Mráz, sníh, plískanice či nízké teploty. Ideální příležitost dát si něco dobrého a zdravého ze sezónních surovin, když se po studeném dni vrátíte (třeba i s dětmi) domů. Pochutnat si můžete na skvělých domácích mrkváncích, dýňáčcích či řepáncích – jejich výroba je extrémně snadná a zapojit můžete i děti, které si společné pečení zamilují.
Sezonní a lokální suroviny jedli naši předci odnepaměti. Lidské tělo je přizpůsobeno na trávení právě těch surovin, které jsou nám regionálně a historicky nejbližší. Zkuste proto mrkev, dýni či řepu, které ve sklepech vydrží uskladněné i po dlouhé týdny.
Ačkoli jsou pro nás ovoce a zelenina nesmírně důležité, s jejich příjmem začínáme mít problém. Mnoho produktů, které se kupují v obchodech, obsahuje zbytečné přidané látky zajišťující delší životnost, atraktivitu či lepší chuť a barvu. Poté se však stávají pro naše tělo nevhodnými a jejich příjem nám způsobuje spíše škodu než užitek.
Kromě toho také dnešní děti velmi často odmítají jíst ovoce a zeleninu, přestože obsahuje ohromné množství vlákniny a vitamínů, které jsou prospěšné pro jejich zdraví. To ovšem můžete snadno změnit – třeba právě s našimi recepty. Doma si vyrobíte vlastní sušenky nebo plněné taštičky, které si zamilujete. A nejen to – při přípravě můžete navíc poučit své ratolesti o tom, co je to zdravá strava a proč je pro nás důležitá.
Tento recept je ohromně jednoduchý a zvládne ho hravě opravdu každý. Díky jeho flexibilitě si s ním navíc můžete opravdu vyhrát – a vyhnout se tak surovinám, které nemusíte, nebo ani nemůžete konzumovat.
Co to vlastně jsou mrkvánky? Jedná se o základní sušenkové těsto obohacené o mrkev, dýni či červenou řepu. Těsto se vyválí a poté se z něj vykrajují kolečka, která se plní – např. švestkovými povidly, marmeládou, či přesnídávkou. Zkusit ale lze i slané varianty, např. sýr s vejcem, nebo zeleninou.
V míse smíchejte vše dohromady a nechejte odležet v chladu cca 1 hodinu.
Zvolte si, jakou variantu této dobroty chcete chystat – sladkou, nebo slanou? A poté již volte jednotlivé ingredience, například:
U sladké varianty jednoduše dáváte lžičku náplně, u slané nejprve smícháte vejce se sýrem nebo jemně podusíte vybranou zeleninu na másle.
Tip: Pokud byste nechtěli plnit, můžete vykrajovat menší tvary, třeba i vykrajovátky na vánoční cukroví, případně vše posypat kořením, semínky, nebo do směsi přidat sušené ovoce, oříšky a čokoládu. Při uchovávání v chladu a suchu vám sušenky vydrží i několik dní.
Garantujeme vám, že vás tento recept nadchne. Je úžasně jednoduchý, vystačíte si s minimem surovin a zvládnou ho s vámi i děti. Pokud vás zaujal, neváhejte jej vyzkoušet a nebojte se vymyslet si i vlastní varianty. Pochlubte se s námi v diskusi s vašimi výsledky či vlastními tipy!