Jaký je rozdíl mezi kečupem ve skle a tím, který je balený v plastu?

Kečup ve skleněné mističce a lžička Danilin / Canva

Kečup má doma ve spíži většina lidí. Někteří se při výběru řídí cenou, značkou nebo obalem a právě ten dělí zákazníky na dva tábory. Je kvalitnější kečup ve skle, nebo ten v plastu? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Přečtěte si také

Jaké potraviny jíst na podzim? Dejte přednost těm sezónním, jsou zdravější, a navíc ušetříte
Jaké potraviny jíst na podzim? Dejte přednost těm sezónním, jsou zdravější, a navíc ušetříte

Jak se vyrábí kečup

Pokud jste si doma zkoušeli připravit kečup, pak víte, že tento proces není nijak náročný. Stačí za studena rozmixovat rajčata a všechny další suroviny, které do něj patří, a následně se směs zahřeje na teplotu nad 90 °C.

Ještě horký kečup se plní do skleněných lahví nebo plastových obalů, které musí být odolné vůči vysokým teplotám.

Kečup v akci se hodí vždy!

Pokud chce výrobce plnit kečup do obyčejných plastových lahví, musí být směs před naplněním zchlazena na teplotu do 25 °C, a v tomto případě kvůli nízkým teplotám nedochází k přirozené sterilizaci. Proto musí být při výrobě mimo základní ingredience počítáno také s konzervanty, aby se kečup nekazil. Nové technologie však v určitých případech umožňují výrobu kečupu bez chemické konzervace také v plastovém obalu.

Žena v obchodě drží kečup a pročítá si etiketu, v regálech jsou další kečupy Canva

Pročítání etiket se nevyhnete

„Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí,“ řekl pro Akademii potravin Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Něco pro kečupové gurmány

4 pravidla při výběru kečupu

  1. Věnujte pozornost názvu na obalu. Jestli se jedná o pravý kečup, nebo pouze o jeho náhražku, poznáte podle toho, jak se výrobek jmenuje. Pokud je na obalu uvedeno kečupová omáčka, červená omáčka nebo kečap, jedná se o náhražku, která obsahuje menší než předepsané množství rajčat.
  2. Při nákupu si přečtěte složení výrobku na zadní straně obalu. Kečup nesmí obsahovat žádná barviva, v opačném případě se jedná opět o náhražku.
  3. V pravém kečupu je stanoven také minimální podíl rajčatové složky, ten by měl být minimálně 140 g na 100 g kečupu. Kvalitnější typy kečupů známé pod označením extra nebo speciál musí splňovat minimální obsah rajčat 200 g na 100 g kečupu. Obecně se dá říct, že čím vyšší podíl rajčat, tím bude kečup kvalitnější.
  4. Jak jsme již v úvodu článku zmínili, pro zvýšení trvanlivosti kečupů se zejména v plastových obalech používají konzervanty, které jejich použitelnost prodlouží. Použití konzervačních látek je regulováno právními předpisy.
Dva kečupy ve skleněných lahvích a košík s rajčaty Canva

V současné chvíli je pro potřeby sterilizace povoleno používat:

  • kyselinu sorbovou, označenou na obalu jako konzervant E200 (její soli E201 a E203) a
  • kyselinu benzoovou, tu výrobce označuje kódem E210 (její soli E211, E212 a E213).