Stalo se vám někdy, že jste ochutnali pokrm z cukety, který chutnal hořce? Pokud si vzpomínáte na to, že jste si moc nepochutnali, jistě se vám vybaví i to, že vám po jídle nebylo zrovna nejlépe. Obtíže způsobuje toxin zvaný kukurbitacin, který kromě cuket obsahují také třeba okurky nebo dýně. Přestože jsou ale otravy cuketou poměrně časté, ke smrti dochází pouze v extrémních případech.
Svět nedávno obletěla zpráva o mladé mamince z Velké Británie, která se otrávila cuketou. Před několika lety v Německu dokonce po požití cukety zemřel důchodce. Ústav experimentální botaniky AV ČR potvrdil, že otravy cuketami jsou poměrně časté.
Podle Tomáše Moravce z Ústavu experimentální botaniky AV ČR však většina lidí otravu ani nerozpozná a neví o ní. Jejím hlavním příznakem je navíc pouze častější nutnost použití toalety. „Otravy cuketou jsou časté, ale ke smrti dochází pouze v opravdu extrémním případě. Pokud vím, známý je pouze jeden před několika lety v Německu,“ popsal Tomáš Moravec.
Nejen cukety, nýbrž také třeba okurky nebo dýně obsahují toxin zvaný kukurbitacin. Podle botaniků je hladina tohoto toxinu v rostlinách obvykle nízká. Bohužel ale existují i případy, kdy se může jeho hodnota zvýšit, především vlivem vysokého sucha či kvůli působení škůdců.
Jídlo připravené z takto postižené zeleniny pak může způsobit otravu. Tu ve většině případů doprovází především zažívací potíže. Jelikož se však nejedná o problém vyžadující lékařskou péči či hospitalizaci, ledaskdo si otravou projde, aniž by o ní měl vůbec tušení.
Kupte se slevou Cuketa.
Pokud si domů přinesete ze zahrádky nebo z obchodu dýni, okurky nebo cukety, které chutnají hořce, v žádném případě je tedy nepřipravujte k jídlu. Jedovatý toxin totiž nezlikvidujete dokonce ani tepelnou úpravou.