Máte po náročném dni chuť na pořádnou polévku, která vás postaví na nohy a nakopne váš imunitní systém? Pak si připravte hodně, ale opravdu hodně česneku. Českého, samozřejmě. Čeká nás příprava poctivé domácí česnečky.
Český paličák vs. čínský česnek
Základem česnečky je samozřejmě česnek. Nejlépe náš český česnek paličák, který má dezinfekční účinky, podporuje lymfatický systém a účinkuje jako přírodní antibiotikum.
Česnek se sklízí v létě, ale v obchodě ho můžete sehnat po celý rok. Pokud je dobře uložený, uchová si své účinky dlouhé měsíce po sklizni.
Čínský česnek nemá s českou odrůdou nic moc společného, proto mu chybí pověstná vůně a síla.
Na česnečku jedině pravý český česnek
Recept na pravou domácí česnečku
Ingredience na polévku (na 4 porce)
- 12 stroužků česneku (nebo víc podle chuti)
- 1 střední cibule
- 3 větší brambory
- 1 vejce
- 1 litr vývaru nebo vody
- 3 bobkové listy
- 2 nové koření
- 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
Na dochucení
- strouhaný sýr (např. gouda)
- chlebové krutonky
- krájená šunka
Jak postupovat
- Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky, případně prolisujte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte najemno.
- V hrnci rozpalte olivový olej s máslem a cibulku orestujte dozlatova. Poté přidejte pokrájené brambory, bobkový list, nové koření a vše zalijte horkým vývarem nebo vřelou vodou.
- Brambory uvařte do změknutí. Poté do polévky přidejte 1/2 česneku a ochuťte majoránkou a kmínem. Osolte, opepřete a přidejte rozšlehané vejce.
- Jakmile se vejce zdrcne, přidejte druhou polovinu česneku. Už jen krátce promíchejte a ochutnejte.
- Pokud je na vás polévka příliš silně česneková, povařte ji ještě 5 minut. Intenzita česneku vyprchá. Pokud má polévka naopak příliš nevýraznou chuť, přidejte ještě další česnek.
Canva
Tipy na servírování česnečky
Čím dochutit česnečku, aby byla dokonalá? Připravte na stůl mističku s oblíbeným strouhaným sýrem, nakrájenou libovou šunkou, chlebovými krutonky a čerstvými bylinkami (petrželka, libeček, pažitka).
Jak oživit chlebové krutonky
Pokud nestíháte připravit čerstvé chlebové krutonky, práci vám usnadní kupovaná varianta. Aby chutnaly skvěle, stačí je jen chviličku osmahnout na lžíci másla.