Na co všechno se dá použít kávový lógr v domácnosti a na zahradě?

Lógr, kávová zrna a šálek s kávou Nor Gal / Shutterstock.com

Vyhazujete do koše kávový lógr, který vám zůstal na dně hrnečku po pití „turka“ nebo v kávovaru? Pak přicházíte o cenného pomocníka, který najde své uplatnění nejen v domácnosti, ale i na zahradě, kde poslouží jako hnojivo nebo ochrana proti škůdcům. A co víc, kávovou sedlinu využijete také v péči o tělo a vlasy.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Jak využít lógr na zahradě?

Hnojivo

Zahradničíte rádi? Kávový lógr vám skvěle poslouží jako hnojivo. Obsahuje totiž draslík, hořčík a další minerální látky, které rostlinám svědčí. Lógr z kávy posiluje pletivo rostlin a vylepšuje strukturu půdy. Po přidání kávové sedliny je půda provzdušněná a lépe zadržuje a absorbuje vodu.

A pro jaké rostliny se kávová sedlina hodí nejvíce? Vzhledem k mírně kyselému pH zejména pro acidofilní rostliny. Přidejte ji k orchideji a bude kvést jako divá.

Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč

Ochrana proti škůdcům

Další možností, jak na zahradě využít kávový lógr, je ochrana rostlin proti škůdcům. Zatímco žížaly vůně kávy láká, škůdci v podobě slimáků, mšic nebo mravenců ji rádi nemají. Stačí tak kávovou sedlinou posypat hlínu okolo rostlin, které chcete před škůdci ochránit.

Provzdušnění kompostu

Zdravému kompostu neuvěřitelně prospívají žížaly a červíci, kteří kompost provzdušňují a urychlují rozklad. Pokud je chcete na kompost přilákat, rozhodně neuděláte krok vedle, pokud do něj přidáte kávovou sedlinu. V mžiku se pak bude hemžit žížalami.

Žena dává lógr do květináče Ahanov Michael / Shutterstock.com

Jak kávovou sedlinu využít v domácnosti?

Umyje nádobí

Lógr z kávy využijete i v případě, že nezahradničíte. I v domácnosti totiž nabízí celou řadu využití. Oceníte ho třeba při umývání nádobí. Snadno jím totiž nahradíte drátěnku. Výhodou lógru navíc je, že nádobí nepoškrábe. Jako stvořený je na mytí dřevěného kuchyňského náčiní, ze kterého odstraňuje nepříjemný zápach, třeba po krájení masa.

Vyčistí umyvadlo, dřez i vanu

Kávová sedlina se nehodí jenom na umývání nádobí, ale taky špinavého dřezu nebo vany. Možná budete příjemně překvapeni, že dokáže skvěle nahradit písek na mytí. Opět se nemusíte bát, že by umyvadlo nebo vanu kávový lógr poškrábal.

Zbaví vás zápachu z koše

I když byste neměli kávový lógr vyhazovat, svým způsobem do odpadkových košů patří. Pokud lógr nasypete na dno koše, pohltí zápach z odpadků. Sedlinu můžete také nechat uschnout a poté dát na talířku do lednice, kde se taky postará o odstranění nežádoucích pachů. V neposlední řadě můžete lógr využít při umývání rukou a zbavit se tak zápachu například z česneku nebo ryb.

Žena používá kávovou sedlinu jako peeling na ruce ME Image / Shutterstock.com

Jak lógr pomůže v péči o tělo a vlasy?

Peeling proti celulitidě

Lógr z kávy slibuje skvělé výsledky i ve světě kosmetiky. Velmi často se používá jako peeling, kdy si stačí nabrat trošku lógru a krouživými pohyby s ním masírovat pokožku. Kávový peeling odstraní odumřelé buňky a kofein, který obsahuje, zároveň pomáhá bojovat s celulitidou a zpevňuje pokožku.

Peeling na rty

Peeling z lógru můžete dopřát také svým rtům. Stačí smíchat dvě kávové lžičky lógru s jednou lžící medu a směs nanést na rty, jemně je masírovat směsí zhruba minutu a následně opláchnout vodou.

Prostředek proti padání vlasů

Kofein, který lógr obsahuje, vám může pomoci zabránit padání vlasů a podpořit jejich růst. Postup je velmi jednoduchý. Namočte si vlasy a hrstí lógru několik minut masírujte vlasovou pokožku, nechejte lógr zhruba tři minuty působit a následně si vlasy umyjte šamponem.

Kávová zrna
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kávová zrna

Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.

Kávová zrna

Lógr využijete v létě i v zimě

Posyp na chodníky

V zimě se lógr z kávy velmi osvědčil k solení chodníku nebo schodů. Usušený lógr totiž funguje podobně jako sůl, ale nepoškozuje chodník.

Repelent

V létě ho zase oceníte při výrobě domácího repelentu. Pokud chcete odehnat vosy, stačí zapálit suchou kávovou sedlinu. Dotěrných much se zase zbavíte smícháním kávové sedliny s usušenou bazalkou.

Na co používáte kávový lógr vy? Znáte další možnosti, jak ho využít?

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, kupi.cz