Jak bojovat s hmyzími vajíčky na zahradě a ochránit svou úrodu?

Hmyzí vajíčka na listu, líhnoucí se hmyz Jennifer Bosvert / Shutterstock.com

Pěstování na zahradě by bylo mnohem jednodušší, kdyby neexistovaly žádné choroby a také nejrůznější škůdci. Bohužel tu jsou, někteří zahrádkáři tento problém ještě nezaznamenali a jiní s ním bojují rok co rok. Pokud vám ničí škůdci vaši zahradu a namísto úrody máte jen oči pro pláč, nemusíte házet ručník do ringu. Zdrojem škůdců je obvykle samotná zahradní půda. Možná, že je i ta vaše plná vajíček hmyzu, a pokud ano, poradíme užitečné tipy, jak jim předcházet a jak se jich zbavit.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Kde hmyzí vajíčka najít?

Zahradní zemina je ideální živnou půdou pro širokou škálu hmyzu, který zde má útočiště, tmu a dostatek potravy. Seznam druhů hmyzu, který sem klade vajíčka, je dlouhý, od létavého hmyzu, jako jsou můry a mušky, až po nelétavý hmyz, jako jsou mravenci a různé druhy brouků.

Největší množství vajíček lze nalézt v prvních cca sedmi až osmi centimetrech půdy. Velikost i barva vajíček se liší, nejčastěji jsou bílá, žlutá nebo hnědá. Podle vajíček lze identifikovat, který škůdce vám ničí zahradu. Některé druhy hmyzu je kladou do shluků, jiné do chodbiček, které vytvoří. Když se začnou líhnout, může to mít pro vaše rostliny zničující efekt.

Larvy hmyzu v půdě Asphalt STANKOVICH / Shutterstock.com

Osm tipů, jak se hmyzích vajíček zbavit

1. Okopávejte rostliny

Mnoho druhů hmyzu preferuje hladký povrch půdy, zejména brouci, kteří se po něm lépe pohybují a mohou sem klást vajíčka. Když půda ztratí hladký povrch, řadu brouků to odradí. Pravidelné okopávání má hned několik výhod. Půdu tím provzdušníte a umožníte kořenům získat více kyslíku. Můžete se tím také zbavit otravného plevele.

2. Kontrolujte nové rostliny

Před výsadbou si nově zakoupenou rostlinu důkladně prohlédněte. Nádoba na rostliny a listy by se měly dostatečně umýt, aby se odstranil případný hmyz. Svou rostlinu můžete držet odděleně od ostatních, dokud si nebudete jisti, že se z květináče nedostane žádný škůdce. Jde o skvělou prevenci, která může vaši zahradu ochránit.

3. Aplikujte neemový olej

Snažte se vyhnout všem chemickým pesticidům, existují i účinné přírodní pesticidy a jedním z nejlepších je neemový olej. Jde o přirozeně se vyskytující pesticid, který se nachází v semenech stromu zvaného zederach indický. Je žlutý až hnědý, má hořkou chuť a vůni česneku/síry. Používá se již stovky let k boji proti škůdcům a chorobám.

Obsahuje řadu složek, ale nejdůležitější je azadirachtin. Tato látka je velmi účinná proti půdním škůdcům a patogenním organismům, ale nepoškozuje přátelskou faunu, jako jsou žížaly a mikroby. Při použití jako závlahy na půdu může rostlina absorbovat aktivní složku, azadirachtin je pak transportován skrz rostlinu přes její cévní systém. Po aplikaci působí i jako repelent a rostlina dokáže odhánět škůdce v půdě i mimo ni.

4. Opláchněte listy

Možná, že už je vaše rostlina pokrytá hmyzími vajíčky. Je potřeba je z rostliny opláchnout. Můžete k tomu použít silnější proud vody nebo rostliny opláchnout vodou s peroxidem vodíku. Udělejte si roztok z jednoho dílu tříprocentního peroxidu vodíku a čtyř dílů vody. Poté jím rostlinu opláchněte.

Hmyzí vajíčka na listu Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com

5. Používejte organická hnojiva

Bylo zjištěno, že organická hnojiva poskytují lepší výsledky pro růst rostlin a ničení vajíček. Dobře rozložený kompost pomáhá půdě v její restrukturalizaci. Každé jaro můžete smíchat půdu s kompostem, obohatíte ji o živiny a navíc tím redukujete množství hmyzích vajíček.

6. Mulčujte

Mulč se aplikuje na povrch půdy. Ve většině případů brání broukům dostat se do půdy. Jeho aplikace má širokou škálu přínosů, obohatí zeminu o živiny, udrží vlhkost a redukuje hmyzí vajíčka.

7. Půdu vyměňte

Půdu je pochopitelně možné odvézt a umístit na záhon novou, která je čistá a bezpečná. Jedná se ale o náročný úkol, obzvláště u velkých zahrad.

8. Chemické insekticidy

Chemické insekticidy považujte za nejkrajnější řešení. Kontaminujete s nimi půdu, rostliny a v konečném důsledku i sami sebe, pokud budete plodiny konzumovat. Největší škodu napáchají tím, že zabijí i širokou škálu opylovačů, kterých na zahradě není nikdy dost.

Zdroj: Flourishingplants.com, Npic.orst.edu