Zbylé dýně nevyhazujte. Poradíme, jak z nich vyrobit domácí kosmetiku

Dýně užívající si kosmetickou kúru AtlasStudio / Shutterstock.com

Dýňová sezóna dokáže potěšit i potrápit. Ať už vám dýně rostou na zahradě, dostali jste je od blízkých nebo jste je koupili v obchodě, někdy je těžké všechny zpracovat. Možná už jste si dopřáli dýňové polévky, omáčky, koláče nebo je i zavařili či zamrazili. Pokud vám stále zbývá dostatek dýní nebo je vám líto vyhazovat zbytky, které jste nevyužili při vaření, nezoufejte. Dýně nemusíte jen konzumovat, ale také z nich můžete vytvořit přírodní kosmetiku, která je levná a účinná.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Proč používat dýni na pokožku?

Dýně je plná živin, které jsou jako stvořené pro podporu zdravé pokožky, jako jsou antioxidanty, zinek, vitamíny A a C, ovocné enzymy a alfa-hydroxykyseliny. Pleti poskytují protizánětlivé účinky, přírodní UV ochranu a jsou skvělým exfoliátorem.

Dýňová dužina může pomoci vyživovat, rozjasnit a vyhlazovat pokožku, stejně jako podpořit tvorbu kolagenu a pomoci zkrotit známky stárnutí. Přírodní kosmetika není levnou záležitostí, ale dýně ano, takže můžete udělat z dýňového pyré levný prostředek, který vaše pleť ocení.

Příprava dýňové kosmetiky Pixel-Shot / Shutterstock.com

10 způsobů, jak využít dýni pro podporu pokožky a vlasů

1. Cukrový peeling s dýní

Pokud vaše pokožka potřebuje peeling, dýně vám vytvoří ideální základ pro cukrový peeling. Smíchejte stejné díly dýňového pyré a olivového oleje. Dále přidávejte tolik cukru, dokud nevznikne hustá kaše. Ve sprše si třete své tělo touto kaší, nejlépe pomocí žínky. Poté tělo opláchněte a usušte jako obvykle.

2. Tělové máslo

Smíchejte stejné díly dýňového pyré a kokosového oleje. Tuto směs si vezměte s sebou do sprchy a natřete si s ní celé tělo. Nechte ji několik minut působit a poté ji opláchněte. Již po usušení zaznamenáte, že máte hebkou a jemnou pokožku.

Dýňový cheesecake
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.

Dýňový cheesecake

3. Omlazující maska na obličej

Smíchejte jeden šálek dýně, dvě polévkové lžíce hnědého cukru, jednu polévkovou lžíci medu a půl šálku jogurtu. Cukr a jogurt v této směsi mají za úkol exfoliovat, med působí jako zvlhčovadlo. Naneste masku na obličej a nechte 10 minut působit, opláchněte vlažnou vodou a osušte.

4. Obličejová maska pro mastnou pleť

Uveďte do činnosti dýňové alfa-hydroxykyseliny. Smíchejte 1/4 šálku dýňového pyré s 1 lžící jablečného octa a celým vejcem. Míchejte, dokud nevznikne hladká konzistence. Směs naneste na obličej. Nechte působit 20 minut, poté ho opláchněte a osušte.

Žena středního věku se prohlíží v zrcadle goodluz / Shutterstock.com

5. Obličejová maska pro suchou pleť

Smíchejte 1/4 šálku dýňového pyré s 1 lžičkou olivového oleje, 1 lžičkou medu a celým vejcem. Míchejte ingredience dohladka a naneste na obličej. Nechte působit 20 minut, opláchněte a osušte.

6. Balzám na rty

Smíchejte 1/4 lžičky dýňového pyré s 1/4 lžičky kokosového oleje a 1/2 lžičky jemného cukru. Směs aplikujte na rty a jemně vmasírujte, abyste je šetrně exfoliovali a zvlhčili. Zbytek můžete opláchnout nebo olíznout.

7. Vlasová maska

Pro třpytivý lesk připravte dýňovou vlasovou masku smícháním jednoho šálku dýně s půl šálkem bílého jogurtu a jednou lžící medu. Vmasírujte do pokožky hlavy a ven až ke konečkům vlasů. Pak si zabalte hlavu sprchovou čepicí nebo ručníkem a nechte působit až 30 minut. Vlasy následně opláchněte.

8. Zábal na nohy

Chcete-li své nohy hýčkat, zkombinujte 1/2 šálku dýňového pyré s celým vejcem a lžičkou medu. Směs vmasíruje do pokožky v oblasti chodidel a kotníků. Poté zabalte nohy do igelitu nebo si oblečte pár starých ponožek. Před opláchnutím nechte 15 minut působit.

Příprava masky z dýně kazmulka / Shutterstock.com

9. Solný peeling na nohy

Solný peeling s dýní je vhodný zejména tehdy, pokud vaše nohy trápí suchá kůže nebo mozoly. Použití soli poskytuje o něco větší peeling než cukr. Smíchejte 1/2 šálku dýňového pyré se 2 lžícemi olivového oleje a dostatečným množstvím soli, abyste vytvořili sypkou pastu. Nad miskou nebo vanou naneste směs na nohy a dobře masírujte, přičemž zvláštní pozornost věnujte patám a jiným suchým místům. Opláchněte vlažnou vodou a osušte.

10. Pečující olej na ruce

Pokud chcete omladit a regenerovat pokožku rukou, smíchejte 1/4 šálku dýňového pyré s 1 lžičkou mandlového nebo olivového oleje a 1 lžičkou medu. Směs se snažte vtírat do dlaní nad umyvadlem tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Na závěr opláchněte teplou vodou.

Zdroje: Blackdoctor.org, Treehugger.com, Ordinace.cz