Důkladné vyčištění pračky ve 4 krocích: zbavte ji na dlouhou dobu nečistot i vodního kamene

Žena vyndavá prádlo z pračky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Těšili jste se na krásně voňavé vyprané prádlo, avšak místo toho jste z pračky vytáhli hromádku zatuchlého a smradlavého oblečení? Pak je s největší pravděpodobností čas ji důkladně vyčistit! Pračka v sobě totiž ukrývá mnoho míst, ve kterých nejsou plísně, špína ani vodní kámen na první pohled vidět – o to více nečistot v ní ale časem vzniká. Máme pro vás pár užitečných tipů, jak ji vyčistit i jak se o ni během praní starat.

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Jak vyčistit pračku krok za krokem

Těsnění dvířek

Během praní se zde zachytávají nečistoty, vlasy i zvířecí chlupy z oblečení a představují tak ideální skrytý prostor pro množení plísní a bakterií. Těsnění vyčistěte alespoň jednou měsíčně ve všech jeho záhybech, ideálně ovšem po každém praní.

Z těsnění nejprve vyjměte větší zachycené předměty, poté ho otřete navlhčeným hadrem (stačí čistá nebo mýdlová voda), zaschlejší nečistoty můžete vzít starým kartáčkem na zuby, a nakonec vše přetřete suchým hadříkem.

Filtr

Najdete ho v dolní části pračky pod spodním poklopem. Před odšroubováním plastové krytky filtru si nicméně nachystejte dostatek hadrů a nějakou nádobu, která se pod něj vejde – vyteče z něho poměrně dost vody. A ne zrovna čisté.

Z filtru vyberte všechny vlasy, mince a další zachycené předměty, poté otřete jeho okolí a nezapomeňte na vyčištění plastového krytu. Filtr byste měli čistit minimálně jednou za čtvrt až půl roku. Jeho dlouhodobé ucpání může vést k trvalému poškození pračky.

Žena umývá těsnění v pračce aleks333 / Shutterstock.com

Zásobník na prášek a aviváž

Tuto část pračky klidně umývejte každý měsíc – postačí vám k tomu obyčejná voda a starý kartáček na zuby pro obtížně dostupné záhyby. Zásobník lze čistit také pomocí kupovaných čističů pračky nebo jakýchkoliv univerzálních prostředků pro domácnost. Po vyjmutí zásobníku vyčistěte i prostor pod ním, kam až se vám podaří dosáhnout.

Buben a hadice

Nezapomeňte pravidelně pračku čistit i zevnitř pomocí speciálních čističů. Prodávají se ve formě tekutého nebo práškového přípravku či tablet, s nimiž se zpravidla nechává pračka vyprat naprázdno při vyšších teplotách. Sehnat se dají i čističe, které mimo jiné pračku desinfikují a eliminují plísně a bakterie nebo účinně odstraňují vodní kámen.

S vodním kamenem zatočí speciální čističe i obyčejný ocet

Zbavit pračku mastnoty, vodního kamene a jiných nečistot lze také s použitím jedlé sody, kyseliny citronové nebo octa (stačí nalít do zásobníku nebo přímo do bubnu a nechat naprázdno vyprat při 60 nebo 90 stupních). Tento způsob je sice velice levný a ekologický, nemělo by se to s ním ale přehánět. Někteří lidé varují před tím, že časté používání octa může pračce způsobit závažné poškození.

V obchodech i na internetu se dají také sehnat tzv. prací koule (pod názvy ecoballs, washball nebo biowashball), které dovedou měnit vlastnosti vody. Při praní zajišťují, že se prací prostředek rovnoměrně rozmělní (takže jeho zbytky nebudou ulpívat na prádle ani v útrobách pračky) a že se vápník ve vodě rozpustí na jemný kal, který odejde spolu s odpadem a nebude se usazovat jako vodní kámen uvnitř pračky. Některé prací koule slibují také eliminaci bakterií ve vodě.

4 tipy pro příjemně voňavé praní:

Aby vám pračka vydržela co nejdéle čistá a funkční, je při praní dobré řídit se těmito čtyřmi základními radami:

  1. Dodržujte doporučené dávkování pracího prášku či gelu a aviváže podle obalu výrobku: více prášku a aviváže rozhodně neznamená čistější a voňavější prádlo. Spíše naopak. Přebytky se v pračce usazují a zapříčiňují vznik zápachu.
  2. Nepřekračujte také doporučený limit prádla (v kg) pro jednotlivé prací cykly. Maximální možná náplň je uvedena vždy v návodu nebo přímo na spotřebiči.
  3. Po každém vyprání nechte pračku vyvětrat. Otevřete dvířka i zásobník a v místnosti s ní na chvíli otevřete okno. Tím zabráníte nejen vzniku plísní, ale také usazování vody a tvorbě vodního kamene.
  4. Čas od času vyperte prádlo na 60 nebo 90 °C. Pokud perete výhradně na ekologické programy při nižší teplotě, alespoň jednou za měsíc byste měli vyprat prádlo na co nejvyšší teplotu (třeba ručníky nebo utěrky). Horkou vodou a delším cyklem se pračka i hadice lépe čistí a stihnou se odplavit všechny nečistoty.