Historie Kinder vajíčka: Odkud pochází? Bude se prodávat jen na Velikonoce, říkali o něm

Regál v obchodě, ve kterém jsou Kinder vajíčka Kupi.cz

Kdo by neznal Kinder vajíčko! V Česku ho milují snad všichni, kdo byli dětmi okolo roku 1993, anebo všichni ti, kdo mají či měli s dětmi co do činění. Postavičky a skládanky z Kinder Surprise jsou součástí mnoha a mnoha dětských vzpomínek. Pojďte si tedy s námi na Kinder překvapení zavzpomínat – a možná se o něm dozvíte i něco nového.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Odkud pochází Kinder vajíčko?

S myšlenkou překvapení pro děti ukrytého v čokoládovém vajíčku přišli Italové v roce 1974, kdy se firma Ferrero nechala inspirovat místní tradicí. Italské děti totiž o Velikonocích hledají velká čokoládová vajíčka, v nichž je ukryto nějaké překvapení, zpravidla hračka.

Právě tou největší událostí na celém velikonočním hledání vajíček je pro děti napjaté očekávání a těšení se, jaký dáreček v dutém čokoládovém vajíčku najdou.

Rozbalená vajíčka Kinder Surprise a Kinder Joy Pavlovska Yevheniia / Shutterstock.com

Proč se báli, že se nebude prodávat?

Dětská radost zaujala majitele Ferrera už v roce 1966. „Proč by ji děti nemohly mít častěji?“ říkal si. „Třeba i každý den?“ Budou nadšené a podpoří se rozvoj jejich představivosti. V úplných prvopočátcích ale od geniálního nápadu Michaela Ferrera zrazovali jeho zaměstnanci. Domnívali se totiž, že se vajíčka s překvapením nebudou mimo Velikonoce vůbec prodávat.

Trvalo tak ještě dlouhých šest let, než firma začala vajíčka skutečně vyrábět, přičemž úplně první bylo vyrobeno v roce 1972. Zpočátku se čokoládová vajíčka s překvapením prodávala v Itálii, Velké Británii či v Německu, ale okolo roku 1993 se začala nabízet i v ostatních zemích. A dnes je najdete ve více než 45 zemích světa.

  • Zatímco v Itálii se vajíčka s překvapením jmenují Kinder Sorpresa, v Německu je to Kinder Überraschung a v Polsku Kinder Niespodzianka.
Domácí čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.

Domácí čokoládové lanýže

Které státy Kinder vajíčka zakázaly?

Ne všichni jsou však z Kinder vajíček stejně nadšení. Ta klasická jsou zakázána například ve Spojených státech, protože dle amerických orgánů existuje vysoké riziko, že by se malé děti mohly hračkou udusit. V USA se ovšem od roku 2017 prodává Kinder Joy, které se také namísto klasických dutých vajíček nabízí v zemích, kde panuje příliš teplé počasí.

Zákazu prodeje se u Evropské unie v roce 2000 dožadovaly i tři britské rodiny, jejichž děti se částečkami z Kinder hraček skutečně udusily. Od roku 2016 je prodej Kinder vajíček zakázán i v Chile.

Čím je Kinder vajíčko jedinečné?

Čokoláda obklopující plastové vajíčko, v němž je ukryta hračka, je výborná. A právě na ni Ferrero vsadil. Trval totiž na tom, aby čokoláda obsahovala vyšší podíl mléka, než je u jiných čokolád běžné.

Co chtějí děti?

Za vysokou popularitou u dětí však nestojí dvoubarevná čokoláda, nýbrž moment překvapení a hračka, kterou vajíčko ukrývá.

  • Hračky v Kinder vejcích jsou navrhovány nejrůznějšími designéry, ať už zaměstnanými přímo u Ferrero, nebo těmi na volné noze. Autorem těch úplně prvních byl švýcarský designér Heiri Roth.
  • Ferrero také často spolupracuje s nejrůznějšími společnostmi, jako je například Walt Disney, Warner Bros, Universal či Smart.
Dítě rozlamuje Kinder vajíčko, aby se dostalo k hračce Seamm / Shutterstock.com

Každou sekundu se vyrobí 40 hraček

Nová série hraček vychází vždy na podzim, přičemž do jednotlivých vajíček je poschováváno na 150 nejrůznějších druhů. Napříč lety jste mohli najít například Flintstoneovy, růžového pantera, Pepka námořníka, Bugs Bunnyho, šmouly, hrošíky, lvíčky, krokodýly, skládačky a mnohé další.

  • Ročně se tak vyrobí více než 1,2 miliardy hraček – každou sekundu je jich vyrobeno 40, což činí okolo 100 tun denně.
Horká čokoláda
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Horká čokoláda

Horká čokoláda je nápoj, který se skvěle hodí pro zimní dny, protože i malý hrnek zahřeje a zasytí. Základem pro dokonalý výsledek je vysokoprocentní, kvalitní hořká čokoláda a smetana. Pojďte si ji s námi podle našeho videoreceptu připravit a uvidíte, jak vám zachutná.

Horká čokoláda

Proč si Kinder vajíčka oblíbili i dospělí?

Moment překvapení se nicméně vytratí stejně rychle, jako se objeví – a hračky pak leckdy skončí někde pohozené a navždy zapomenuté. Kdyby nebylo rodičů, kterým bylo postaviček líto a kteří je začali sbírat, kdo ví, jak by to s celým Kinder překvapením nakonec dopadlo.

Kromě sbírání si je pak dospělí začali mezi sebou i vyměňovat – a dnes již po celém světě existuje celý jeden milion sběratelů hraček z Kinder vajíček, přičemž na 800 tisíc jich je z Německa. Ta nejobsáhlejší sbírka, která je zapsána v Guinnessově knize rekordů, čítá neuvěřitelných 8 200 kusů hraček.

Zdroje: Culture trip, Kinder, Český rozhlas, CPSC