 km – při výběru je proto důležité si pohlídat výkon baterie, typ terénu a dojezd. Najdete mezi nimi skládací, městské, ale i ty s velkými koly na delší výlety. Velkou výhodou pak je, když si koloběžku můžete spárovat s mobilní aplikací výrobce.

Elektrická koloběžka Sencor Scooter Two S60 SENCOR
  • Elektrická koloběžka Sencor Scooter Two S60 si vás na první pohled získá svým propracovaným designem, se kterým uděláte parádu opravdu kdekoliv na cestách. Koloběžka vás také potěší nosností až 120 kg. Elektrokoloběžku Sencor můžete pohodlně složit, snadno se tak převáží v autě či v MHD a to i díky tomu, že váží pouze 16 kg. Maximální rychlost až 25 km/h, dojezd až 45 km a odpružení zadního kola zaručují pohodlnou jízdu městem i terénem. Koloběžka je zcela kompatibilní s mobilní aplikací SENCOR SCOOTERS, pomocí které si můžete koloběžku zamknout proti odcizení, sledovat celkovou či aktuální ujetou vzdálenost, stav baterie, odhadovaný dojezd a další užitečné informace. Nechybí ani zobrazení aktuální rychlosti (PLANEO Elektro, 10 989 Kč).

Jaké parametry si ohlídat?

Průměr a velikost kol

Důležitý je průměr a velikost kol. Ty se pohybují v rozmezí 12–26 palců, tedy od 30 cm do 66 cm. Obecně platí, že čím větší jsou kolečka, tím stabilnější jízda bude. Jestli chcete jezdit po hladkém povrchu (ve městě, na cyklostezce), dívejte se po menších kolečkách. Naopak na větší se zaměřte při plánované jízdě po těžších terénech. Pozor! Kolečka u jedné koloběžky se mohou velikostně lišit. Větší přední kolo zpravidla zajistí vyšší rychlost.

Výška řídítek

Abyste se u koloběžky nehrbili, je nezbytné zvolit si správnou výšku řídítek. Jejich horní hrana by obecně měla být ve výšce kyčelního kloubu. U dospělých je běžná výška kolem 80–90 cm, u dětí od 50 cm výše. Liší se také v ergonomii a rozměru. Širší řídítka spíše zajistí stabilnější jízdu.

Brzdy

Při hledání správné koloběžky jsou klíčové také brzdy. Kotoučové jsou vhodné pro sportovce, jelikož zajistí kvalitní brzdění i ve vysokých rychlostech. Pro svoji účinnost jsou nákladnější a zároveň je nutné o ně více pečovat. Levnější variantou jsou nášlapné či čelisťové.

Materiál rámu

Rozdíly můžete pozorovat i v materiálu rámu koloběžky. Nejběžnější typy se vyrábí z hliníku, moderního karbonu či ocelových slitin. Koloběžky z hliníku či karbonu jsou zpravidla lehčí, ty ocelové zase mohou být pevnější. Materiál obvykle závisí na typu koloběžky – pro různé druhy se hodí jiný materiál, proto opět spíše zohledněte, na co ji chcete primárně využívat.

Pán v obchodě vybírá koloběžku hedgehog94 / Shutterstock.com

Kde koupit koloběžku?

Koloběžky najdete v každém větším e-shopu a v celé řadě kamenných obchodů – typicky jde o sportovní prodejny, elektrokoloběžky ale nabízí i řetězce s elektrem. Ty nejlevnější koupíte za několik stovek, v závislosti na kvalitě se ovšem častěji setkáte s koloběžkami za několik tisíc. Dražší jsou některé sportovní a zejména elektrokoloběžky, které mohou stát přes deset tisíc, ale můžete najít i levnější alternativy.

Vybavte se na cesty
Muž dává dítěti na koloběžce přilbu Prostock-studio / Shutterstock.com

Jakou bezpečnostní výbavu pořídit?

S koupí koloběžky to nekončí. K bezpečné jízdě je nezbytně zapotřebí helma, vhodné jsou i rukavice, aby se zamezilo otlačeninám. Pokud si na koloběžce nejste příliš jistí, nebo pokud se chystáte zběsile skákat na u-rampě, doporučujeme poohlédnout se po chráničích loktů a kolen. A pokud víte, že budete jezdit v noci, pořiďte si osvětlení.