Kotrč kadeřavý, lahodný klenot z našich lesů. Vykupuje se za tisíce a je skvělý pro naše zdraví

Kotrč kadeřavý v lese dabjola / Shutterstock.com

Kotrče zaujmou už na první pohled svým vzhledem. Ačkoliv působí exoticky, rostou i v našich lesích a vyrazit je hledat můžete klidně i teď. Mají navíc plno příznivých účinků na naše zdraví a v gastronomii představují luxusní a drahou surovinu. Kde kotrče rostou a jak se dají v kuchyni připravovat?

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Co je kotrč kadeřavý?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je vynikající jedlou chorošovitou houbou, která vzhledem připomíná květák nebo mořskou mycí houbu.

Plodnice tvoří silně rozvětvené pletivo, jehož nakadeřené větvičky vyrůstají z bělavého třeně, který se zcela schovává ponořený v půdě. Nejlepší je mladý, krásně bílý kotrč. Vlivem stáří postupně hnědne.

Kde a kdy roste kotrč kadeřavý?

Kotrče kadeřavé rostou ve starších borových lesích a nacházejí se vždy u kořene borovic, na kterých parazitují. Pokud tuto vzácnou houbu najdete, místo si pečlivě zapamatujte, s největší pravděpodobností zde plodnice opětovně vyroste. V českých lesích rostou v období od července do listopadu.

  • Najít se dají také další dva druhy kotrčů (k. Němcův a k. štěrbákový), které parazitují na jiných druzích stromů, jako je smrk, jedle, dub nebo buk. Ačkoliv jsou jedlé, jejich sběr je zakázaný, protože patří k ohroženým druhům.
Ruka držící kotrč kadeřavý v přírodě Ina Meer Sommer / Shutterstock.com

Léčivé účinky kotrče kadeřavého

Plodnice kotrče obsahují kolem 6 % bílkovin a vedle fruktózy a glukózy nesou také monosacharidy xylózu a manózu, které jsou nezbytné pro kvalitní výživu a správné fungování lidského organismu. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku a vitamínu D3 a E, kterého obsahují mnohem více než ostatní druhy hub.

Kotrč kadeřavý podporuje krvetvorbu a obsahuje látky, které pomáhají tělu zvýšit hladinu hemoglobinu, a tedy i posilovat imunitu. Díky obsahu látky sparassol mají antibakteriální a antifungální (protiplísňové) účinky. Významný vliv kotrče byl prokázán také při léčbě rakoviny, jelikož obsahuje betaglukan 1,3 D – látku s protirakovinnými účinky.

Výkup kotrče

Křehký, mladý kotrč je vysoce ceněnou houbou. Cena za kilogram kadeřavého kotrče se samozřejmě liší, ale obvykle se pohybuje v rozmezí stovek až tisíců korun (přibližně od 400 do 1 800 Kč). Pro zajímavost, běžná mladá plodnice kotrče dosahuje hmotnosti několik kilogramů, výjimkou nejsou ani rekordní nálezy, jejichž váha přesahuje i 10 nebo 15 kg.

Cena kotrče kadeřavého v obchodech

Kromě lokálních trhů můžete výjimečně na kotrče narazit i v našich obchodech, jedná se ovšem o sezónní záležitost. 250g vanička vyjde na cca 175 Kč, kilo tedy na 699,90 Kč

  • Tip: Pokud vás lákají chutě méně tradičních nebo exotických hub, v nabídce mnoha supermarketů a hypermarketů celoročně najdete řadu čerstvých hub. Od žampionů, portobello, hlívy ústřičné a hlívy královské až po asijské houby shii-take nebo drobné shimeje bílé, které rostou ve velkých trsech.
Syrový kotrč kadeřavý s dózami s kořením a cibulí hsunny / Shutterstock.com

Jak očistit a skladovat kotrč kadeřavý

Jak vzhled kotrče napovídá, nejobtížnější je při jeho přípravě čištění, protože četné záhyby mohou skrývat hlínu, jehličí nebo hmyz. Nejlepší je ponořit houbu do většího množství vody a důkladně „vymáchat“, aby se všechny nečistoty vyplavily, případně jej šetrně osprchovat pod proudem vody. Nezapomeňte ovšem, že je velmi křehký, a proto s ním vždy zacházejte opatrně.

Na druhou stranu, výhodou této houby je, že nebývá červivá ani nehnije. Doma vám proto vydrží čerstvá déle než klasické hříbky. V ledničce nebo chladném sklepě se dá skladovat i týden, a proto z ní můžete postupně ukrajovat. Kotrč je vhodný i k sušení. Celou menší plodnici, případně větší rozkrájenou na části, zavěste na provázek a sušte na suchém, vzdušném místě.

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty je chutná delikatesa, kterou ocení nejen milovníci hub. Kombinace hlívy, rajčat a nivy vykouzlí naprosto dokonalý výsledek, který ještě podtrhne křupavá topinka. Ideální jako nevšední večeře.

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Jak zpracovat kotrč kadeřavý

Lahodná chuť vynikne v polévkách, guláších i asijských jídlech. Kotrč je chuťově výjimečnou houbou, která má příjemnou, jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chuť. Skvěle se hodí pro přípravu falešné dršťkové nebo gulášové polévky (podobně jako např. hlíva ústřičná), výborný je také v bramboračce.

Dají se z něj připravovat nejrůznější placičky a lahodnou pochoutku získáte také, pokud jej nakrájíte na plátky a osmažíte v těstíčku (bylinkovém nebo pivním, jaké se používá třeba pro smažené cibulové kroužky). Pokud se nebojíte trochu experimentovat, křehký kotrč můžete přidat i do asijských pokrmů na styl „čínské pánve“, kde klidně zastane roli masa.

Zdroje: Living.iprima.cz, Moje-dobroty.cz, iReceptar.cz, Verge.cz, Radimejak.cz