Velký test rýží ze supermarketu: Některé výrobky stále obsahují množství pesticidů

Muž a žena si prohlížejí balíčky rýže v supermarketu Canva

Jaká je kvalita rýží v obchodech a kolik zbytkových pesticidů a dalších nebezpečných látek obsahují? Na to se tentokrát zaměřil test, který poslal do laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické celkem 38 vzorků bílých i speciálních rýží. Podívejte se, jak jednotlivé výrobky dopadly, na které značky si v obchodech dávat pozor, a které rýže jsou naopak zárukou kvality.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Výsledky testu bílých loupaných rýží

Jako první se test pořadu A DOST! zaměřil na 15 značek bílých neloupaných rýží, u kterých se sledovalo především množství reziduí pesticidů, které mohou představovat vážnější riziko pro lidské zdraví. Souhrnně lze říci, že jednotlivé rýže dopadly velmi dobře a negativní případy se objevily pouze v řádu jednotek.

Pesticidy – vítězové a propadáky testu

Nejvíce reziduí pesticidů bylo ze zkoumaných vzorků zjištěno ve dvou výrobcích: v Arax kulatozrnné loupané rýži (obsahovala i pesticidy, které nejsou v EU schválené) a rýži ESSA dlouhozrnné (mimo jiné obsahovala zbytky chlorpyrifosu, což je v EU zakázaný pesticid). V obou případech se ovšem jednalo o ojedinělé stopové množství, které není zdraví nebezpečné.

Nejlépe naopak dopadly tři bílé rýže od stejné společnosti (La Food ČR) a ze stejné země původu (Myanmaru):

  1. ARO Rýže střednězrnná loupaná (25 Kč/kg)
  2. Globus Dobrá kvalita/Nízká cena Rýže střednězrnná loupaná (26,90 Kč/kg)
  3. Albert Rýže střednězrnná loupaná sáčky (37,30 Kč/kg)
  • Velmi dobré hodnocení měla i Lidl Golden sun Jasmínová rýže dlouhozrnná loupaná původem z Thajska (53,80 Kč) a dm Bio Naturland Milchreis rýže kulatozrnná původem z Itálie (99,80 Kč/kg).
Čtveřice hromádek rýže – černé, hnědé, béžové a bílé Africa Studio / Shutterstock.com

Výsledky testu speciálních rýží: natural, barevných, neloupaných a parboiled

Ze speciálních rýží, mezi které patří natural, neloupané či pololoupané a barevné, bylo hodnocení podrobeno 23 vzorků. Tyto druhy se nezbavují povrchové vrstvy, díky čemuž jsou nutričně výživnější než rýže bílé loupané. Jsou bohaté na vitamín B a E, na minerální látky i vlákninu. Do této skupiny spadá i rýže parboiled – ta se vyrábí speciální metodou, kdy jsou do zrnek za vysokého tlaku parou „vtlačeny“ cenné látky ze slupky, která se loupe až poté.

Pesticidy – vítězové a propadáky testu

Jak jednotlivé výsledky nezávislého testu odhalily, situace ohledně kvality rýží se za posledních pět až deset let výrazně zlepšila.

V kategorii speciálních rýží dostaly negativní hodnocení pouze tři výrobky:

  • Především se jednalo o Arax červenou rýži natural původem z Vietnamu, u které byly zjištěny zbytky hned deseti různých druhů pesticidů (některé dokonce překračovaly hygienické limity), a to včetně těch, jejichž používání je v Evropské unii zakázáno.
  • Na kvalitu dovážené suroviny by si mělo dát pozor i Tesco – jeho hnědá dlouhozrnná pololoupaná rýže obsahovala osm reziduí pesticidů, jednalo se ovšem pouze o stopové množství hluboko pod povolenými limity a tento výrobek nepředstavuje pro zákazníky vážnější nebezpečí.
  • Třetím výrobkem s výtkou byla rýže Lagris Parboiled, v níž byla odhalena přítomnost látky empenthrin, která není v EU ani jako pesticid registrována, a je proto otázkou, jak se do plodiny dostala.

Naopak zcela bez pesticidů byly vzorky všech rýží z kontrolovaného ekologického zemědělství, čímž mimo jiné potvrdily, že známka bio je skutečnou zárukou kvality.

Nejlépe z hlediska sledovaných vzorků speciálních rýží dopadly:

  1. Dm Bio Basmati rýže celozrnná (z ekologického zemědělství, kilo stojí v přepočtu 129,80 Kč, Indie)
  2. Countrylife bio Rýže černá natural pololoupaná (z kontrolovaného ekologického zemědělství, 192 Kč/kg, Itálie)
  3. Probio rýže červená (cena 158 Kč/kg, Kambodža)

Arsen a toxické plísně

Dobrou zprávou také je, že u žádné z testovaných speciálních ani bílých loupaných rýží nebylo zjištěno žádné závažné překročení povolených limitů na arsen, stejně tak naprostá většina neobsahovala vůbec žádné zbytky toxických plísní (pokud ano, jednalo se opravdu o zanedbatelné množství).

  • Pouze v jednom případě stály naměřené hodnoty za zmínku: v Clever rýži loupané se našla látka aflatoxin B1, což je poměrně nebezpečný karcinogenní mykotoxin. Jeho maximální povolený limit je 2 mikrogramy na kilo výrobku, u uvedeného výrobku činil nález 1 μg/kg.

Dobrá rýže si zaslouží tu nejlepší přípravu

I když si v obchodě vyberete vysoce kvalitní rýži, na její chuť a strukturu má vliv především způsob přípravy. Ačkoliv v testu dopadly dobře i rýže sáčkové, lépe si vždy pochutnáte na těch sypaných – mají bohatší chuť a jsou nadýchanější. Půlkilová a kilová balení navíc většinou vychází levněji než porcované sáčky.

Rýžovar ocení všichni milovníci této přílohy

Sypanou rýži vařte vždy v hrncích nebo pánvích s co nejširším dnem a nižším okrajem, za použití dobře těsnící poklice, která udrží páru uvnitř nádoby. Pokud nicméně doma jíte rýži často, není od věci pořízení rýžovaru – v obchodech jej seženete již kolem čtyř stovek.

  • V prodejnách elektro PLANEO pořídíte v akci za 1 499 Kč multifunkční rýžovar SENCOR SRM 3150SS, se kterým připravíte bezkonkurenční rýži na tři způsoby a zvládne i několik dalších tepelných úprav, jako jsou polévky, minutky nebo ovesné kaše.
  • Levné rýžovary teď seženete i v Globusu – model Sencor SRM 0600WH prodává řetězec za akčních 359 Kč.
  • Praktickou vychytávkou je také hrnec na rýži do mikrovlnky PURITY MicroWave, který prodává Tescoma, Alza i Mall za cenu od 309 Kč.

Připravíte v něm během pár minut nadýchanou a sypkou rýži bez nutnosti vaření na plotně a bez rizika převaření.