Žluté fleky od potu: Než sáhnete po odstraňovačích skvrn, zkuste tyto běžné věci, které máme všichni doma

Žena drží čistou bílou košili bez skrvn Studio Romantic / Shutterstock.com

Ať už vyrážíte na kolo, brusle nebo třeba horskou túru, pocení se pravděpodobně nevyhnete. Kromě radosti z výletu vás tak čekají žluté skvrny na oblečení. Nekazte si radost. Víme, jak tyto skvrny z oblečení odstranit,
a navíc známe domácí prostředky, které vás nebudou nic stát. Stačí jeden krok navíc před obvyklým praním a vaše oblečení bude opět jako nové.

Přečtěte si také

Kolik zaplatíte v chorvatském Lidlu za základní potraviny? Velké srovnání cen s Českem

Sůl má doma každý

Namočte špinavý kus oblečení do vody a pak na znečištěné místo nasypte klasickou kuchyňskou sůl. Nechte působit podle intenzity ušpinění. Někdy stačí pár minut, jindy sůl ponechte klidně až do druhého dne. Nakonec oblečení vyperte v obvyklém pracím prostředku.

Pokud je vaše oblečení z kvalitní látky, nebojte se solí místo lehce vydrhnout. Odolné materiály jako bavlna nebo len to hravě zvládnou bez poškození.

Ocet vás zbaví skvrn i zápachu

Ocet je univerzální pomůcka pro celou domácnost. Zbaví vás vodního kamene, odstraní zápach, vydezinfikuje podlahu nebo vyčistí odpady. A v neposlední řadě pomůže od žlutých skvrn od potu. Napusťte si kbelík nebo umyvadlo teplou vodou a nalijte do ní ocet. Stačí pár polévkových lžic na litr. Znečištěné oblečení ponořte do připravené lázně a nechte působit. Nakonec prádlo vyperte.

Žena dává bílé prádlo do pračky Kzenon / Shutterstock.com

Mýdlo Jelen jako osvědčená klasika

Vzpomínáte na Jelena – mýdlo, které nesmělo chybět v žádné domácnosti? Inspirujte se u své babičky a pořiďte si ho i vy. Jelena využijete jak na běžné praní, tak při odstraňování skvrn. Jednoduše mýdlo naneste na znečištěné místo nebo prádlo s Jelenem rovnou vyperte.

Prášek do pečiva nejen na přípravu pokrmů

Sáhněte do spíže a vyzkoušejte prášek do pečiva. Jednoduše napusťte umyvadlo nebo kbelík teplou vodou a do něj nasypte 1 až 2 sáčky prášku, podle objemu. Počkejte, až se rozpustí, a do takto připraveného roztoku špinavé oblečení vložte. Nechte působit přes noc a druhý den prádlo vyperte, jak jste zvyklí.

Amoniak nevoní, zato je účinný

Posledním tipem je amoniak, jinak známý jako čpavek. Jeho odér vás sice nenadchne, ale nenechte se odradit, amoniak je velmi účinný. Smíchejte stejné množství čpavku a teplé vody, výslednou směs naneste na znečištěné místo a nechte působit. Nakonec oblečení vyperte a počkejte si na výsledek.

Zdroj: Kupi.cz