Iveta Fabešová prozradila svůj tajný recept na vyhlášený vaječný likér z IF Café. Zvládnete ho i vy

Vaječný likér z IF Café si nepochybně zamilujete Canva

Cukrářka Iveta Fabešová, která svou první cukrárnu v Praze otevřela už v roce 2013, na podzim ohlásila rozvod se svým manželem, a přišla tak o své provozovny, včetně vyhlášené cukrárny IF Cafe ve Werichově vile. Sympatická blondýnka, která ve svých podnicích vyráběla vyhlášené zákusky ve tvaru citronu, tradičně před Vánoci prodávala i svůj vaječňák. Recept i s postupem, jak na něj, najdete v našem článku.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Na vaječný likér podle Ivety Fabešové budete potřebovat: 

  • 300 ml smetany
  • 300 ml kondenzovaného mléka (Salko)
  • 90 g žloutků
  • 90 g tuzemského rumu 
  • vanilkový lusk

Postup přípravy: 

  1. Ve větším hrnci smíchejte smetanu, žloutky, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku. Nemusíte se bát po vydlabání semínek dát do hrnce i slupku vanilkového lusku – nic tím nepokazíte a vanilkové aroma se ještě zvýrazní. 
  2. Směs v hrnci za stálého míchání metličkou zahřejte na 85 °C, což je teplota pasterizace. K měření teploty potřebujete cukrářský teploměr, bez něj se v tomto receptu neobejdete. 
  3. Po dosažení 85 °C hrnec odstavte a nechejte vychladnout. Nikdy nelijte alkoholické přísady do ještě horké směsi, protože by se vám z nich všechen alkohol odpařil. 
  4. Jakmile bude mít směs kolem 40 °C, můžete přidat rum a vaječný likér promíchat. 
  5. Zcela vychladlý vaječňák přelijte do lahví s uzávěrem a dejte do lednice dochladit. 

Tip: „Pokud budete dělat menší množství vaječňáku, je dobré připravovat ho ve vodní lázni, protože vzhledem k velkému množství žloutků by se z likéru mohla stát omeleta,“ radí Iveta Fabešová.