Víte, kolik kofeinu obsahuje překapávaná, espresso, rozpustná káva či kafe latte? Možná budete překvapeni. Kofein má sice schopnost probudit nás k životu, většinou ale pak následuje další pokles energie a to ve větší míře. Podívejte se, jaké množství obsahuje šálek vaší oblíbené kávy.
Výrazná chuť kávy ještě automaticky neznamená silnější kávu. Obecně obsahují méně kofeinu tmavě pražená zrna než ta jemně pražená. Čím je jemněji nameleme, tím více kofeinu šálek obsahuje. Rozhodující je ale způsob přípravy a doba louhování. Čím déle kávu připravujeme, tím více obsahuje kofeinu. Navíc se uvolňují látky, které dráždí žaludek.
Základem obsahu kofeinu je druh kávy. Robusta se používá při výrobě levnějších kávových směsí a instantních káv. Obsahuje až 2x více kofeinu než arabica. Nejméně kofeinu má druh arabiky s názvem excelsa. Kofein najdeme i v kakaovníku, čajovníku, guaraně a kolovníku. Káva posiluje paměť, soustředění, chápání a reflexy. Podporuje však nespavost, má diuretické účinky a ve vyšších dávkách způsobuje i průjem.
Káva má nejvyšší účinek, pokud ji pijeme na lačno. Povzbuzující asi 100 až 500 mg kofeinu. Citlivost na kofein je individuální a pravidelná konzumace kofeinu zároveň snižuje stimulační projevy. Kofein začíná působit za 15 až 20 minut, nejvyšší účinky má asi 45 minut po užití a působí 8 až 14 hodin. Podle některých studií kávou s cukrem zvýšíte pozitivní působení na paměť a soustředění. Nutno dodat, že zvýšíte i svůj energetický příjem a váhu. Některé studie také ukazují, že kávou s mlékem více zatížíte žaludek a bude vám těžko, ale názory se různí.
Nejvíce kofeinu má káva připravovaná v džezvě a pak filtrovaná káva. Káva z kafetiéry a terecká káva obsahuje o něco méně kofeinu, ale za to má více terpenu, který zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Překvapivě 2x méně kofeinu má malé espresso nebo také ristretto než pomaleji extrahované lungo. U instantní kávy je to pode druhu.
Cafe latte se dělá z espressa či dvojitého ristretta a zalije se našlehaným mlékem, obsah kofeinu ale mlékem nesnížíte. Cafe latte macchiato se připravuje z našlehaného mléka a do něj se naopak lije silné espresso, takže je to podobné. Latte macchiato neboli mléko se skvrnou obsahuje jen nepatrné množství silné kávy. Nutno dodat, že jde o italský název a CH se zde čte jako K nikoliv Č, tedy makiato.