Jak vyrobit levný prací prášek a aviváž?

Nalévání pracího přípravku do víčka New Africa / Shutterstock.com

Ať už máte doma malé dítě, trpíte atopickým ekzémem nebo jste se rozhodli prát netoxicky kvůli dopadu na životní prostředí, ekologické praní je nejen šetrné, ale také levné. Přírodní prací prášek si totiž snadno vyrobíte doma ze surovin, které jsou dostupné a za hubičku. Vyzkoušejte třeba prací prášek z mýdlových vloček či aviváž z octa, které vaše prádlo vyperou s respektem k vašemu tělu i přírodě.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Proč prát ekologicky?

Chemické prací prostředky používáme už víceméně ze zvyku, aniž bychom se zamysleli nad jinými možnostmi.

Umělé přípravky se ovšem dotýkají nejen naší kůže, ale skrze kanalizaci proudí i do podzemních vod a půdy, kterým také neprospívají. Změnou proto ochráníme nejen svoje tělo, ale i přírodu – a navíc odlehčíme peněženkám. Jak na to?

Jděte přírodě i zdraví naproti

Domácí prací prostředky

Jednou z možností, jak prát ekologicky, je vyrobit si vlastní prací prostředky. Výhodou této varianty je její jednoduchost a nízká cena. Na základní prací prášek na barevné a tmavé prádlo budete potřebovat pouze 1 kg prací sody (uhličitanu sodného) a 100 g pracího mýdla (například olivového, marseillského nebo českého Jelena).

Mýdlo stačí nastrouhat, smíchat se sodou a prášek je na světě. Dávkujte podle vlastních zkušeností, podobně jako konvenční přípravky. Takto zhotovený prací prostředek vás vyjde zhruba na 50 . V případě výroby prášku na bílé prádlo budete potřebovat 800 g prací sody, 30 g mýdla, 150 g bělidla (perkarbonátu sodného) a 7 g aktivátoru bělidla (TAED), který zaručuje, že bude bělidlo působit i při nízkých teplotách.

Prací mýdlo s jedlou sodou a octem Aygul Bulte / Shutterstock.com

Tekutý prášek a aviváž

Pokud preferujete tekutý prášek, smíchejte 250 g prací sody s 250 g mýdla a 5 l vody. Důkladně promíchejte a dávkujte 250–500 ml na pračku podle množství prádla. Nahradit přírodní variantou lze i aviváž. Místo konvenčních přípravků si ji jednoduše vyrobte z obyčejného 8% kvasného octa a vody v poměru 1 : 1.

Pokud se bojíte octového odéru, můžete použít ten jablečný. Do takto připravené aviváže přidejte několik kapek éterického oleje, který zastoupí funkci vůně. Ideálními vůněmi na prádlo jsou například tea tree, eukalyptus nebo levandule, které dezinfikují a mají antiseptické účinky.

Domácí dezinfekce? Žádný problém

Jsou domácí prášky účinné?

Ekologické prací prostředky obsahují stejný základ jako konvenční prášky z drogerie – sodu, detergent, tedy mýdlo, a bělidlo. Účinnost doma vyrobených pracích prášků je proto srovnatelná s těmi běžnými, které seženete v obchodech, jen s tím rozdílem, že neobsahují žádné chemické látky navíc.

  • Mezi ty patří například optické rozjasňovače, umělé parfemace či síran sodný, který zastupuje funkci plnidla, tedy látky, která v prášku nemá opodstatnění. Slouží pouze k marketingovým účelům, jelikož vzbuzuje dojem, že zákazník kupuje hodně prášku za málo peněz.
Maminka s dcerou a hromadou prádla v košíku Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Ekologické prostředky z drogerie

Pokud se vám nechce vyrábět prací prostředky doma, můžete ty ekologické zakoupit i v drogeriích nebo na internetu. Na našem trhu se můžete setkat hned s několika značkami, které se výrobě ECO drogerie věnují. Jednou z nich je česká značka Yellow&Blue, jejíž doménou je výroba pracích gelů z mýdlových ořechů a sypkých prášků z přírodních surovin. V jejích výrobcích nenajdete palmový olej, ropné deriváty, syntetické parfémy ani barviva.

Co se týče vůní na prádlo, můžete se poohlédnout po britské značce Ecoegg, která vyrábí speciální prací vejce, které prádlo změkčí a krásně provoní. Z dalších výrobců stojí za zmínku například Sonett, Bio-D nebo Ecover.

9 tipů pro ekologické praní

  1. Plňte pračku tak akorát – ani málo, ani ji nepřeplňujte.
  2. Nepřehánějte to s teplotou praní a šetřete tak energii. Pokud je vaše pračka má, využívejte ECO prací programy.
  3. Skvrny perte dříve, než zaschnou. Můžete tak prát na méně stupňů a ušetřit energii.
  4. Než prádlo strčíte do pračky, na odolné skvrny používejte žlučové mýdlo.
  5. Perte jen opravdu špinavé prádlo. Tričko, ve kterém jste šli ráno pro pečivo, do pračky zatím nepatří.
  6. Používejte ekologické prací prostředky, které lze koupit ve vybraných drogeriích nebo online.
  7. Vyrobte si vlastní prací prášek. Suroviny na něj můžete nakoupit v bezobalovém obchodě.
  8. Používejte místo aviváže ocet s éterickým olejem. Uvidíte, že vám po pár praních umělá vůně obyčejné aviváže přestane chybět.
  9. Sušte na vzduchu, ne v sušičce. Kromě toho, že ušetříte energii, vaše prádlo vydrží déle. Sušička totiž po čase ničí materiály.