Lepší než bramboráky! Placičky z brokolice, ve kterých ji ani nepoznáte

Zeleninové placičky na bílém talíři A_Lein / Shutterstock.com

Vyzkoušejte brokolicovo-sýrové placičky, které si oblíbí i ti, kteří brokolici obvykle nemají rádi. Tento jednoduchý a rychlý recept je výživnou a chutnou variantu jídla, jež potěší jak dospělé, tak děti. Kombinace brokolice plné vitamínů a minerálů s parmazánem a česnekem vytváří skvělé jídlo na rychlý oběd, večeři nebo zdravou svačinu. Skvěle chutná horké přímo z pánve, případně později studené s pikantním jogurtovým dipem, který si snadno připravíte doma.

Přečtěte si také

Řetězce na Vánoce odměňují zaměstnance. Někde dostanou na Štědrý den volno, jinde 13. plat

Proč pravidelně jíst brokolici?

Brokolice je v kuchyni oblíbená pro svou univerzálnost a nutriční hodnotu. Skvěle se hodí do salátů, polévek a hlavních jídel díky své jemné chuti, která se snadno kombinuje s bylinkami a sýry. Je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty, což z ní dělá ideální složku pro zdravou stravu.

V našem receptu na brokolicovo-parmazánové placičky se kombinuje s parmazánem a česnekem, což ve výsledku zaručuje nejen skvělou chuť, ale i výživové hodnoty.

Jak brokolicovo-sýrové placičky připravit?

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 1 ks brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
  • mletý černý pepř
Brokolicové placičky na vidličce A_Lein / Shutterstock.com

Postup přípravy

Brokolici si můžete připravit dvěma způsoby: Tradičně na sporáku nebo pohodlně v mikrovlnné troubě.

Příprava brokolice na sporáku:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Přidejte brokolicové růžičky a vařte 2 minuty.
  3. Brokolici sceďte a nechte vychladnout na teplotu, kdy ji lze snadno zpracovat.
  4. Nakrájejte růžičky na malé kousky.

Příprava brokolice v mikrovlnce:

  1. Vložte brokolici do misky vhodné do mikrovlnky a přidejte 1 lžíci vody.
  2. Vařte v mikrovlnce 2 minuty. Pokud je potřeba, přidejte ještě 1 minutu, ale zkuste, zda je brokolice měkká už po 2 minutách.
  3. Nechte vychladnout a nakrájejte na malé kousky.

Příprava placiček:

  1. Ve velké míse smíchejte nakrájenou brokolici s ostatními ingrediencemi (kromě oleje). Dobře promíchejte.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu.
  3. Pomocí lžíce tvořte na pánvi z těsta placky. Smažte 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
  4. Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto. Nepřeplňujte pánev, smažte po dávkách, pokud je potřeba, přidejte olej.
  5. Servírujte teplé nebo skladujte v lednici a ohřívejte. V lednici vydrží až 3 dny.

Tip na dip k placičkám

Ochutnejte placičky v celé jejich kráse tím, že je budete namáčet do lahodného jogurtového dipu. Ten si můžete buď jednoduše zakoupit již připravený v supermarketu, nebo jej bez námahy vytvořit doma. Stačí vám jen jogurt, špetka soli, trocha pepře a šťáva z limetky. Tento dip dodá vašim placičkám tu pravou chuť.

Užitečné tipy redakce

  • Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat nasekané bylinky jako petržel či pažitku.
  • Pokud chcete placičky bez lepku, použijte mandlovou mouku.
  • Pro děti můžete placičky podávat s oblíbenou omáčkou či dipem.

Zdroj: Kupi, National Library of Medicine