Jak zazimovat bazén? V šesti jednoduchých krocích to zvládne každý sám jako profík

Nabírání listí v bazénu teleskopickou síťkou Elena Elisseeva / Shutterstock.com

A je to tady – čas zazimovat bazén, aby byl připravený na příští sezónu, až skončí zima. Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát. Směle do toho! Přinášíme seznam o šesti jednoduchých krocích, díky kterým to hravě zvládne úplně každý.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Čistý a připravený

Ještě než bazén správně zazimujete, je potřeba jej vyčistit pomocí vysavače a poté ošetřit vodu. Zbavte ji nečistot pomocí teleskopické síťky a následně očistěte stěny a podlahu nádrže.

Po důkladném čištění přichází na řadu kontrola stavu vody – jejího pH (ideální je rozmezí 6,8–7,2). Pomocí testeru zjistěte aktuální hodnotu, a pokud je potřeba, vodu upravte prostřednictvím vhodné chemie. Můžete také nechat naposledy běžet filtraci, aby se voda dokonale promíchala a hodnoty pH se tak rychle upravily.

Tip: Pokud máte doma některý z bazénů značky Marimex, pak na stránkách výrobce najdete postup, jak zazimovat konkrétní typy bazénů Marimex krok za krokem.

Odpusťte vodu

Další nezbytný krok – uberte množství vody v bazénu. Neměla by sahat až ke skimmeru, odpusťte ji tedy tak, aby byla její hladina cca 10 cm pod ním. U moderních nadzemních a rovněž zapuštěných bazénů musíte upustit vodu pod vratné trysky a ty poté uzavřít zátkami.

Rozličné přípravky a nástroje na čištění bazénu Davizro Photography / Shutterstock.com

Čisté stěny

Krokem číslo tři je precizní očista stěn bazénu – i na tento úkon můžete použít speciální čisticí prostředky. Během očisty lze také odpojit hadice a zbavit je vody. Když bude bazén dokonale čistý, je čas na další část jeho zazimování.

Pohlídejte si potřebnou chemii v akci

Zimní bazénová chemie

Ani v zimě to bez chemie nepůjde – vyzbrojte se přípravkem, který je speciálně určen pro zimní období. Takový výrobek se postará o to, aby voda během zimy zůstala čistá a čirá. Zabraňuje růstu řas nebo vzniku zákalů – a pokud patříte mezi otužilce, budete mít jistotu, že se máte kde koupat, tedy v čisté a nezávadné vodě.

Ukliďte výbavu bazénu

Doplňky a nezbytná výbava bazénu potřebují také vaši pozornost. Začněte pískovou filtrací – je čas ji pořádně propláchnout. Pokud chcete, můžete písek vyměnit. Náplň se zpravidla mění co dva roky, záleží tedy na době jejího používání.

Posléze lze demontovat čerpadlo a hadice a nezapomeňte také vypustit vodu z filtrační nádrže. Čerpadlo zazimujte a rovněž i schůdky a veškeré příslušenství uschovejte.

Usmívající se muž u bazénu se síťkou a měřidlem ph AJR_photo / Shutterstock.com

Zakryjte bazén

Bazén je dobré před začátkem zimy zakrýt krycí plachtou. Díky ní je voda chráněná před dalšími nečistotami, jako je jehličí a listí. Plachty různých tvarů a rozměrů najdete v hobby marketech, např. v Mountfieldu či Hornbachu – navštivte jejich přehled na Kupi.cz a pohlídejte si výhodné akce.