Jak na horkou čokoládu, aby chutnala jako z kavárny? Přidejte do ní jednu obyčejnou surovinu!

Šálek horké čokolády s nastrouhanou čokoládou a skořicí Canva

Milujete chuť husté, krémové a neskutečně voňavé horké čokolády? Pokud jste si ji někdy zkoušeli připravit doma a výsledek obsahem rozhodně nepřipomínal šálek jako z kavárny, pak jste pravděpodobně zapomněli přidat jednu důležitou ingredienci. V našem článku pro vás máme pár tipů, jak přivést domácí horkou čokoládu k dokonalosti a jak vybírat instantní směsi v obchodech.

Přečtěte si také

Tajemství ledové vody. Jak se správně otužovat a proč to vůbec dělat?
Tajemství ledové vody. Jak se správně otužovat a proč to vůbec dělat?

Na kvalitě surovin nešetřete

Základem pro výrobu domácího „tekutého štěstí“ je tabulka dobré čokolády a mléko. V obou případech sáhněte po tom nejlepším. Mléko volte plnotučné (3,5 % tuku), můžete jej dokonce smíchat s trochou sladké smetany.

Čokoládu vybírejte s alespoň 60% obsahem kakaa. Pokud vám horký nápoj zachutná a pustíte se do jeho přípravy ve velkém, nejlépe se vám bude pracovat s porcovanými čokoládovými pecičkami.

Vybírejte kvalitní čokoládu

Jak dosáhnout krémové konzistence?

Největším problémem při vaření bývá, že se velké množství čokolády v trošce mléka špatně rozpustí a místo krásné pudinkové hustoty dosáhnete řídkého „čehosi“ s hnědými sraženinami. A právě v tuto chvíli sáhněte po zachránci, kterým je klasický škrob (solamyl) rozmíchaný v troše vody a přilitý ke směsi. Jako zázrakem dokáže obě suroviny propojit a zahustit. Nápoj se rázem promění v onen bohatý čokoládový krém, který vykouzlí úsměv na tváři a pohladí po duši.

  • Hořká čokoláda je skvělým pomocníkem s předvánočním stresem a únavou. Obsahuje plno antioxidantů, má příznivý vliv na nervovou soustavu, zlepšuje náladu, zmírňuje bolesti hlavy a má protistresové účinky. Takže šálek její horké podoby v zimě nejen zahřeje, ale bude také tím nejlepším lahodným společníkem k vánočním nákupům, úklidu nebo pečení cukroví.
Hustá rozpuštěná čokoláda v kastrolu a šlehací metla Canva

Recept na domácí hustou horkou čokoládu

Množství surovin uvádíme pro cca 2 větší nebo 4 menší porce. Nezapomeňte, že hustá čokoláda je hodně sytá a postačí jí opravdu troška (na rozdíl od tekuté, připomínající spíše kakao, která se podává ve velkých hrncích nebo sklenicích).

Budete potřebovat:

  • 100 g hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 3/4 lžičky bramborového škrobu

Postup:

  • V rendlíku nechte na mírném plamenu nebo na nejnižším stupni pozvolna rozpustit čokoládu. Důkladně ji průběžně míchejte a dávejte pozor, aby se nezačala připalovat.
  • V jiné nádobě přiveďte k varu mléko. Jakmile začne vřít, opatrně jej za stálého míchání vlijte do předem rozpuštěné čokolády. Pořádně promíchejte.
  • Špetku solamylu rozmíchejte v trošce vody (stačí 2 lžíce) a přilijte do čokoládové tekutiny. Míchejte a zahřívejte tak dlouho, dokud se vše nespojí v hladký krém. Podobně jako u pudinku to trvá minutku až dvě. Čokoláda je hotová, jakmile není cítit typický syrový škrob.

Skořice ozvláštní horkou čokoládu i cukroví

Pár tipů pro ještě lepší chuť

Místo škrobu můžete použít trochu pudinkového prášku – na zahuštění bude mít stejný vliv. To, zda sáhnete po klasice v podobě čokoládového a vanilkového, nebo zkusíte dodat zajímavější chuť s kokosovým či karamelovým, necháme již čistě na vás.

Tu pravou vánoční atmosféru doma navodíte také přidáním špetky perníkového koření, skořice, pomerančové kůry nebo dužiny vanilkového lusku. Pro zahřátí se zase skvěle hodí trocha mletého chilli.

Žena drží průhledný šálek s hustou horkou čokoládou Canva

Jak vybírat horké čokolády v obchodech?

Ani s kupovanou instantní čokoládou nemusíte vždy šlápnout vedle. Výrobky ale vybírejte podle složení. Sledujte co nejvyšší obsah kakaa, dostatečný podíl sušeného mléka, a naopak se vyhýbejte těm, které překypují cukrem a autentickou chuť čokolády nahrazují řadou umělých aromat.

Aby byla výsledná chuť horké čokolády co nejlepší, doporučujeme ji povařit ve vroucím mléku a dobře promíchat. To platí především u těch, které obsahují také škrob a slibují hustou krémovost. Případně můžete směs vyšlehat pomocí parní trysky v kávovaru.

  • Tip: Opravdu hutnou horkou čokoládu si připravíte ze směsí od Lindt (mléčná či tmavá horká čokoláda), balení s pěti sáčky stojí v obchodech kolem 129 korun.
  • Oblíbenou variantou jsou také kostky mléčné čokolády na dřívku určené k přípravě horkého nápoje. Aktuálně si pro ně můžete skočit třeba do Lidlu, který je za skvělou cenu nabízí v rámci své řady Deluxe (24,90 Kč / 2 ks).
  • Větší balení sypké čokoládové směsi seženete například od značek Van Houten, Milka, Whittard či Monbana. Prvotřídní kvalitu potom nabízí značky, u kterých za kilové balení dáte klidně i kolem tisícovky (prodává je třeba Čokoládovna Janek, Willie's Cacao apod.).

Některé kupované čokolády také lákají na snadnou přípravu, která spočívá v zalití horkou vodou. U těch je vždy potřeba počítat s řidší a vodovější konzistencí.