Má se trampolína na zimu uklidit, přikrýt, anebo nechat být? A jak ji správně zazimovat?

Trampolína na podzim Martin Novak / Shutterstock.com

Má se trampolína na zimu schovat? Odborníci vysvětlují, že pokud chcete, aby vám trampolína sloužila co nejdéle, je vhodné ji na zimu zazimovat. Voda totiž způsobuje korozi konstrukce i pružin a minusové teploty k tomu ještě přispívají. Pod velkou váhou kaluží nebo sněhu na skákací ploše se pak trampolína rychle prověsí. Proto je lepší ji na zimu připravit. Přečtěte si, jak na to.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Bezpečná volba: celou trampolínu ukliďte pod střechu

Pokud to místo dovolí, rozmontujte celou trampolínu, omyjte ji, nechte vyschnout a uložte na kryté místo, kde nehrozí prokousání od myší, například do garáže nebo na půdu. Kovové části navíc můžete natřít silikonovým olejem, aby vznikla ochranná vrstva proti korozi. Takto uskladněná trampolína vám vydrží o celé roky déle.

Co ke skladování trampolín říkají výrobci?

  • Jeden z nejlepších výrobců trampolín Marimex je rozhodně doporučuje na zimu uklízet. Také u trampolín značky Berg, které patří do vyšší cenové kategorie, je sice záruka na rám 5–10 let dle typu, avšak na rez se nevztahuje. Raději se podívejte do návodu k té vaší.
Chcete děti zabavit doma? Připevněte do stropu tento závěsný systém

Zlatá střední cesta: schovejte nejnáchylnější části

Mladé rodiny často trápí nedostatek prostoru a času na rozložení konstrukce trampolíny. V tom případě schovejte textilní části: horní i spodní ochrannou síť. Lepší by bylo sundat i skákací plochu s pružinami. Ale pokud to nevyjde, alespoň plochu důkladně přikryjte ochrannou plachtou včetně pružin tak, aby se do nich nedostala voda z deště nebo tajícího sněhu.

Ochrannou plachtu pak využijete i v létě, kdy chrání před zašpiněním a poškozením. Pozor – budete muset z plochy pravidelně odstraňovat vodu a sníh, aby se pružiny neprověsily.

Dítě na trampolíně Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock.com

Risk pro lenochy: nedělejte nic

V internetových diskusích se majitelé trampolín přiznávají, že trampolínu zapomněli uklidit a používali ji i v zimě. Prý se nic nestalo. Pokud očekáváte mírnou zimu, můžete si trampolínu užívat celoročně. Sice dostane zabrat a u některých typů přijdete o záruku, ale za unavené a šťastné děti to možná stojí. Jen pamatujte, že na trampolíně se smí skákat do venkovní teploty plus 5 °C.

Co když se to nepovede?

Nestihli jste ji zazimovat, nebo to nedopadlo podle vašich představ? Možná nemusíte řešit novou trampolínu, ale bude stačit koupit náhradní díly. Jestli se to vyplatí, záleží na míře poškození a na pořizovací ceně vaší trampolíny. Celou novou trampolínu pořídíte v e-shopu Marimex, kde máte záruku kvalitních výrobků a služeb nebo v Decathlonu.