Tři výborné recepty na domácí likéry bez vajec i mléka, a to i v nealkoholické verzi

Čokoládový likér ve skleničce Oksana Mizina / Shutterstock.com

Milujete tu vůni likéru, která dokresluje kouzlo Vánoc, ale klasický vaječňák vás kvůli mléku či vejcím neláká, nebo jej dokonce ani nemůžete? Máme pro vás řešení – nejlepší likér bez mléka a vajec a klidně i bez alkoholu. Pochutnáte si snad ještě více než na klasickém a rozhodně vás nebude tížit žaludek.

Přečtěte si také

Nákupy v Polsku už nebudou výhodné. Země neprodlouží nulové DPH, může za to nízká inflace

Pudink jako nezbytný základ likéru

Nejjednodušší likér, který si dokážete představit. Navíc jej lze ochutit na více variant a získat tak hned tři různé druhy likéru. Můžeme vás ujistit, že jiný už ani nebudete chtít.

Základ na tři druhy likéru:

  • 1,5 l ovesného (mandlového, rýžového) mléka
  • 1,5 pytlíku vanilkového pudinku
  • 300 g cukru
  • 100 g alsanu (alternativa másla; pokud ale můžete máslo, klidně jej použijte)

Na dochucení:

  • 500 ml mandlového mléka
  • 1 malé espresso
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • pro dospělé: 1 bílý rum bez příchuti a 1 s kokosovou příchutí

Postup: V nepřilnavém hrnci si svařte cukr do karamelu, přidejte k němu 100 g alsanu (či másla) a míchejte, dokud se směs nepromísí. Poté přidejte vámi zvolené mléko a provařte. Mezitím si rozmíchejte pudink se zbytkem mléka, zavařte jej a základ všech likérů je hotov! A co dál?

Veganský vaječný likér

Veganský vaječný likér

Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.

Časová náročnost: 30 min Obtížnost: Snadný
Veganský vaječný likér

Tři druhy likéru

Do tří nádob rozdělte pudinkový základ – každá totiž bude obsahovat likér s vlastní příchutí.

Recept na Amaretto likér

Do jedné nádoby s likérem přidejte 250 ml mandlového mléka (nic víc, pokud chcete virgin variantu). Nechejte důkladně vychladnout a polovinu z této směsi odlijte do uzavíratelné nádoby. Uchovejte v lednici po dobu pěti dní.

Varianta pro dospělé:

Do zbytku směsi přidejte ještě jedno malé espresso (případně přes plátýnko scezeného turka) a 250 ml bílého rumu bez příchuti. Důkladně promíchejte a nechejte vychladnout. Poté přelijte do nádoby a uchovejte v chladu.

Sklenice s likérem a čokoláda Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Recept na čokoládový likér

Do horkého pudinku vložte tabulku hořké čokolády a nechejte rozpustit. Po třech minutách důkladně prošlehejte a přidejte 250 ml mandlového mléka. Polovinu směsi pak nechejte důkladně vychladit a přelijte do nádoby. Uchovejte v lednici opět cca pět dní.

Varianta pro dospělé:

Vezměte si druhou polovinu likéru, který jste si teď připravili, a přidejte k němu taktéž již dříve zmíněný bílý rum bez příchuti.

Recept na kokosový likér

Do poslední nádoby přidejte 300 ml kokosového mléka a důkladně prošlehejte. U virgin varianty máte opět hotovo. Polovinu vychlazené směsi nalijte do uzavíratelné nádoby a v lednici uchovejte po dobu pěti dní.

Varianta pro dospělé:

Do směsi přilijte 250 ml kokosového bílého rumu. Důkladně promíchejte a vychlazený likér můžete uchovat v lednici.

Kokosové likéry ve sklenici a kokos Yulia Furman / Shutterstock.com

Příprava těchto likérů je opravdu velice snadná a velmi variabilní – vymyslet si tak můžete i vlastní varianty za pomocí dalších surovin, které máte rádi. Nezapomeňte však jednotlivé příchutě důkladně označit, aby se vám nepopletly.

Tip: Darujte některý z likérů (nebo klidně všechny) jako vánoční dárek! Ručně vyráběný dárek vždy zaručeně potěší, navíc vás nepřijde na moc peněz a stihnete ho připravit i těsně před Vánoci. Pokud ho chcete vyšperkovat, kupte pěkné lahve a ozdobte je například mašlí nebo štítkem s názvem likéru.

Zdroje: receptyonline.cz, apetitonline.cz, kupi.cz