Iveta Fabešová prozradila svůj tajný recept na vyhlášený vaječný likér z IF Café. Zvládnete ho i vy

Vaječný likér z IF Café si nepochybně zamilujete Canva

Cukrářka Iveta Fabešová, která svou první cukrárnu v Praze otevřela už v roce 2013, na podzim ohlásila rozvod se svým manželem, a přišla tak o své provozovny, včetně vyhlášené cukrárny IF Cafe ve Werichově vile. Sympatická blondýnka, která ve svých podnicích vyráběla vyhlášené zákusky ve tvaru citronu, tradičně před Vánoci prodávala i svůj vaječňák. Recept i s postupem, jak na něj, najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník
Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník

Na vaječný likér podle Ivety Fabešové budete potřebovat: 

  • 300 ml smetany
  • 300 ml kondenzovaného mléka (Salko)
  • 90 g žloutků
  • 90 g tuzemského rumu 
  • vanilkový lusk

Postup přípravy: 

  1. Ve větším hrnci smíchejte smetanu, žloutky, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku. Nemusíte se bát po vydlabání semínek dát do hrnce i slupku vanilkového lusku – nic tím nepokazíte a vanilkové aroma se ještě zvýrazní. 
  2. Směs v hrnci za stálého míchání metličkou zahřejte na 85 °C, což je teplota pasterizace. K měření teploty potřebujete cukrářský teploměr, bez něj se v tomto receptu neobejdete. 
  3. Po dosažení 85 °C hrnec odstavte a nechejte vychladnout. Nikdy nelijte alkoholické přísady do ještě horké směsi, protože by se vám z nich všechen alkohol odpařil. 
  4. Jakmile bude mít směs kolem 40 °C, můžete přidat rum a vaječný likér promíchat. 
  5. Zcela vychladlý vaječňák přelijte do lahví s uzávěrem a dejte do lednice dochladit. 

Tip: „Pokud budete dělat menší množství vaječňáku, je dobré připravovat ho ve vodní lázni, protože vzhledem k velkému množství žloutků by se z likéru mohla stát omeleta,“ radí Iveta Fabešová. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz