Kečup má doma ve spíži většina lidí. Někteří se při výběru řídí cenou, značkou nebo obalem a právě ten dělí zákazníky na dva tábory. Je kvalitnější kečup ve skle, nebo ten v plastu? Jaký je mezi nimi rozdíl?
Pokud jste si doma zkoušeli připravit kečup, pak víte, že tento proces není nijak náročný. Stačí za studena rozmixovat rajčata a všechny další suroviny, které do něj patří, a následně se směs zahřeje na teplotu nad 90 °C.
Ještě horký kečup se plní do skleněných lahví nebo plastových obalů, které musí být odolné vůči vysokým teplotám.
Kupte se slevou Kečup Hellmann's.
Pokud chce výrobce plnit kečup do obyčejných plastových lahví, musí být směs před naplněním zchlazena na teplotu do 25 °C, a v tomto případě kvůli nízkým teplotám nedochází k přirozené sterilizaci. Proto musí být při výrobě mimo základní ingredience počítáno také s konzervanty, aby se kečup nekazil. Nové technologie však v určitých případech umožňují výrobu kečupu bez chemické konzervace také v plastovém obalu.
„Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí,“ řekl pro Akademii potravin Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.
Kupte se slevou Kečup Gurmán Otma.