Jak bude vypadat provoz obchodů od pondělí? Oblečení do karantény a omezený počet lidí v centrech

Jak bude vypadat provoz obchodů od pondělí? Oblečení do karantény a omezený počet lidí v centrech Canva

Další rozvolnění opatření zatím ještě není jisté. Po jednání ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Svá slova hájil tím, že situace kolem koronaviru není natolik jednoznačná, aby bylo možné slíbit, že vláda v neděli rozhodne o dalším uvolnění od pondělí příštího týdne. Ministři by v neděli mohli rozhodnout o otevření obchodů a služeb. Pokud rozvolnění vláda schválí, čeká nás řada omezení při nákupech, sportu i při návštěvě kadeřníka.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Původně to vypadalo, že se majitelé obchodů a restaurací mohou radovat a v pondělí otevřou, ale slova šéfa ministra krizového štábu Jana Hamáčka jim naději částečně vzala. Hamáček poznamenal, že skóre v systému PES neklesá tak rychle, jak by si všichni přáli. I přesto se řada živnostníků na otevření od pondělí již připravuje. 

Česko by se do třetí fáze mohlo dostat na přelomu listopadu a prosince. Podle tabulky, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu s resortem zdravotnictví, hygieniky a dalšími experty, bude rozvolňování v obchodech a službách doprovázet řada omezení.  

Otevřít by mohly od 30. 11. obchody a nákupní centra, ale...

Otevření obchodů ve třetím stupni protiepidemického systému PES bude provázet stejně jako při jarním uvolňování řada omezení. Například oblečení a boty, které si lidé v obchodech vyzkoušejí, budou muset dát prodejci na 24 hodin do izolace.

Jaká omezení budou v obchodech od pondělí: 

            • pouze 1 osoba na 15 metrů čtverečních
            • nařízeny jsou 2metrové rozestupy
            • zákaz sezení v jídelních zónách
            • zavřené dětské koutky

              24hodinovou karanténu pro oděvy a obuv potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu: „Takto nám to epidemiologové a ministerstvo zdravotnictví potvrdili. Domníváme se, že to není až tak zásadní problém. V nižších stupních rizika je opatření volnější, potvrdila náměstkyně ministerstva Silvana Jirotková.

              Dobrou zprávou je, že prodej v neděli a o státních svátcích by už nebyl ve třetím stupni omezený. 

              Nákupní centra budou mít omezená pravidla pro návštěvníky Canva

              Otevřít by se mohly 30. listopadu také restaurace

              Platila by však řada opatření: 

              • restaurace otevřené jen do 22 hodin
              • u jednoho stolu pouze 4 osoby
              • maximální obsazenost 50 %

              Kosmetičky s rouškou a štítem

              Pokud Česko přejde do stupně tři, budou moci otevřít i kadeřnictví, kosmetické služby, masáže, nehtová studia nebo solária. I zde však bude platit řada omezení: Kadeřníci a kosmetičky budou povinni používat roušku nebo respirátor a ochranný štít, zákazník pak roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje.

              Fitka i bazény se otevřou také

              Ve fitcentrech budou povoleny skupinové lekce do deseti lidí. V bazénech, wellness a saunách bude platit omezení lidí na plochu.

              Aktualizováno:  V pondělí se nerozvolní: Vláda schválila otevřít obchody a restaurace až od čtvrtka 3. prosince