Vánoční hvězda, jmelí a další rostliny, které jsou jedovaté pro domácí mazlíčky

Kočka vedle vánoční hvězdy AnnHirna / Shutterstock.com

Domácnost je plná věcí, které dobře známe a víme, k čemu slouží – naši čtyřnozí parťáci na tom ovšem mohou být jinak. Domácí mazlíčci rádi prozkoumávají své teritorium a všechny předměty v něm, a to především očicháváním a ochutnáváním. Právě to však může být nebezpečné v případě některých rostlin, které mohou být pro mazlíčky jedovaté. Na které si dát pozor, obzvlášť pak během vánočního období?

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Proč mazlíčci rostliny ochutnávají?

U každého tvora je důvod jiný. Psi například rádi konzumují trávu, protože je bohatá na vlákninu a zajistí jim snadnější trávení jejich masité stravy. Kočky zase jedí rostliny, které v nich vyvolají potřebu zvracet, aby mohly vyvrhnout chomáče chlupů, jež se jim hromadí v žaludku.

Některá zvířata mohou rostliny kousat z nudy nebo v rámci hry, jiná si je jednoduše spletou s potravou, kterou běžně konzumují. Obecně platí, že pokud máte doma jakékoliv domácí mazlíčky, je vhodné mít takové rostliny, které jim nemohou ublížit. Také byste měli mít v domácnosti zeleň, kterou zvířata potřebují, aby nehledala její alternativy.

Jack Russell teriér okusuje trávu z květináče Reshetnikov_art / Shutterstock.com

Rizikovým obdobím jsou Vánoce

Během Vánoc je dům plný různých ozdob, a to včetně těch rostlinných. Nejznámější dekorací je pryšec nádherný, známější pod názvem vánoční hvězda. Tato rostlina je jen mírně jedovatá a zvířatům nebo dětem může po konzumaci přivodit nanejvýš mírné zažívací potíže nebo alergickou vyrážku.

Mezi rizikové rostliny patří i amarylka, jmelí či cesmína – pravděpodobně mazlíčky neohrozí na životě, ale mohou jim přivodit zdravotní problémy. Nebezpečný je také brambořík, který má jedovaté hlízy. Žádné z těchto rostlin se naštěstí nemusíte zcela vyhýbat, jen je umístěte na místa, kam se vaši mazlíčci zaručeně nedostanou.

Další jedovaté rostliny

Jedovatých rostlin je mnoho a obecně je vhodné si pořizovat pouze ty, o kterých víte, že jsou bezpečné pro lidi i zvířata. Mezi jedovaté rostliny patří dále například:

  • Lilie – Jsou považovány za vysoce toxické pro kočky. I požití velmi malého množství rostliny může způsobit vážné poškození ledvin.
  • Konopí – Požití domácími zvířaty může mít za následek problémy s koordinací, zvracení, průjem, slintání, zvýšenou srdeční frekvenci, a dokonce záchvaty a kóma.
Bílé kotě očichává vánoční hvězdu Africa Studio / Shutterstock.com
  • Cibule tulipánů/narcisů – Jejich cibulovité části obsahují toxiny, které mohou způsobit intenzivní podráždění trávicí soustavy, slintání, ztrátu chuti k jídlu, křeče a srdeční abnormality.
  • Azalka/rododendron – Obsahují látky známé jako grayanotoxiny, které mohou u zvířat vyvolat zvracení, slintání, průjem či slabost. Těžká otrava azalkou může nakonec vést ke kómatu a smrti v důsledku kardiovaskulárního kolapsu.
  • OleandrVšechny části oleandru jsou považovány za toxické, obsahují totiž srdeční glykosidy, které mohou způsobit abnormální srdeční funkci, hypotermii, či dokonce smrt.
  • Aloe vera – Ačkoliv ji znáte jako léčivou rostlinu, pro zvířata je nebezpečná. Obsahuje saponin, toxin s pěnivými vlastnostmi podobnými mýdlu, který může při požití poškodit všechna domácí zvířata. Příznaky zahrnují zvracení, průjem, letargii, změny barvy moči a třes. V extrémních případech může být požití i život ohrožující.
  • Mezi další nebezpečné rostliny patří také tlustice, tchynin jazyk nebo chryzantéma.

Zdroj: hillspet.cz, yoggies.cz, akinu.cz