Vyšší daně měly naplnit státní pokladnu. Místo toho rozpoutaly boom domácího pálení a nákupní turistiky za hranice. Výrobci lihovin bijí na poplach a varují před kolapsem legálního trhu. Kolik miliard protéká státu mezi prsty?
České ministerstvo financí si zřejmě myslelo, že našlo zlatý důl. Zvýšíme daň na lihoviny a peníze jen poplují do rozpočtu. Realita? Za šest let daň vyletěla o 44 procent nahoru, ale příjmy státu vzrostly jen o ubohých 8,5 procenta.
Pavel Dvořáček, šéf Unie výrobců a dovozců lihovin a generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek, to na tiskové konferenci řekl bez obalu: „Je to jasný důkaz toho, že dochází k přesunu spotřeby k nezdaněným lihovinám z nelegální výroby nebo k méně zdaněným alkoholickým nápojům.“
Ministerstvo financí postupně zvýšilo spotřební daň na lihoviny, od roku 2019 o 10 % ročně, v letech 2025 a 2026 pak o dalších 10 % a 5 % v rámci tzv. ozdravného balíčku s cílem stabilizovat veřejné finance a naplnit rozpočet. Podle MFČR šlo také o krok v souladu s doporučením Národní ekonomické rady vlády (NERV) a principy ochrany veřejného zdraví, tj. snížení škodlivé konzumace a prevence závislostí.
Čísla mluví jasně. Téměř každá druhá domácnost na Moravě si podle Dvořáčka vyrábí vlastní pálenku. A není se čemu divit. Když láhev kvalitní slivovice v obchodě stojí přes pět stovek, proč si ji neudělat doma za zlomek ceny?
Výnosy z legálního pěstitelského pálení se za posledních deset let propadly na polovinu. Lidé prostě přestali hlásit svou produkci. „Celkový černý trh představuje 1,5 miliardy korun, o které každý rok přichází státní rozpočet,“ vypočítává Dvořáček.
Vysoké daně vyhnaly Čechy za hranice. V pohraničních oblastech klesl prodej lihovin o více než 50 procent. Lidé raději sednou do auta a jedou si nakoupit do Rakouska nebo Německa. A nejsou to jen Češi. I zahraniční turisté, kteří dřív nakupovali český alkohol, teď Česko obcházejí obloukem.
Vladimír Darebník, výkonný ředitel unie, to shrnuje pro ČTK pragmaticky: „Kdo chce levnější alkohol, najde si jinou cestu – ať ve formě levnějších, méně zdaněných produktů, nebo nelegálních výrobků.“
Zatímco lihoviny tratí, pivo a víno slaví. Spotřeba vína vzrostla o více než půl litru na 20,5 litru ročně na osobu. Důvod je prostý, nerovnoměrné zdanění.
„Stát tímto nastavením nejen deformuje trh, ale i ohrožuje legální výrobce, obchodníky a nakonec i spotřebitele, kterým se snaží namluvit, že existuje dobrý a špatný alkohol,“ kritizuje Darebník.
I přes všechny daňové experimenty zůstávají Češi věrní svému pivu. Ze 160 litrů alkoholických nápojů, které průměrný Čech ročně vypije, tvoří pivo téměř polovinu spotřebovaného alkoholu. Denně si několik půllitrů, skleniček vína či panáků dá až 900 tisíc lidí.
Alkohol je podle statistik zodpovědný za šest procent všech úmrtí v zemi. Předloni se kvůli problémům s alkoholem léčilo 31 tisíc lidí.
Jana, 45 let, podnikatelka: „Manžel jezdí pro rum do Rakouska. Vyjde to na polovinu. Stát si může za to, že přichází o peníze.“
Petr, 58 let, důchodce: „Pálenku si pálím sám už dvacet let. Teď to dělají i sousedi, co dřív kupovali v obchodě.“
Mirka, 32 let, učitelka: „Přešla jsem na víno. Láhev vodky za 400 korun si prostě nemůžu dovolit.“
Tomáš, 41 let, živnostník: „V našem pohraničním obchodě prodej lihovin klesl o 60 procent. Lidi jezdí nakupovat do Německa.“
Unie výrobců a dovozců lihovin vyzývá budoucí vládu ke změně přístupu. Požaduje spravedlivé zdanění všech alkoholických nápojů a dialog s výrobci před zaváděním dalších opatření.
Jedno je jisté. Současná daňová politika nefunguje. Stát přichází o miliardy, legální výrobci krachují a Češi si vesele pálí doma nebo nakupují za hranicemi.
Zdroje: ČTK, Unie výrobců a dovozců lihovin ČR