Bramborové řízky a další netradiční pokrmy z brambor pro celou rodinu

Bramborové recepty, které si snadno oblíbíte Canva

Máte rádi brambory? Už vás nebaví vařit stále dokola ty stejné přílohy? Vyzkoušejte naše bramborové recepty, které vás možná příjemně překvapí nejen netradičním způsobem přípravy, ale i chutí. Tak co bude dnes k večeři?

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Bramborové řízky, chutný a rychlý oběd

Nenechte se zmást názvem, řízky tentokrát vynecháte. Bramborové placičky jsou chutným a sytým adeptem na rychlý rodinný oběd nebo večeři. Co budete k přípravě receptu potřebovat?

  • 150 g klobásy
  • 700 g brambor
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 2 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 až 3 lžíce petrželky
  • 3 lžíce oleje
  • mouku na obalení

Postup je jednoduchý. Oloupejte a uvařte brambory. Jakmile změknou, nechte je zchladnout, nastrouhejte je nahrubo a poté nastrouhejte také eidam a klobásu. V míse spojte tyto tři suroviny, mouku a přidejte ostatní ingredience s nasekanou čerstvou petrželkou. Bokem si trochu hladké mouky odložte, z připravené směsi vytvarujte malé placičky a v mouce je obalte. A pak už jen smažte tak dlouho, než vám řízečky krásně zezlátnou. Podávejte s oblíbeným dipem, třeba ze zakysané smetany.

Tip: V žádném z těchto receptů se bez brambor neobejdete! Podívejte se, kde je teď seženete v akci – například Lidl je nabízí do 15. 8. za cenu 17,90 Kč za 2 kg, v Penny zase ještě dnes pořídíte kilo za 7,90 kč.

Letní bramborový salát se sušenými rajčaty

Už vás omrzel klasický bramborový salát? Máme pro vás svěží letní recept, ve kterém se snoubí jemná chuť brambor se šťavnatostí sušených rajčátek. Připravte si:

  • 500 g menších brambor
  • 3 stroužky česneku
  • nakládaná sušená rajčata
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíci másla
  • 1 žloutek
  • čerstvý koriandr
  • 1 malou cibuli
  • sůl a pepř

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout, poté je nakrájejte na menší kusy a smíchejte s nakrájenou cibulí. Svařte smetanu s rozetřeným česnekem a sušenými rajčaty – jakmile dojde k varu, stáhněte teplotu a šleháním vmíchejte žloutek, máslo a koriandr. Zálivku promíchejte s brambory a ihned podávejte. Salát můžete konzumovat vlažný, anebo jej nechte vychladit v lednici.

Bramborový krém v hrnci nesavinov / Shutterstock.com

Lahodný bramborový krém

Patříte mezi milovníky polévek a zároveň zbožňujete brambory? Pak vás potěší náš recept na bramborový krém – polévku, která chutná jako bramborová kaše. Rozplývá se totiž na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc tak jednoduchá! Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • kousek másla
  • 1 menší petržel
  • 1 menší pórek
  • 500 g brambor
  • sůl a pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • špetku řeřichy nebo čerstvé petrželky na zdobení
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Na másle osmahněte cibulku, přidejte nakrájený pórek a petržel. Nechte lehce opražit a poté přidejte nakrájené brambory, koření, smetanu a vývar. Nechte povařit do změknutí brambor a následně důkladně promixujte. Na závěr můžete podávat s oblíbenými bylinkami, případě se špetkou strouhaného čedaru. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip: Pamatujte, že brambory se někdy vyplatí neloupat. Proč tomu tak je a které další suroviny je lepší jíst se slupkou, si můžete přečíst v našem dřívějším článku.