Domácí šunku zvládnete i bez šunkovaru. A bude zdravější i levnější než v obchodě

Domácí šunka vám zachutná. beats1 / Shutterstock.com

Rádi si pochutnáváte na dobré šunce? Máme pro vás pár tipů, jak si vyrobit vlastní v pohodlí domova. Není na tom nic složitého, výrobu šunky zvládne i úplný začátečník!

Přečtěte si také

Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit
Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit

Jde to i bez šunkovaru

Výroba šunky není opravdu nijak náročná a je možné ji zvládnout i bez speciálního zařízení. Pochopitelně je výroba jednodušší, když máte kuchyň vybavenou šunkovarem. Na trhu se v dnešní době setkáte s hliníkovými, nerezovými, ale i takovými, které jsou vyrobené z velmi odolného plastu.

Recept na domácí šunku bez šunkovaru

Ingredience:

  • 1 kg kvalitního masa, nejlépe od prověřeného řezníka (vepřová kýta, kuřecí/krůtí prsa nebo králičí maso)
  • 25 g soli
  • tlačenkové střívko
  • větší hrnec
  • trocha cukru/pepře

Postup:

  1. Pokrájené maso na větší kusy dejte do mísy.
  2. Přidejte sůl – přibližně 25 g soli na 1 kg masa, lžičku cukru a trochu pepře.
  3. Pusťte se do rozmixování masa. Můžete ho hníst i v rukách, dbejte ovšem na to, aby co nejvíce změklo.
  4. Maso nechte 48 hodin odležet v lednici. Mezitím ho můžete několikrát za den opět prohníst.
  5. Poté asi 1/3 masa oddělte a rozemelte. To zajistí, že se masová směs posléze lépe spojí.
  6. Všechny části smíchejte opět dohromady.
  7. Opatrně naplňte tlačenkové střívko.
  8. Naplněné střívko na koncích dobře zajistěte a dejte vařit do většího hrnce s vodou. Střívko doporučujeme zatížit, aby v průběhu vaření neplavalo nahoru.
  9. Vařte při teplotě 80 °C cca 1,5 hodiny.

Jakmile bude šunka uvařená, vyjměte ji z hrnce a nechte vychladnout. Nakrájejte a můžete servírovat.

Domácí šunku není těžké vyrobit. Jiri Hera / Shutterstock.com

Domácí kuřecí šunka z plastového šunkovaru

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsních řízků
  • 18 g kuchyňské soli
  • 4 g rychlosoli (řeznické nakládací solicí směsi)
  • 1 dl vody
  • 4 g cukru moučka

Příprava masové směsi:

  1. Zhruba 2/3 masa nakrájejte na malé kostičky, zbytek pomelte v mlýnku nebo posekejte v mixéru.
  2. Připravte si roztok, který vytvoříte z řeznické nakládací solicí směsi, kuchyňské soli a cukru s 1 dl vody.
  3. Roztok smíchejte s nakrájeným masem.
  4. Masovou směs důkladně promíchejte nejlépe v kuchyňském robotu (ca 10 minut), případně 20 minut ručně.
  5. Šunkovar naplňte masovou směsí cca 1 cm pod horní okraj, po vložení každé vrstvy náplň důkladně stlačujte.
  6. Takto naplněný šunkovar uzavřete, dejte do lednice a nechte 48 hodin odležet.

Dušení šunky:

Při dušení šunky postupujte přesně podle návodu k použití vašeho šunkovaru. Většinou se doporučuje dusit cca 2 hodiny na 80 °C. Hotovou dušenou šunku dejte před porcováním vychladit. Čerstvá a plná chuti vydrží v lednici zhruba dva dny.

Tip: Milovníci česneku si přijdou na své, pokud do masové směsi těsně před jejím promícháním přidají 3 prolisované stroužky česneku. Šunka tak dostane lehce pikantní nádech.

Šunka je ideální na snídani i svačinu. Canva

Domácí šunka s medem

Ingredience:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 20 g soli
  • 5 g řeznické rychlosoli

Postup přípravy:

  1. Maso omyjeme a důkladně odblaníme.
  2. Dvě třetiny masa nakrájíme na malé kostičky a zbylou třetinu rozmixujeme v mixéru (aby se nám šunka v šunkovaru nerozpadala).
  3. Přidáme sůl i řeznickou rychlosůl (Pragandu), med a vodu a pořádně, nejlépe rukama, promícháme. Maso by mělo pustit bílkovinu.
  4. Uložíme na dva dny do chladu. Dvakrát denně směs promícháme.
  5. Do šunkovaru vložíme čistý sáček a masovou směs stlačíme dle návodu.
  6. Vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80 °C, přibližně 2 hodiny.

Máte zkušenosti s výrobou domácí šunky? Podělte se s námi o své oblíbené recepty v komentáři pod příspěvkem.