Zapomeňte na bábovku, tenhle angreštový kynutý chlebíček je letní hit pro milovníky sladkého a svěžího ovoce

Angreštový kynutý chlebíček Shaiith / Shutterstock.com

Sladký, voňavý, letní. Angreštový kynutý chlebíček s poctivou máslovou drobenkou je jako návrat do dětství, kdy jsme seděli pod stromem a loudili kousek ještě teplého koláče. Ideální na snídani, ke kávě i pro nečekanou návštěvu.

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

Kynuté těsto má u nás skoro posvátný status od koláčů až po mazance. Ale kdo říká, že musí být jen s tvarohem nebo povidly? Angrešt, ten nenápadný hrdina zahrad našich prarodičů, dává sladkému těstu lehce nakyslý šmrnc, který vás překvapí. A co víc? Díky vláčnému máslovému těstu a chrupavé drobence dostanete přesně tu chuťovou kombinaci, kterou milujeme. Recept není složitý a je ideální na víkend, kdy máte chuť péct, ale nechcete trávit celé dopoledne v kuchyni.

Sezónní hvězda: Angrešt

Angrešt zažívá menší revival. Zatímco dřív rostl snad v každé zahradě, dnes se na něj trochu zapomíná. Škoda! Obsahuje hodně vitamínu C, antioxidantů a má přirozeně nižší obsah cukru než jiné bobuloviny. Je skvělý nejen do koláčů, ale i do marmelád nebo jako doplněk ke sýrům. A nejlepší je právě v červnu a červenci, kdy je šťavnatý, sladký a jen lehce kyselý. Ideální na pečení, protože si zachovává tvar i chuť a v koláči ho prostě nepřehlédnete.

Plody angreštu na keři ZValeriya / Shutterstock.com

Angreštový kynutý chlebíček – recept

  • Budete potřebovat: 1 formu na biskupský chlebíček
  • Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina kynutí + 40 minut pečení

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 200 g čerstvého angreštu

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g studeného másla
Hruškový chlebíček s ořechy
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Střední

Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy je krásně voňavý, vláčný a neskutečně dobrý. Na přípravu je vcelku jednoduchý, mohou se do něj tedy s klidem pustit i začátečníci.

Hruškový chlebíček s ořechy

Postup přípravy

  1. Do vlažného mléka vmíchejte jednu lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít kvásek, měl by začít pěnit.
  2. Mezitím prosejte hladkou mouku do větší mísy, přidejte zbytek cukru a špetku soli. Do středu mouky udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo a celá vejce.
  3. Pomocí vařečky, nebo ještě lépe kuchyňského robota s hnětacím hákem, vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je naopak tuhé, přilijte kapku mléka.
  4. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Během kynutí si připravte drobenku: Do misky nasypte polohrubou mouku, cukr a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Promněte prsty, dokud nevznikne sypká drobenka.
  6. Jakmile těsto nakyne, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Přeneste ho do vymazané nebo pečicím papírem vyložené biskupské formy.
  7. Povrch těsta bohatě zasypte omytým a okapaným angreštem a poté posypte drobenkou.
  8. Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíček pečte zhruba 35 až 40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
  9. Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout. Krájejte na plátky a podávejte třeba s lehce oslazeným zakysaným smetanovým krémem nebo jen tak samotný.

Tipy z redakce: Nebojte se angreštu a droždí

Pokud jste zatím kynuté těsto dělali jen s obavami, tenhle recept je ideální start. Není náročný na tvar ani techniku a těsto je díky máslu a vejcím krásně vláčné.

  • Angrešt můžete lehce obalit v mouce, aby neklesl ke dnu.
  • Pokud nemáte biskupskou formu, zkuste srnčí hřbet nebo malý pekáček.
  • Drobenku udělejte s opravdu studeným máslem, bude krásně křupavá.
  • A pokud chcete ještě něco navíc, přidejte do těsta lžíci vanilkového cukru nebo špetku mleté skořice, získá příjemnou hloubku chuti.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZIP