Vyzkoušejte efektivní jarní úklid, při kterém se hubne. Víte, kolik spálíte kalorií při uklízení?

Muž nadzvedává gauč a žena vysává podlahu pod ním Hananeko_Studio / Shutterstock.com

Už jste začali s jarním úklidem, nebo se na něj teprve chystáte? Ať je to tak, či tak, dobrou motivací začít uklízet pro vás jistě bude, když budete vědět, kolik spálíte kalorií při typických činnostech, které v rámci jarního úklidu všichni obvykle děláme.

Přečtěte si také

ČOI kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým. Polovina prodejců mladistvým zakázané výrobky prodala

Úklid domácnosti může být náročnější než cvičení v posilovně

Ať už děláme cokoli – chodíme, sedíme, ležíme nebo spíme –, naše tělo spaluje nějaké kalorie. A čím víc je taková činnost náročná, tím více kalorií vydáme. A to samé platí i při úklidu.

Při něm člověk nestojí na jednom místě, ale je neustále v pohybu, chodí sem a tam, pobíhá nahoru a dolů. Pohyb při úklidu je pohyb jako jakýkoli jiný a nezřídka kdy se po náročné očistě domácnosti zhroutíme do křesla a vydechneme velké „ufff“.

Když to navíc vezmete, jak se říká, zgruntu, spálíte možná více kalorií, než kdybyste cvičili – a pravděpodobně budete mít i lepší pocit z odvedené práce, která je za vámi hned vidět. Za dvě hodiny úklidu totiž můžete spálit i téměř 600 kalorií, a to je více než při 5kilometrovém běhu.

Muž má gumové rukavice a zástěru, v ruce drží čisticí prostředek Studio Romantic / Shutterstock.com

Jak zjistit, kolik kalorií spálím při úklidu?

Uklízecí rutina každého z nás je jiná. Máme jiný systém a každá domácnost potřebuje jinou intenzitu úklidu. Jinak bude uklízet maminka nebo tatínek dětí, jinak člověk bezdětný nebo chovatel zvířat. Náročnější úklid budou mít majitelé rodinného domu, méně náročný zase lidé žijící v menším bytě.

V zásadě se však dá říct, že klasický jarní úklid sestává z mytí oken, zametání, luxování, vytírání podlahy, utírání prachu, úklidu koupelny, úklidu kuchyně, převlékání postelí, případně věšení záclon.

Sice se nedá s naprostou přesností říct, kolik kalorií spálíte, ale přibližně to určit jde – a to díky kalorickým tabulkám. Pro přesnější přehled vynaložené energie při úklidu by vám určitě posloužily i chytré hodinky, které vaši aktivitu snímají neustále.

Kolik kalorií spálím, když…

Pokud hodinky nemáte, dobře si vystačíte i s kalorickými tabulkami. Vezměme si za příklad ženu, které je 33 let, váží 65 kg a měří 164 cm.

Podle tohoto příkladu si můžete množství vydané energie přizpůsobit i sami sobě. Záleží na tom, kolik vážíte. Například u vaření, mytí nádobí a utírání prachu je v kalorických tabulkách stanoveno, že spálíte 0,05 kcal za minutu činnosti na jeden kilogram své váhy.

Daných 0,05 kcal tedy vynásobte svou aktuální váhou a získáte tak počet kalorií, které spálíte za jednu minutu. Kolik spálíte celkem, pak záleží na tom, kolik minut konkrétní činností strávíte. S přibývajícím věkem se ale metabolismus zpomaluje, a proto by se tyto propočty měly považovat pouze za orientační.

Žena má na hlavě sluchátka a utírá stůl hadrem Aquarius Studio / Shutterstock.com

Při kterých činnostech spálíte nejvíce?

  • Tato žena při utírání prachu spálí za jednu minutu 0,05 kcal na jeden kilogram své váhy, což je 3,25 kcal. Pokud tedy utírá prach 15 minut, měla by při této činnosti spálit celkem 49 kcal. Stejnou energii vynaložíte také při věšení záclon, závěsů a prádla.
  • Mytí oken je o něco náročnější – za jednu hodinu tato žena spálí 140 kcal. Celkový počet kalorií pak samozřejmě záleží na množství prosklených ploch, případně i žaluzií, které je také potřeba od prachu očistit.
  • Nastejno potom vyjde luxování, vytírání nebo zametání podlahy. I u těchto činností totiž tato žena spálí zhruba 274 kcal za hodinu práce.
  • Při úklidu koupelny, kuchyně a povlékání postelí by naše vzorová žena měla spálit shodně 0,05 kcal za minutu na kilo svojí váhy, tedy přibližně 195 kcal za hodinu.

Jak je to s ostatními činnostmi?

  • Při drhnutí podlahy nebo odklízení sněhu spálí tato žena asi 174 kcal za hodinu.
  • Při péči o dítě, jako je koupání, zvedání nebo oblékání, spálí cca 210 kcal za hodinu.
  • Stěhování je poměrné náročná činnost a spálíte při ní asi 420 kcal za hodinu práce.
  • Žehlení je naopak činnost lehčí, proto při ní spálíte zhruba 160 kcal.
  • Při sekání trávy spálí figurantka asi 315 kcal za hodinu.

Jak se motivovat k uklízení?

Často na úklid domácnosti nahlížíme jako na povinnost, která se prostě udělat musí. Jarní úklid vás ale může skutečně bavit. Chce to jen tu správnou uklízecí náladu. Často také pomůže vhodná hudba nebo napínavá audiokniha. Pokud se totiž do příběhu zaposloucháte, nebudete ani vědět, že uklízíte, bude vás to bavit a možná ani nebudete chtít přestat.

Zdroje: Tesco, Kalorické tabulky, WebMD