Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Vejce Benedikt v kavárně Anna Jančevová

Patříte mezi gurmány a kavárenské povaleče, kteří si alespoň jednou za čas rádi vychutnají snídani v kavárně? Pokud ano, a snídaně vám teď chybí, nesmutněte. I ten na pohled nejsložitější pokrm, jakým jsou vejce Benedikt, si můžete připravit doma. Není to vůbec těžké. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky. Dvou klíčových ingrediencí u vajec Benedikt.

Přečtěte si také

Vyzvedněte si balík, kde chcete. Balíkovna rozšířila výdejní místa o 1 200 Alzaboxů
Vyzvedněte si balík, kde chcete. Balíkovna rozšířila výdejní místa o 1 200 Alzaboxů

Jak připravit vejce Benedikt

Vejce Benedikt patří mezi snídaňové nebo brunchové pochoutky. Vše začíná polovinou žemle, na níž sedí dokřupava osmažená šunka, kterou doplňuje ztracené vejce, a to vše je zalité pořádnou dávkou holandské omáčky. Pokud jste vejce Benedikt ještě nikdy nejedli, je nejvyšší čas to zkusit. Jde o opravdovou delikatesu. A také kalorickou bombu.

Postup v 5 krocích

  1. Nejprve si připravte ztracené vejce podle návodu níže.
  2. Šunku opražte nasucho, stejně tak žemli.
  3. Připravte si holandskou omáčku z videa Kuchař ví, které najdete na konci článku.
  4. Na talíř dejte opečenou žemli, na ni šunku, vejce a vše zalijte holandskou omáčkou.
  5. Můžete posypat petrželkou nebo pažitkou pro dokonalý vizuální zážitek.

Fígl, jak jednoduše na ztracené vejce

Ztracené vejce se podle tradičního receptu připravuje ve vařící vodě s octem, v níž se udělá vír, do kterého se vejce zamíchá. Pro začátečníka a často i zkušenějšího kuchaře však může být toto problém. Bílek se může trhat a vejce nemusí držet tvar. Proto vyzkoušejte naši vychytávku.

Vejce rozklepněte do potravinářské fólie, zabalte do balíčku, zagumičkujte a vařte v horké vodě 3 až 6 minut, podle toho, zda chcete, aby byl žloutek tekutý, či nikoliv.

Ztracená vejce připravená ve fólii Anna Jančevová

Jak na holandskou omáčku podle videa Kuchař ví

Recept ve videu je připravený ze 3 žloutků a vystačí na 4 až 6 porcí vajec Benedikt. Pokud děláte jen jednu nebo dvě porce, bude vám stačit jen 1 žloutek. Holandskou omáčku je ihned po přípravě nutné zkonzumovat. A hlavně ji neohřívejte, srazila by se a máslo by se oddělilo od žloutků.

Při přípravě pravého vejce Benedikt není improvizace na místě – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Klasikou je anglický muffin (dá se koupit i u nás: Toustis Penam), ale přijatelné jsou i žemle, toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo.