Kam s vánočním stromečkem po Vánocích?

Vánoční strom u popelnic RichFearon / Shutterstock.com

Nádherně ozdobený stromeček omotaný světýlky je jedním z nejdůležitějších symbolů Vánoc. Každá rodina má svou tradici, kdy jej zdobí, a každá má také jinou představu, jaké ozdoby jsou nejkrásnější. Jenže i z této vánoční dominanty se na přelomu roku stává přítěž, z níž pouze opadává jehličí. Existuje hned několik způsobů, jak se suchým stromkem naložit. Jak na to?

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Jaký vánoční stromeček vybrat?

Kontroverzní otázka, na kterou má každý jinou odpověď, rezonuje společností téměř každé Vánoce. Zastánci živého stromku zmiňují jeho tradici a vůni, „umělý“ tábor kvituje neopadavé jehličí a výdrž po dlouhá léta.

Pokud patříte k první skupině, už při pořizování vánočního stromečku byste měli přemýšlet o tom, jak s jehličnanem naložíte po Vánocích. Je totiž hned několik možností.

Kam vyhodit vánoční stromeček?

Odneste stromek ke kontejneru

Každoročně v lednu končí ohromné množství řezaných stromků u kontejnerů. Pro rodiny, které jej nemají kde spálit, je totiž vyhození do směsného odpadu nejjednodušší variantou. Takto odložené stromky obvykle končí ve spalovnách, kde jsou energeticky využity. Tento způsob není vyloženě nesprávný, ale množství vyhozených vánočních stromků nejenže překáží kolemjdoucím, ale navíc hyzdí okolí.

Lopatka se smetáčkem, jehličí a rozbitá vánoční ozdoba Ink Drop / Shutterstock.com

Odvezte ho do sběrného dvora nebo zpět do obchodu

Jednou z možností, jak se stromkem naložit, je odvézt jej přímo do sběrného dvora nebo kompostárny, kde jej dále využijí. Někteří prodejci, kteří před Vánoci prodej stromků zajišťují, umožňují zákazníkům po Vánocích tyto stromky vrátit. Většina je od vás odebere zdarma, některé řetězce vám však za starý stromek dokonce zaplatí.

Kompostujte

Poměrně alternativním, ovšem velmi ekologickým řešením je kompostování stromku. Pokud máte dostupný venkovní kompost, stromek je možné seštěpkovat a kompostovat jako jiné organické zbytky. Při ideálních podmínkách vám z něho do léta vznikne výživné hnojivo na květiny.

Upcyklujte

Stromek můžete také upcyklovat, tedy přeměnit na něco jiného, co se vám bude hodit. Pokud máte doma šikovného kutila, není nic jednoduššího než ze dřeva zkusit něco vyrobit.

Stromek jako krmení pro zvířata

Použitý vánoční stromek je také možné odnést do lesa jako krmení pro lesní zvěř. V takovém případě je ale opravdu nutné důkladné očištění od kovových háčků a girland, aby byl bezpečný. Jen malý kousek takového materiálu by mohl zvíře zranit, v horším případě i zabít.

Pokud vás tato varianta zaujme, je ideální se poradit s místním správcem lesa nebo myslivcem, kteří vám dají vědět, zda je tato možnost vítána, nebo ne. Podobně lze stromky odevzdat i do zoo nebo zvířecích útulků. I zde je ale lepší nejprve kontaktovat příslušné zařízení.

Umělý vánoční stromek v krabici IvanMel / Shutterstock.com

Stromek v květináči můžete zasadit

Velmi oblíbenou variantou živého stromku je ten v květináči. Na Vánoce jej ozdobíte, pravidelně zaléváte, a když svátky skončí, stačí jej odstrojit a dál se o něj starat jako o každou jinou pokojovou rostlinu. Jednoduše jej zaléváte jednou za dva dny a pravidelně rosíte.

Pokud máte dům se zahradou, na jaře jej můžete zasadit. Když budete mít štěstí, do příští zimy se vám opět krásně zazelená a můžete jej použít znovu. Pokud žijete v bytě, a přesto jste si pořídili stromek v květníku, po celé republice probíhají speciální programy, v jejichž rámci lze tyto stromky zasadit do lesa.

Jak se starat o umělý vánoční stromek?

Ekologičtější variantou vánočního stromku je ten umělý, který je dokonale souměrný, má rovnoměrně rozmístěné větve, a navíc vám vydrží dlouhá léta. Nebudete tak muset každý leden řešit, jak jej zlikvidovat.

V dnešní době jsou na trhu takové umělé stromky, které jsou téměř k nerozeznání od těch živých. Takový stromek nezapomeňte před uklizením do krabice důkladně odstrojit, otřít vlhkým hadříkem a poctivě narovnat všechny větve směrem ke špičce.

Ani při nejlepší péči vám však umělý stromek nevydrží věčně. Proto je dobré vědět, jak s ním naložit, až definitivně doslouží. Umělý stromek patří do sběrného dvora, rozhodně jej proto nevyhazujte do kontejnerů, a to ani těch na tříděný odpad.

Zdroj: samosebou.cz, psas.cz