Kotrč kadeřavý, lahodný klenot z našich lesů. Vykupuje se za tisíce a je skvělý pro naše zdraví

Kotrč kadeřavý v lese Canva

Kotrče zaujmou už na první pohled svým vzhledem. Ačkoliv působí exoticky, rostou i v našich lesích a vyrazit je hledat můžete klidně i teď. Mají navíc plno příznivých účinků na naše zdraví a v gastronomii představují luxusní a drahou surovinu. Kde kotrče rostou, a jak se dají v kuchyni připravovat?

Přečtěte si také

Pěstování konopí bude od nového roku jednodušší, léčivé produkty budou účinnější a levnější
Pěstování konopí bude od nového roku jednodušší, léčivé produkty budou účinnější a levnější

Kadeřavý krasavec z borovicového lesa

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je vynikající jedlou chorošovitou houbou, která vzhledem připomíná květák nebo mořskou mycí houbu. Plodnice tvoří silně rozvětvené pletivo, jehož nakadeřené větvičky vyrůstají ze silného bělavého třeně, který se zcela schovává ponořený v půdě. Nejlepší je mladý, krásně bílý kotrč. Vlivem stáří postupně hnědne.

Kotrče kadeřavé rostou ve starších borových lesích a nacházejí se vždy u kořene borovic, na kterých parazitují. Pokud tuto vzácnou houbu najdete, místo si pečlivě zapamatujte, s největší pravděpodobností zde plodnice opětovně vyroste. V českých lesích rostou v období od července do listopadu.

  • Najít se dají také další dva druhy kotrčů (k. Němcův a k. štěrbákový), které parazitují na jiných druzích stromů, jako je smrk, jedle, dub nebo buk. Ačkoliv jsou jedlé, jejich sběr je zakázaný, protože patří k ohroženým druhům.
Kotrč kadeřavý u kořene borovice v lese Canva

Zdravotní benefity kotrče kadeřavého

Plodnice kotrče obsahují kolem 6 % bílkovin a vedle fruktózy a glukózy také monosacharidy xylózu a manózu, které jsou nezbytné pro kvalitní výživu a správné fungování lidského organismu. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku a vitamínu D3 a E, kterého obsahují mnohem více než ostatní druhy hub.

Kotrč kadeřavý podporuje krvetvorbu a obsahuje látky, které pomáhají tělu zvýšit hladinu hemoglobinu, a tedy i posilovat imunitu. Díky obsahu látky sparassol mají antibakteriální a antifungální (protiplísňové) účinky. Významný vliv kotrče byl prokázán také při léčbě rakoviny, neboť obsahuje betaglukan 1,3 D – látku s protirakovinnými účinky.

Výtečná houba, která vám dokáže vydělat

Křehký, mladý kotrč je navíc vysoce ceněnou houbou. Luxusní restaurace jej vykupují za cenu kolem 400–1 800 Kč za kilo. Pro zajímavost, běžná mladá plodnice kotrče dosahuje hmotnosti několik kilogramů, výjimkou nejsou ani rekordní nálezy, jejichž váha přesahuje i 10 nebo 15 kg.

Občas kotrče najdete i na pultech obchodů

Kromě lokálních trhů můžete výjimečně na kotrče narazit i v našich obchodech, jedná se ovšem o sezónní záležitost. Aktuálně jej má v nabídce například online supermarket Rohlík.cz (250g vanička vyjde na cca 150 Kč, kilo tedy na 599,90 Kč).

  • Tip: Pokud vás lákají chutě méně tradičních nebo exotických hub, v nabídce mnoha supermarketů a hypermarketů (např. Kaufland, Globus, Tesco nebo Lidl) celoročně najdete řadu čerstvých hub. Od žampionů, portobello, hlívy ústřičné a hlívy královské až po asijské houby shii-take nebo drobné shimeje bílé, které rostou ve velkých trsech.
Syrový kotrč kadeřavý na talíři společně s cibulí a těstovinami Canva

Kotrč se obtížně čistí, čerstvý ale vydrží dlouho

Jak vzhled kotrče napovídá, nejobtížnější je při jeho přípravě čištění, protože četné záhyby mohou skrývat hlínu, jehličí nebo hmyz. Nejlepší je ponořit houbu do většího množství vody a důkladně „vymáchat“, aby se všechny nečistoty vyplavily, případně jej šetrně osprchovat pod proudem vody. Nezapomeňte ovšem, že je kotrč velmi křehký, a proto s ním vždy zacházejte opatrně.

Na druhou stranu, výhodou této houby je, že nebývá červivá ani nehnije. Doma vám proto vydrží čerstvá déle než klasické hříbky. V ledničce nebo chladném sklepě se dá skladovat i týden, a proto z ní můžete postupně ukrajovat. Kotrč je vhodný i k sušení. Celou menší plodnici, nebo větší rozkrájenou na části, zavěste na provázek a sušte na suchém, vzdušném místě.

Lahodná chuť vynikne v polévkách, guláších i asijských jídlech

Kotrč je chuťově výjimečnou houbou, která má příjemnou, jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chuť. Skvěle se hodí pro přípravu falešné dršťkové nebo gulášové polévky (podobně jako např. hlíva ústřičná), výborný je také v bramboračce.

Dají se z něj připravovat nejrůznější placičky a lahodnou pochoutku připravíte, pokud jej nakrájíte na plátky a osmažíte v těstíčku (bylinkovém nebo pivním, jaké se používá třeba pro smažené cibulové kroužky). Pokud se nebojíte trochu experimentovat, křehký kotrč můžete přidat i do asijských pokrmů na styl „čínské pánve“, kde klidně zastane roli masa.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz