Sbírejte kaštany, jsou zázračné! Připravíte z nich léčivou tinkturu

Hromada kaštanů ležících mezi podzimním listím verunkazd / Shutterstock.com

Podzim má většina z nás už od dětství spojený se sběrem kaštanů, ze kterých malé děti umí vytvořit nejrůznější zvířátka a postavičky. Ovšem ani dospělí by neměli tato hnědá, lesklá semena stromu zvaného jírovec maďal nechat jen tak ležet na zemi. Kaštany umí ulevit od střevních problémů a pomáhají i s křečovými žilami. Jak je zpracovat jinak než na dekorace?

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

Jírovec maďal

Ač většina z nás používá slovo kaštan, ve skutečnosti se jedná o strom jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Jeho název však zlidověl a již naše prababičky mu neřekly jinak než koňský či divoký kaštan.

V lidovém léčitelství se zpracovávala jeho kůra, listy, květy a také semena – kaštany. Odtud také vznikl název pro oblíbené koňské masti, které ulevují od bolesti kloubů a zad.

Odvar nebo tinktura z kaštanů

Pokud vás trápí střevní problémy doprovázené průjmy, hemeroidy nebo křečové žíly, babské rady odkazují právě na odvar z květů či z kůry jírovce maďalu. Jeho květy chutnají nasládle, proto by neměl být problém ho vypít, i když pro některé lidi je doslova nepoživatelný.

Sklenice s tinkturou vedle misky kaštanů New Africa / Shutterstock.com

Jak připravit tinkturu z kaštanů?

Extrakt z kaštanů, resp. jeho aktivní látky jsou označovány jako léčivé. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Nejznámější zevní použití je formou tinktury.

  1. Po odstranění hnědé slupky se žluté jádro kaštanů naseká keramickým nožem (je důležité vyvarovat se použití kovů).
  2. Drť se dá do sklenice a zalije vysokoprocentním lihem o koncentraci 40 % a více (nejčastěji vodkou).
  3. Směs se doporučuje nechat vyluhovat minimálně 10 dní na tmavém a teplém místě.
  4. Občasné protřepání sklenicí není na škodu. Po vyluhování se tinktura scedí přes sítko nebo pomocí french pressu. Dávkování je v závislosti na váze člověka a obvykle se doporučuje 3× denně 20 kapek.

Léčivé účinky tinktury

Pokud vás trápí hemeroidy, revma, křečové žíly nebo otoky nohou, měla by tinktura z kaštanů pomoci. Některé zdroje píší také o velmi dobrých výsledcích proti vysokému cholesterolu a zánětům v těle nebo v žilách.

Tradice sbírání kaštanů

Kolik kaštanů nasbírat? V tom měli jasno naši předkové už dávno. Pověra říká, že domů byste si měli přinést tolik kaštanů, kolik vám je let, a k nim přidat ještě jeden navíc.

Zdroje: webmd.com, nccih.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, bylinkyprovsechny.cz