Sladký, voňavý, letní. Angreštový kynutý chlebíček s poctivou máslovou drobenkou je jako návrat do dětství, kdy jsme seděli pod stromem a loudili kousek ještě teplého koláče. Ideální na snídani, ke kávě i pro nečekanou návštěvu.
Kynuté těsto má u nás skoro posvátný status od koláčů až po mazance. Ale kdo říká, že musí být jen s tvarohem nebo povidly? Angrešt, ten nenápadný hrdina zahrad našich prarodičů, dává sladkému těstu lehce nakyslý šmrnc, který vás překvapí. A co víc? Díky vláčnému máslovému těstu a chrupavé drobence dostanete přesně tu chuťovou kombinaci, kterou milujeme. Recept není složitý a je ideální na víkend, kdy máte chuť péct, ale nechcete trávit celé dopoledne v kuchyni.
Sezónní hvězda: Angrešt
Angrešt zažívá menší revival. Zatímco dřív rostl snad v každé zahradě, dnes se na něj trochu zapomíná. Škoda! Obsahuje hodně vitamínu C, antioxidantů a má přirozeně nižší obsah cukru než jiné bobuloviny. Je skvělý nejen do koláčů, ale i do marmelád nebo jako doplněk ke sýrům. A nejlepší je právě v červnu a červenci, kdy je šťavnatý, sladký a jen lehce kyselý. Ideální na pečení, protože si zachovává tvar i chuť a v koláči ho prostě nepřehlédnete.
ZValeriya / Shutterstock.com
Angreštový kynutý chlebíček – recept
- Budete potřebovat: 1 formu na biskupský chlebíček
- Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina kynutí + 40 minut pečení
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 200 g čerstvého angreštu
Na drobenku:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 80 g studeného másla
Hruškový chlebíček s ořechy
Hruškový chlebíček s ořechy je krásně voňavý, vláčný a neskutečně dobrý. Na přípravu je vcelku jednoduchý, mohou se do něj tedy s klidem pustit i začátečníci.
Hruškový chlebíček s ořechy
Postup přípravy
- Do vlažného mléka vmíchejte jednu lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít kvásek, měl by začít pěnit.
- Mezitím prosejte hladkou mouku do větší mísy, přidejte zbytek cukru a špetku soli. Do středu mouky udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo a celá vejce.
- Pomocí vařečky, nebo ještě lépe kuchyňského robota s hnětacím hákem, vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je naopak tuhé, přilijte kapku mléka.
- Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Během kynutí si připravte drobenku: Do misky nasypte polohrubou mouku, cukr a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Promněte prsty, dokud nevznikne sypká drobenka.
- Jakmile těsto nakyne, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Přeneste ho do vymazané nebo pečicím papírem vyložené biskupské formy.
- Povrch těsta bohatě zasypte omytým a okapaným angreštem a poté posypte drobenkou.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíček pečte zhruba 35 až 40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
- Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout. Krájejte na plátky a podávejte třeba s lehce oslazeným zakysaným smetanovým krémem nebo jen tak samotný.
Tipy z redakce: Nebojte se angreštu a droždí
Pokud jste zatím kynuté těsto dělali jen s obavami, tenhle recept je ideální start. Není náročný na tvar ani techniku a těsto je díky máslu a vejcím krásně vláčné.
- Angrešt můžete lehce obalit v mouce, aby neklesl ke dnu.
- Pokud nemáte biskupskou formu, zkuste srnčí hřbet nebo malý pekáček.
- Drobenku udělejte s opravdu studeným máslem, bude krásně křupavá.
- A pokud chcete ještě něco navíc, přidejte do těsta lžíci vanilkového cukru nebo špetku mleté skořice, získá příjemnou hloubku chuti.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZIP