7 kroků k udržování správné hladiny hormonu štěstí. Pocit radosti lze probudit i potravinami

Šťastná rodina Canva

Že je tělo propojená nádoba je fakt a nikoli otřepané klišé. Všechny orgány jsou spolu těsně spjaty a nezáleží přitom na tom, jak daleko jsou od sebe. To je případ i mozku a našich střev, které spolu taktéž velmi úzce souvisí – a proto je tak důležité se o střeva správně starat. Zdravá střeva se totiž rovnají dobré náladě a veselé mysli.

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Ze střev do mozku a zpátky

Vztah mezi střevy a mozkem je znám jako pojem osa střeva-mozek (gut-brain axis). Osa je to obousměrná, což znamená, že střeva jednak ovlivňují mozek, ale mozek samozřejmě taktéž ovlivňuje střeva.

  • Schválně – kolikrát jste byli z něčeho tak nervózní, že se tato nervozita projevila právě střevními problémy?
Živé organismy, které pomáhají

V hlavní roli mikroorganismy

Hlavní roli v tomto vzájemném vztahu hrají mikroorganismy, které osidlují náš trávicí trakt, v němž utváří mikroflóru, která je nedílnou součástí gastrointestinálního traktu mnoha a mnoha živočichů, a to samozřejmě včetně člověka. Tyto mikroorganismy nám ve většině případů prospívají, někdy nás ale mohou i pořádně pozlobit. Záleží z velké části na tom, jak se o ně staráme.

Vyřaďte ze svého jídelníčku nezdravé potraviny a nahraďte je těmi zdravými Canva

Určují psychickou (ne)pohodu

Mikroorganismy v gastrointestinálním traktu nám pomáhají trávit potravu, syntetizovat vitamíny, bojovat s infekcemi a také, podle nedávných výzkumů, mají přímý vliv na zdraví mozku. Při testech na hlodavcích se totiž zjistilo, že pokud se transplantuje střevní mikroflóra, změní se také chování.

Nedostatek serotoninu

Střevní mikroflóra tedy ovlivňuje naše psychické rozpoložení – a právě i deprese může poukazovat na problém se střevy.

Mezi střevy a mozkem si totiž razí cestu hormon „štěstí“ - serotonin. Ten také funguje coby neurotransmiter, který přenáší nervové vzruchy a působí na nejrůznější části našeho těla. Ovlivňuje tak nejen náladu, ale také chuť k jídlu, sexuální apetit, spánek apod.

Právě lidé, u nichž je hladina serotoninu příliš nízká, pak mohou trpět depresemi, úzkostí, sexuální nechutí nebo třeba problémy se stravou.

Rybí olej podporuje činnost mozku

Důležité je podpořit jeho tvorbu

Pokud tedy vaše střeva nefungují správně a trápíte se úzkostmi, je možné, že buňky v nich zkrátka nejsou schopné vytvořit adekvátní množství serotoninu potřebné k tomu, abyste se cítili psychicky v pohodě. A právě to je potřeba vyřešit – ve střevech totiž vzniká až 90 % serotoninu.

Dostatek vitamínů je správný krok k dobré náladě Canva

7 kroků k udržování správné hladiny hormonu štěstí

1. Jezte probiotika

Protože chceme, aby nám mikroorganismy ve střevech pomáhaly a nebylo tomu naopak, je potřeba je udržovat v rovnováze pomocí laktobacilů. V lékárně se dají koupit probiotika buď v tobolkách pro dospělé anebo v kapkách, které jsou určeny pro děti. Vyrábí se také „laktobacílky“ pro děti v tabletách s ovocnými příchutěmi. Probiotika najdete dále v kysaných mléčných výrobcích či v kvašené zelenině.

2. Dbejte na dostatek vitamínu D

Vitamín D je pro náš organismus velmi důležitý a významnou roli hraje také v nervovém systému. Udržuje totiž správnou koncentraci serotoninu v extracelulární tekutině v mozku. A bylo taktéž prokázáno, že pomáhá zmírňovat generalizované úzkostné poruchy. Vitamín D můžete získat díky pobytu na sluníčku či si jej koupit v tobolkách.

3. Udělejte čistku v jídelníčku

Zkuste ze svého jídelníčku vyřadit všechno, co v něm být nemá – sladkosti, sladké nápoje a také typické potraviny způsobující alergie. Bylo totiž prokázáno, že neustálá reakce těla na alergeny v potravě může být spouštěčem zánětu v těle, který vytváří zánětlivé molekuly zvané cytokiny – a právě ty narušují střevní výstelku a mohou být i příčinou vzniku depresí.

Vhodná a vyvážená strava je základem zdravého těla i mysli Canva

4. Jezte kvalitní potraviny bohaté na vlákninu

Váš nový jídelníček by měl být po stránce živin vyvážený – jezte jak bílkoviny, tak také tuky a komplexní sacharidy. Čestné místo ve vašem jídelníčku by měly najít vejce, luštěniny, ovoce a zelenina či celozrnné výrobky. Kvalitní omega-3 mastné kyseliny se pak dají snadno získat z doplňků stravy, jako je rybí olej, který podporuje normální činnost mozku.

Pocit radosti a štěstí lze probudit i potravinami

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

5. Přestaňte se ve velkém dopovat léky proti bolesti

Někteří lidé skutečně jedí denně tabletky proti bolesti jako lentilky. Tyto léčiva však mohou, podobně jako antibiotika, způsobit ve střevech mikrobiální paseku a zabít i naše „hodné“ bakterie. Při jejich přebytečném užívání pak hrozí i narušení střevní výstelky.

6. Cvičte

Právě pravidelným pohybem můžete docela jednoduše podpořit tvorbu neurotransmiterů. Nemusíte zvedat těžké váhy a sprintovat do kopce. Stačí jít každý den jen na hodinovou procházku.

7. Dopřejte si kvalitní spánek

Nezapomínejte na odpočinek – spánek je totiž při tvorbě serotoninu velmi důležitý a jeho nedostatek narušuje produkci hormonů.