Recepty jen z pěti surovin, které vás překvapí svou chutí

Jen z 5 surovin připravíte lahodné recepty, které zahřejí a potěší chuťové pohárky Canva

Představte si chutná jídla, která hravě vykouzlíte z 5 ingrediencí. Zdá se to jednoduché? A přesně takové jsou recepty, které jsme pro vás vybrali. Ideální rychlovky nejen pro podzimní večery – více času s rodinou, méně v kuchyni!

Přečtěte si také

Zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem
Zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem

Zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem

Chutné brokolicové karbanátky

Patříte mezi milovníky brokolice? Pak si na brokolicových karbanátcích opravdu pochutnáte! Stačí 5 ingrediencí – a můžete se pustit do jejich přípravy. Potřebujete:

  • 1 brokolici
  • 2 vejce
  • 110 g nivy
  • 100 g strouhanky
  • 2 stroužky česneku

Brokolici včetně košťálu nakrájejte a povařte do změknutí. Mezitím si nastrouhejte nivu, rozmačkejte česnek a vyklepněte 2 vejce. Uvařenou brokolici v míse promačkejte vidličkou. Přisypejte k ní strouhaný sýr a česnek a poté směs smíchejte s vejci a strouhankou.

Podle chuti okořeňte solí a pepřem. Z hmoty vytvarujte souměrné bochánky a osmažte je na pánvi s rozpáleným olejem, dokud nebudou zlaté... a vaše kuchyně provoněná dobrotou. Přejeme dobrou chuť!

Hodit se bude třeba i na polévkový krém

Pečené avokádo s vejcem

  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • tvrdý sýr

Avokádo rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku. Do vzniklého důlku v něm vyklepněte 1 vajíčko. Osolte, opepřete a vložte do předem vyhřáté trouby na zhruba 10 minut. Před koncem posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.

Zelńák můžete podávat samotný, nebo s gnocci. Na co máte chuť? RitaE / Pixabay

Zelňák se sýrem

Kysané zelí se pro toto roční období dokonale hodí. Nejen, že je plné vitamínů, navíc i skvěle chutná. Zapečený zelňák je jednoduchým jídlem, které však naprosto ohromí svou chutí. Pokrm je vhodný také pro bezlepkáře nebo příznivce nízkosacharidové dietyPřipravte si:

  • kysané bílé zelí 
  • 200 g strouhaného eidamu
  • kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • slaninu

Opražte slaninu a kuřecí maso, které předem okořeníte dle chuti. K masové směsi přidejte zelí a krátce restujte. Můžete přidat kmín, kurkumu, sladkou papriku a jiné koření, která máte rádi – neuškodí ani špetka hřejivého chilli.

Vajíčka vyšlehejte a smíchejte se sýrem. Nakonec obě směsi spojte a zelňák přemístěte do zapékací mísy. Pečte zhruba 25 minut na 180 stupňů. Podávejte třeba jako večeři – ozdobte strouhaným sýrem a oblíbenými bylinkami.

Do zelňáku, na polévku nebo ke kachně?

Pečená máslová dýně s vejci

Další rychlovka, ze které budete mít doslova boule za ušima. Navíc dýně k podzimu patří, tak proč nevyzkoušet další zajímavý, tentokrát vegetariánský recept z pár surovin? Na nákupní seznam přidejte:

  • 1 máslovou dýni
  • cherry rajčata
  • špenát
  • 6 vajec
  • 100 g strouhaného čedaru

Dýni neloupejte, jen ji omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si pekáč s kapkou oleje a v něm promíchejte dýni a celá cherry rajčátka. Směs okořeňte a osolte dle chuti a pečte zhruba 25 minut.

Po skončení této doby pekáč vyndejte a přimíchejte k dýni špenát. Pečte ještě 5 minut, poté znovu vytáhněte a rozdělte na 6 hromádek, z nichž na každou rozklepněte vejce. Osolte, opepřete, zasypte sýrem a pečte ještě pár minut. Nakonec si pochutnejte. Vy a celá vaše rodina.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz