Jak jednoduchým testem zjistíte, kde je voda bez sinic a můžete se v ní bezpečně koupat?

Ne každá voda je ke koupání vhodná, testem s lahví zjistíte přítomnost sinic Canva

Ten, kdo nemá rád přeplněná koupaliště, se určitě rozhlíží po jiných vodních plochách, ve kterých je možné se osvěžit. Ne každá voda je však ke koupání vhodná, a dokonce může být i zdraví nebezpečná. Mějte tedy na paměti následující rady.

Přečtěte si také

Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Začněte hledat nejdřív na internetu

Řekněme, že se zítra chcete jet někam vykoupat. První krok, který byste při hledání vhodné vody ke koupání měli udělat, je ten, že si na internetu vyhledáte aktuální stav jednotlivých vodních ploch a toků. Využít můžete například stránku Koupacivody.cz.

Na mapce, která vychází ze stavu laboratorních vyšetření jednotlivými krajskými hygienickými stanicemi, následně zjistíte, jak na tom konkrétní vodní plocha s bezpečností je. Aktuálně je zatím situace u většiny z nich příznivá, ačkoli některé, například vodní nádrž Orlík nebo Staňkovský rybník, vhodné ke koupání už zrovna nejsou.

Pokud ale plánujete už teď dovolenou na srpen, podle současné kvality vod se orientovat příliš nemůžete. Za měsíc totiž může být voda v některých lokalitách v tak špatném stavu, že bude dokonce zdraví nebezpečná.

Jestli je voda vhodná ke koupání, nebo ne, zjistíte jednoduše na speciálním portálu Koupacivody.cz

Koupání na vlastní nebezpečí

Pokud konkrétní vodní plochu na mapce nenajdete, neznamená to, že by voda nebyla vhodná ke koupání. Jenom odtud hygiena neodebírá vzorky, a proto za kvalitu vody, potažmo její bezpečnost, nikdo nezodpovídá. Koupání v daných vodách je tedy na vlastní nebezpečí.

V jaké vodě byste se rozhodně koupat neměli?

  • V té, kde je velké množství uhynulých ryb nebo ptáků.
  • Ve vodě, která je tak kalná, že si ve hloubce po kolena nevidíte na prsty u nohou.
  • V zapáchající vodě.
  • Nekoupejte se v oblastech, přes které se prohnaly povodně a přívalové deště.
  • Ve vodách s bahnitým dnem nebo v místech hustě prorostlých rákosím.
  • V rybnících s intenzivním rybím hospodařením.
  • Ve vodách s vysokou koncentrací vodních ptáků.
  • Ve vodách pravděpodobně znečištěných odpadními vodami.
  • Ve vodě, ve které jsou sinice.
  • Nekoupejte se v nádržích, do kterých se vypouští nečištěné odpadní vody.

Jak poznat, že jsou ve vodě sinice?

Bakterie sinice mohou být pro člověka velmi nebezpečné. Lidem koupajícím se v sinicemi zamořené vodě hrozí vyrážky, rýma, dýchací obtíže, zarudlé oči, střevní a žaludeční problémy, bolesti hlavy a v extrémních případech dokonce může dojít k trvalému poškození jater.

Hygienici k odhalení sinic doporučují jednoduchý test

Vezměte si čirou lahev a naplňte ji až po okraj vodou, ve které se plánujete koupat. Nechte ji odstát cca 20 minut na světle. Pokud se na hladině objeví kroužek sestávající ze zelených organismů, které připomínají sekané jehličí nebo krupici, a zbytek vody zůstane čirý, s největší pravděpodobností to budou sinice. Když ale voda po uplynutí stanovené doby zůstane rovnoměrně zakalená nebo zelený zákal zůstane u dna, jedná se o řasy.

Věděli jste, že…

Ne všechny sinice jsou špatné – například sinice rodu Arthrospira, kterou nejspíš znáte pod komerčním názvem spirulina, je dokonce zdraví prospěšná. Tato sinice je plná vitamínů, minerálů a aminokyselin.