Jak vybrat plavecké pomůcky pro děti? Zapomeňte na kruh nebo rukávky

Děti skáčou do bazénu s nafukovacími kruhy, lehátkem a plameňákem Sergey Novikov / Shutterstock.com

Léto je tady a plavecká sezona začíná. Pokud máte doma kojence, batole či předškoláka, možná i vy budete letos řešit, jaké plavecké pomůcky pro první dovádění ve vodě pořídit, aby byl váš miláček v bezpečí. Bohužel, trh je dnes přesycen výrobky, které jsou určeny do vody, ale mohou napáchat víc škody než užitku. Prozradíme vám, proč kruh není ideální, rukávky nejsou plavecká pomůcka a jaké pomůcky tedy dítěti pořídit.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Jaké plavecké pomůcky pro děti se prodávají?

Ať už máte doma jakkoli staré dítě, určitě vás s nástupem nové letní sezony zajímá, jaké jsou možnosti bezpečnostních pomůcek na plavání. Trh se jen hemží nejrůznějšími výrobky –⁠ kruh, rukávky, plavecký pás, vesta, pěnová deska či jiné vychytávky. V nabídce může být velmi složité se vyznat. Které produkty jsou nejbezpečnější a na které si naopak musíte dát pozor?

Při výběru produktů určených k bezpečnosti ve vodě je důležité řídit se doporučeními výrobce, doporučeným věkem, hmotností dítěte a samozřejmě také osobními preferencemi. Důležité je také vědět, že plavecké pomůcky neslouží jako záchranné, jsou určeny pouze k učení plavání a při jejich používání je podstatné mít dítě vždy pod dohledem.

Dívka je v bazénu v nafukovacím kruhu, na hlavě má plavecké brýle FamVeld / Shutterstock.com

Proč se vyhnout nafukovacímu kruhu?

Nejstarší nafukovací zařízení ze všech, v němž se na koupáku ve vodě vznáší kdejaké dítě, je kruh. Nafukovací kruh však nepatří mezi plavecké pomůcky. Sami výrobci jej označují jako hračku do vody, která není určena k samostatnému pobytu dítěte ve vodě. Do stejné kategorie se řadí i rukávky.

V kruhu totiž děti visí ve vertikální poloze a jsou pasivní, tedy nejsou nuceny vyvíjet žádnou pohybovou aktivitu, a navíc mají ruce nepřirozeně vysoko nad trupem. Stejně tak v nafukovacích rukávcích. Tím vzniká nerovnoměrné zatížení páteře, nemluvě o tom, že takto se dítě rozhodně plavat nenaučí a zvyká si na zcela nepřirozenou polohu. Ideální nejsou ani plavky s integrovanými pěnovými vložkami, protože se při plavání posouvají a omezují tak plavce v pohybu.

Jaké rukávky koupit?

Nafukovací „křidélka“, jak se rukávkům často přezdívá, jsou hned druhou nejpoužívanější pomůckou, s níž se na koupalištích můžeme setkat. Zatímco nafukovací rukávky nejsou pro začínající plavce ideální, jiná podoba této pomůcky může být velmi užitečná.

Pěnové rukávky, tedy rukávky z EVA pěny, mohou být dokonalým doplňkem plovacího pásu nebo vesty pro začínající plavce. Dítě nadnáší tak akorát, aby ruce nebyly nepřirozeně zdvižené nad hlavou, a navíc jsou velmi praktické – není třeba je nafukovat a nehrozí jejich propíchnutí a vyfouknutí.

Dvě děti mají na sobě pěnový plavecký pás a vstupují po schodech do bazénu SeventyFour / Shutterstock.com

Je „sedací“ kruh pro kojence bezpečný?

Pokud jde o pobyt kojence ve vodě, pro nejmenší děti je nejlepší, když je pouze osmělíte v mělké vodě a seznámení s bazénem necháte na později. Ideální je navštěvovat kojenecké plavání, které dítě seznámí s vodou a přispěje ke správnému psychomotorickému vývoji.

Často se však setkáváme s použitím kruhu s integrovaným sezením pro děti od šesti do 12 měsíců. Do takového kruhu by však nikdy nemělo být posazeno dítě, které samostatně nesedí. Takové dítě nemá správně napřímenou páteř a jeho orgány jsou utiskované. Tento kruh není ideální ani pro děti, které již sedět umí, navzdory prohlášením výrobce by se totiž mohl převrátit.

S čím začít?

Plavecké pomůcky musí splňovat několik zásadních předpokladů. Jedním z těch nejdůležitějších je neomezovat dítě v pohybu. Mezi nejběžnější pomůcky patří plavecký pás, s nímž se většina rodičů setká na kurzech plavání. Je vyrobený z nezávadné EVA pěny a sestává z několika pěnových dílků navlečených na nastavitelném popruhu. Dítě má pás kolem pasu, pěnové dílky na zádech, a je tak nadlehčováno ve svislé poloze, která jej nutí pohybovat rukama i nohama.

Počet dílků se dá libovolně upravovat podle věku a váhy dítěte, takže je vhodný i pro ty nejmenší začínající plavce. Nejlepší je začít s plným počtem dílků a s postupující zkušeností plavce je možné dílky odebírat. Dle dovedností dítěte lze pás ještě doplnit pěnovými rukávky, které pomohou udržovat svislou polohu.

Chlapec v bazénu má na sobě plovací vestu BENEJAM / Shutterstock.com

Která plavecká pomůcka je nejlepší?

Vše, co od plavecké pomůcky očekáváte, v sobě kombinuje plovací vesta, která se zapíná mezi nohama. Nejenže dítě rovnoměrně nadnáší, ale navíc jej chrání i před chladnější vodou. Bývají vyrobené z měkkého a pružného neoprenu o síle alespoň tři milimetry nebo jsou potažené nylonem s ochranným faktorem SPF 50+.

Vesty mají často rozepínání vpředu pro snazší oblékání a nevadí jim ani chlorovaná nebo slaná voda, takže se je nemusíte bát vzít ani k moři. Při koupi si dejte pozor, aby vesta splňovala evropskou normu 13138-1 a měla CE certifikát.

Jak správně používat plaveckou desku?

Jednou z pomůcek, které drží tělo ve správné pozici, je plavecká deska. Jde o desku ergonomického tvaru vyrobenou z EVA pěny, která má v dětské verzi otvory pro prsty. Jakmile na ni dítě ulehne, palci ji uchopí shora, deska jej nadnáší ve vodorovné pozici a brada je ve vodě.

Plaveckou desku je ideální doplnit o plavecký pás nebo polyethylenové rukávky, které jsou lehké a dodržují pravidla správného držení těla. Jakmile se dítě začne řadit k pokročilejším plavcům, může je svléknout z paží a udělat z nich „volant“, který drží v rukou natažených před sebou.

Zdroj: Agama-diving.cz, Vanickovani.cz, Promaledobrodruhy.cz, Vitalia.cz