Nejlepší recepty na mrkvánky, řepánky nebo dýňáčky: Upečte si zdravé mlsání pro nejmenší

Čas pečení je tady – připravte si s dětmi zdravou pochoutku, která je navíc bude i bavit Canva

Mráz, sníh, plískanice či nízké teploty. Ideální příležitost dát si něco dobrého a zdravého ze sezónních surovin, když se po studeném dni vrátíte (třeba i s dětmi) domů. Pochutnat si můžete na skvělých domácích mrkváncích, dýňáčcích či řepáncích – jejich výroba je extrémně snadná a zapojit můžete i děti, které si společné pečení zamilují. 

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Jak dostat na talíř zdravé potraviny

Sezonní a lokální suroviny jedli naši předci odnepaměti. Lidské tělo je přizpůsobeno na trávení právě těch surovin, které jsou nám regionálně a historicky nejbližší. Zkuste proto mrkev, dýni či řepu, které ve sklepech vydrží uskladněné i po dlouhé týdny. 

Ačkoli jsou pro nás ovoce a zelenina nesmírně důležité, s jejich příjmem začínáme mít problém. Mnoho produktů, které se kupují v obchodech, obsahuje zbytečné přidané látky zajišťující delší životnost, atraktivitu či lepší chuť a barvu. Poté se však stávají pro naše tělo nevhodnými a jejich příjem nám způsobuje spíše škodu než užitek.

Kromě toho také dnešní děti velmi často odmítají jíst ovoce a zeleninu, přestože obsahuje ohromné množství vlákniny a vitamínů, které jsou prospěšné pro jejich zdraví. To ovšem můžete snadno změnit – třeba právě s našimi recepty. Doma si vyrobíte vlastní sušenky nebo plněné taštičky, které si zamilujete. A nejen to – při přípravě můžete navíc poučit své ratolesti o tom, co je to zdravá strava a proč je pro nás důležitá.

Jak děti přimět jíst zdravě? Ukažte jim, že i ze zeleniny se dá vykouzlit dobré mlsání Canva

Mrkvánky, dýňáčky i řepánky

Tento recept je ohromně jednoduchý a zvládne ho hravě opravdu každý. Díky jeho flexibilitě si s ním navíc můžete opravdu vyhrát – a vyhnout se tak surovinám, které nemusíte, nebo ani nemůžete konzumovat. 

Co to vlastně jsou mrkvánky? Jedná se o základní sušenkové těsto obohacené o mrkev, dýni či červenou řepu. Těsto se vyválí a poté se z něj vykrajují kolečka, která se plní – např. švestkovými povidly, marmeládou, či přesnídávkou. Zkusit ale lze i slané varianty, např. sýr s vejcem, nebo zeleninou.

  • Vzhledem k variabilitě receptu však můžete zůstat u pouhých sušenek – pouze do těsta přidáte oříšky, sušené ovoce či čokoládu. Anebo také vůbec nic, a přesto budou skvělé.

Těsto na mrkvánky

  • 250 g mouky (hladká pšeničná, ale může být i špaldová – zvolte klidně i jinou variantu, vždy v poměru 50 : 50, tedy 50 % hladké či špaldové a 50 % jiné mouky)
  • 150 g povoleného másla (nebo tuku na pečení, hery, alsanu bio aj.)
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve (nebo dýně či řepy – ta jediná musí být předvařená)
  • špetka soli
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (tzv. vinný kámen)

V míse smíchejte vše dohromady a nechejte odležet v chladu cca 1 hodinu.

Náplň

Zvolte si, jakou variantu této dobroty chcete chystat – sladkou, nebo slanou? A poté již volte jednotlivé ingredience, například:

  • povidla (ideálně bez přidaného cukru)
  • 100% marmelády z ovoce
  • přesnídávky
  • tvaroh
  • vejce se sýrem
  • zeleninu

U sladké varianty jednoduše dáváte lžičku náplně, u slané nejprve smícháte vejce se sýrem nebo jemně podusíte vybranou zeleninu na másle.

Postup přípravy

  1. Po uplynutí 1 hodiny vytáhněte těsto a rozválejte ho na pomoučeném válu na zhruba 3–5 mm širokou placku.
  2. Najděte mezi hrnečky ten největší a vykrajujte kolečka, které poté naplníte lžičkou vybrané směsi. Kolečka dále přehnete napůl a vidličkou promačkáte půlkruh tak, aby vám vznikl ozubený okraj.
  3. Kapsičky pak předáte na plech a necháte péct cca 20 min na 180 °C.

Tip: Pokud byste nechtěli plnit, můžete vykrajovat menší tvary, třeba i vykrajovátky na vánoční cukroví, případně vše posypat kořením, semínky, nebo do směsi přidat sušené ovoce, oříšky a čokoládu. Při uchovávání v chladu a suchu vám sušenky vydrží i několik dní.

Garantujeme vám, že vás tento recept nadchne. Je úžasně jednoduchý, vystačíte si s minimem surovin a zvládnou ho s vámi i děti. Pokud vás zaujal, neváhejte jej vyzkoušet a nebojte se vymyslet si i vlastní varianty. Pochlubte se s námi v diskusi s vašimi výsledky či vlastními tipy!