Strouhaná tvarohová buchta na plech. Vláčná a tak snadná na přípravu, že ji budete dělat každý víkend

Strouhaná buchta v pekáči Sophia Michalčíková

Tahle strouhaná tvarohová buchta je moje srdcovka. Voní kakaem, chutná jako nostalgie z dětství a přitom ji upečete i v obyčejný všední den, kdy není času nazbyt. Křehké těsto se kombinuje s vláčnou tvarohovou náplní a výsledkem je dezert, který se doslova rozplývá na jazyku. Pokud hledáte recept, který není složitý, ale má wow efekt, jste na správném místě.

Přečtěte si také

„Víno se mi rozlilo přímo u pokladny, byla to trapná situace,“ vypráví zákaznice. Právnička doporučuje jednat sebejistě

Strouhaná buchta má v českých domácnostech dlouhou tradici. Recept koloval už v sešitových kuchařkách našich babiček a nikdy neztratil na oblibě. Tajemství její chuti je v kontrastu – hutné kakaové těsto a jemná tvarohová vrstva. Hodí se na nedělní odpoledne k čaji, ale i jako dezert na rodinné oslavy. Přiznám se, že u nás doma se plech nikdy neohřál déle než pár hodin, protože každý si ukrojí víc, než původně plánoval.

Hlavní hvězdou je tvaroh. Není to jen surovina do sladkého pečení, ale i výživná bomba. Obsahuje kvalitní bílkoviny, vápník a je lehce stravitelný. Možná vás překvapí, že tvaroh byl ceněný už ve starověkém Řecku, kde se podával sportovcům před soutěžemi jako zdroj energie. Dnes se využívá v dietní i fitness kuchyni, a přitom stále zůstává základem poctivých českých buchet a koláčů.

Kousek buchty na talíři Sophia Michalčíková

Strouhaná tvarohová buchta – recept

  • Počet porcí: 12 kousků
  • Doba přípravy: 75 minut

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce mléka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 300 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
Tvarohová buchta z Hery
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová buchta z Hery

Toužíte po nadýchané a vláčné buchtě, která provoní celý byt citrusovou vůní? Upečte si tvarohovou buchtu z Hery s nádechem pomeranče. Osvědčený recept vás nezklame – díky jednoduchému postupu zvládne přípravu i začátečník. Kombinace krémového tvarohu a pomerančové kůry vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, kterou ještě zvýrazní závěrečné potření šťávou. Tento moučník je skvělou volbou pro každodenní mlsání i sváteční příležitosti.

Tvarohová buchta z Hery

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva, kakao a moučkový cukr. Promíchejte suché suroviny.
  2. Vložte studené máslo nakrájené na kostky a ručně nebo robotem vypracujte drobenkovou směs. Přidejte mléko a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Obě zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice, aby ztuhlo a dalo se strouhat.
  4. Mezitím si připravte náplň. V míse vyšlehejte tvaroh s krupicovým cukrem, žloutky, rumem a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne hladký krém.
  5. V jiné míse ušlehejte z bílků pevný sníh a jemně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Díky tomu bude náplň nadýchaná.
  6. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Polovinu těsta nastrouhejte nahrubo na dno plechu.
  7. Na nastrouhané těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
  8. Druhou polovinu těsta opět nastrouhejte a posypte jí vrchní část buchty.
  9. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut, dokud povrch nezíská krásně hnědou barvu.
  10. Nechte buchtu vychladnout, poté krájejte na kostky a podávejte.

Tipy redaktorky

  • Osobně mám vyzkoušeno, že když část moučkového cukru v těstě nahradím třtinovým, získá buchta jemnější chuť a příjemně karamelový tón.
  • Do tvarohové směsi můžete přidat hrst rozinek namočených v rumu, pokud máte rádi klasiku, nebo naopak kousky hořké čokolády, které se uvnitř roztečou.
  • Plech doporučuji vymazat a vysypat, i když používáte pečicí papír, protože strouhané těsto se někdy chytá na okraje.
  • A pokud buchtu necháte přes noc v lednici, druhý den je ještě lepší, protože se chutě krásně propojí.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi