Šťáva z brambor je účinný pomocník na celou řadu neduhů – pálení žáhy, černé tečky i akné

Bramborová šťáva ve sklenici s bramborami a slupkami od brambor RVillalon / Shutterstock.com

Když se řekne brambory, co si vybavíte? Možná jen obyčejnou přílohu, která se hodí téměř ke všemu. Ale věděli jste, že z brambor lze získat něco mnohem cennějšího? Syrová bramborová šťáva je doslova malý zázrak. Pomáhá rozjasnit pleť, uleví při trávení a její účinky tím zdaleka nekončí. Co všechno ještě umí? Možná vás to překvapí!

Přečtěte si také

Lidl představil vlastní parfém inspirovaný oblíbeným pečivem. Tisíce lidí ho chtějí ulovit

Účinky šťávy ze syrových brambor

  • Má protizánětlivé účinky: Pravidelné pití bramborové šťávy je účinné při prevenci chronických zánětlivých onemocnění, jako je ekzém či artritida, a také dokáže ulevit při potížích, které tato onemocnění způsobují.
  • Při bolestech břicha: Syrové brambory patří mezi vysoce zásadité potraviny, a tudíž šťáva z nich neutralizuje žaludeční šťávy a zmírní bolesti břicha. Je proto prospěšná při žaludečních vředech, zažívacích problémech, nadýmání či průjmu.
  • Prospěšná na kůži: Syrová bramborová šťáva pomáhá zmírňovat projevy akné i černých teček a může být díky svým antibakteriálním vlastnostem prospěšná i při odstraňování bradavic.
  • Rozjasňuje pleť: Na krásnou pleť pomáhá šťáva také zvenčí. Pokud vás trápí pytle či černé kruhy pod očima, ukrojte si plátek syrové brambory a přiložte jej na oči. Lze jím také pleť potřít, pokud je mastná – syrová bramborová šťáva totiž pomáhá odstraňovat nadbytečné množství mastnoty.
  • Skvělá, pokud se chcete detoxikovat: Bramborová šťáva je dobře dostupným detoxikačním nápojem na játra a žlučník.
  • Vynikající na vlasy: V kombinaci s aloe vera získáte příjemnou hydratační kúru na vlasy. A pokud byste chtěli podpořit jejich růst, smíchejte šťávu s medem a vaječným bílkem a nechte pár hodin působit – pozor, směs poté smyjte vlažnou vodou, jinak by se bílek ve vlasech uvařil.
  • Prospívá srdci: Má se také za to, že syrová bramborová šťáva prospívá srdci tím, že zabraňuje ucpávání tepen.
  • Na pálení žáhy: Stačí jeden šálek denně a uvidíte, že vás po čase žáha přestane zlobit.
Brambory v lidské dlani Elena Masiutkina / Shutterstock.com

Jaké vitamíny a minerály obsahuje?

Z vitamínů a minerálů bramborová šťáva obsahuje:

  • vitamíny C, B a K
  • železo a draslík
  • vápník
  • měď, zinek či mangan

S uvařením se poměr živin mění

Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je bramborový protein považován za jeden z vůbec nejcennějších, pokud jde o rostlinné zdroje bílkovin. Po uvaření se většina aminokyselin z brambor vytratí – výjimkou jsou nicméně kyseliny glutamová a asparagová, jejichž podíl po uvaření vzroste. Kyselinu gama-amino máselnou pak v syrových bramborách nenajdete vůbec, ovšem v uvařených již ano.

Jak šťávu připravit

Brambory oloupejte a pečlivě omyjte – tak, aby byly hezky čisté. A následně je jednoduše vhoďte do odšťavňovače. Pakliže jej však nemáte, nabízí se vám dva další způsoby:

  • Brambory nastrouhejte a nechte chvíli odpočinout, poté přes plátýnko šťávu vymačkejte.
  • Pokud se vám je nechce strouhat, rozmixujte je v mixéru a také vymačkejte například přes plátýnko.

Pozor na to, jaké kusy odšťavňujete

  • Rozhodně nepoužívejte brambory staré nebo zelené, ty jsou totiž jedovaté. Šťávu zásadně získávejte z brambor zralých.
  • Jedovaté jsou také květy a klíčky, které právě proto musíte před odšťavením odstranit.
  • K odšťavnění nepoužívejte ani brambory mechanicky poškozené.

Vůbec nejlepší je tedy používat brambory mladé, zralé, bez klíčků a známek potlučení či poškození.

Sklenice s bramborovou šťávou vedle misky se strouhanými brambory Kupi.cz

Solanin je jedovatý

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin, který chrání nejen je, ale i ostatní plodiny před škůdci. Nejvíce se jej nachází právě v klíčcích a v květech, ale také v hlízách či v samotné slupce. Proto je vhodné brambory co nejvíce očistit. Taktéž velikost má na jeho koncentraci vliv – brambory větší jsou pro nás na odšťavnění vhodnější.

  • Brambory z Česka obsahují solaninu nižší množství, zpravidla 20–150 mg/kg hlíz. Maximální povolená koncentrace je 200 mg.
  • Jeho smrtelná dávka se odhaduje na 400–500 mg. Mírná intoxikace se projevuje bolestmi hlavy a břicha, závratěmi, zvracením, průjmem či zvýšenou teplotou.

Zdroj: National Library of Medicine, Cambridge, Healthline, Bezpečnost potravin