Kuřecí vývar

Časová náročnost: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Kuřecí vývar s mrkví a petrželkou, servírovaný v bílé misce. Ilustrační foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 °C a nachystáme si plech.

  • 2

    Oloupeme česnek, cibuli a zeleninu a vše nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.

  • 3

    Kuřecí kosti rozprostřeme na plech, pokapeme olejem a přidáme připravenou zeleninu.

  • 4

    Plech dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 200 °C. Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlatavé a lehce opečené.

  • 5

    Upečenou zeleninu s masem přemístíme do vysokého hrnce, přilijeme 2 litry vody, přidáme celý pepř a bobkový list, hrnec přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.

  • 6

    Vývar vaříme alespoň 1 hodinu na středním plameni, čím déle, tím bude silnější. V případě potřeby doléváme vodou. Vznikající pěnu průběžně sbíráme, aby vývar nebyl kalný. Dobu vaření můžeme zkrátit použitím tlakového hrnce.

  • 7

    Nakonec vývar přecedíme přes jemné síto nebo přes plátýnko.

  • 8

    Vývar můžeme ihned konzumovat, stačí dochutit a přidat nakrájenou zeleninu, obrané maso, případně nudle. Pokud jej připravujeme do zásoby, necháme vychladnout, přelijeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží cca 1 týden.

Tip

Vývar lze skladovat také v mrazáku, kde vydrží i několik měsíců.

Líbil se vám recept Kuřecí vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.