Jak nejlépe vybrat psí obleček na zimu?

Dobrman ve vzorované vestě ve sněhu Eudyptula / Shutterstock.com

Psi v kabátcích, svetřících a botičkách mohou na první pohled vypadat jako výstřelek bláznivých páníčků. Nenechte se ale mýlit. I našim chlupatým parťákům je v zimních měsících chladno a potřebují ochránit před rozmary počasí. Oblečky pro psy tedy rozhodně nejsou zbytečností. Jak vybrat ten pravý?

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

Kteří psi potřebují v zimě obléct?

Každý majitel psa by se měl zamyslet, jak jeho čtyřnohý kamarád zvládá studené, větrné či deštivé počasí. Zvířata, která žijí většinu času na zahradě, obvykle nemají problém.

V dnešní době jsou však psi mnohem spíš právoplatnými členy rodiny, a často tak tráví velkou část svého života v pohodlí vytopeného bytu. Není divu, že je jim při přechodu do mrazu zima a mohou si přivodit minimálně nachlazení. Věřte, že v oblečku jim bude lépe.

Obleček by měl být samozřejmostí u malých štěňat, nebo naopak starých psů. Zrovna tak jej pořiďte, pokud jste majiteli hafana nemocného. V úvahu berte i rozdíly mezi plemeny. Ta, která disponují srstí bez podsady, obleček určitě ocení. Jedná se například o dobrmany, mopse, boxery nebo čivavy. Zima bývá samozřejmě i naháčům nebo psům, kteří nelínají – tedy jorkšírským teriérům, bišonkům, pudlům a mnohým dalším.

Potěšte svého mazlíčka kalendářem s pamlsky

Jak vybrat psí obleček?

Při výběru psího oblečku do zimy nebo deště se rozhodně neřiďte jenom designem. Mnohem důležitějšími faktory jsou typ oblečku, materiál a s ním související stupeň zateplení, velikost nebo třeba způsob zapínání.

Typ oblečku

Do zimního počasí se nejvíce hodí bundy nebo kombinézy, ale nejoblíbenější jsou tradičně vesty. Ty mají výhodu snadného oblékání – nemají totiž žádné nohavičky a jednoduše se zapnou kolem těla. Pokud váš pes neholduje oblékání, budete to mít s vestou nejjednodušší.

Bundy, případně svetry mají většinou dvě nohavičky, které se oblékají na přední tlapky. Zahřejí o něco víc než vesta. Pro nejcitlivější psy se vyplatí pořídit kombinézu, která poskytuje nejvyšší tepelný komfort. Nevýhodou je složité oblékání, protože má nohavičky na všechny čtyři tlapky.

Bílý teriér v šedé vestě, kolem něj je popadané listí ArtdayAnna / Shutterstock.com

Materiál

Do zimního počasí jsou ideální oblečky zateplené a zároveň nepromokavé. Vybírejte pokud možno prodyšné, na dotek příjemné materiály. Těm umělým se raději vyhněte – špatně se udržují, dlouho schnou a obvykle mnoho nevydrží. Mezi nejpopulárnější materiály psích oblečků patří v současné době membránový softshell nebo termo materiál. Jsou vysoce funkční, mají nízkou hmotnost, rychle schnou a jejich údržba nedá mnoho práce.

Často můžete narazit také na oblečky z šusťákoviny. Pozor ale na jejich kvalitu – vybírejte ty se speciální úpravou proti promoknutí. Pletenina nebo fleece jsou pěkně hřejivé, takže se do chladnějších dnů také hodí. Mějte ale na paměti, že vašeho chlupáče neochrání před deštěm ani sněhem.

Doplňky

Některé oblečky jsou opatřeny také nejrůznějšími doplňky. Může to být třeba kapuce, která ale plní spíš módní funkci. Většina psů ji totiž na hlavě nesnese. Vyplatí se ovšem vsadit na obleček s reflexními prvky – v zimě se brzy stmívá a vy se určitě venčení potmě nevyhnete. K oblečku můžete pořídit také botičky. Ty chrání psí tlapky nejen před mrazem, ale taky před posypovou solí.

Jack Russell teriér v modré kombinéze na zasněžené cestě Natalia Duryagina / Shutterstock.com

Jak zvolit správnou velikost oblečku pro psa?

U psího oblečku je samozřejmě nutné, aby pěkně seděl a psa nijak neomezoval v pohybu. Před samotným nákupem proto zvíře dobře přeměřte. Budete potřebovat znát délku trupu, aby obleček správně pokryl celé tělo. Dále změřte obvod hrudníku v jeho nejširším místě a obvod krku. Ve většině obchodů s chovatelskými potřebami vám s velikostí rádi poradí a navíc vám umožní psovi obleček vyzkoušet, což je ta nejlepší varianta.

Kolik stojí obleček pro psa?

Cena psích oblečků je samozřejmě různá. Jednoduché vesty nebo svetříky koupíte už za pár stovek. U bund a kombinéz se ceny šplhají k tisícikoruně a výše. Skutečně kvalitní nepromokavé oblečky z funkčních materiálů mohou stát i několik tisíc.