Svěží restart? Pochutnejte si na 3 jarních polévkách

Polévka z medvědího česneku v misce s chlebem Daniela Baumann / Shutterstock.com

Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?

Přečtěte si také

Jarní úklid skříně: 6 rad, jak si efektivně a rychle vytřídit šatník

1. Recept: Krémová polévka s medvědím česnekem

Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru této voňavé bylinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou medvědím česnekem.

Co budete potřebovat?

Chcete ušetřit? Smetanu seženete v akci!

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova.
  2. Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar.
  3. Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte.
  4. Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor a vařte do jejich změknutí.
  5. Podávejte s krutony nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.
Zeleninová polévka v misce s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

2. Recept: Polévka z červené čočky s ředkvičkami

Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se ve videu.

Potřebujete:

Postup:

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar.
  2. Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka.
  3. Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.
  4. Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a ozdoba je hotová.
  5. Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!

3. Recept: Sytá zeleninová polévka s bylinkami

Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky.

Připravte si:

  • 300 g cukety
  • 5 vajec
  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
Nakupte výhodně

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel.
  2. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení.
  3. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek.
  4. Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo.
  5. Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.