Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Rozpůlená houska servírovaná s vejci Benedikt Anna Kolásková

Patříte mezi gurmány a kavárenské povaleče, kteří si alespoň jednou za čas rádi vychutnají snídani v kavárně? Pokud ano, a snídaně vám teď chybí, nesmutněte. I ten na pohled nejsložitější pokrm, jakým jsou vejce Benedikt, si můžete připravit doma. Není to vůbec těžké. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky, dvou klíčových ingrediencí u vajec Benedikt.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Jak připravit vejce Benedikt?

Vejce Benedikt patří mezi snídaňové nebo brunchové pochoutky. Vše začíná polovinou žemle, na níž sedí dokřupava osmažená šunka, kterou doplňuje ztracené vejce, a to vše je zalité pořádnou dávkou holandské omáčky. Pokud jste vejce Benedikt ještě nikdy nejedli, je nejvyšší čas to zkusit. Jde o opravdovou delikatesu. A také kalorickou bombu.

Jak postupovat v 5 krocích?

  1. Nejprve si připravte ztracené vejce podle návodu níže.
  2. Šunku opražte nasucho, stejně tak žemli.
  3. Připravte si holandskou omáčku z videa Kuchař ví, které najdete na konci článku.
  4. Na talíř dejte opečenou žemli, na ni šunku, vejce a vše zalijte holandskou omáčkou.
  5. Můžete posypat petrželkou nebo pažitkou pro dokonalý vizuální zážitek.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Jak jednoduše na ztracené vejce?

Ztracené vejce se podle tradičního receptu připravuje ve vařící vodě s octem, v níž se udělá vír, do kterého se vejce zamíchá. Pro začátečníka a často i zkušenějšího kuchaře však může být toto problém. Bílek se může trhat a vejce nemusí držet tvar. Proto vyzkoušejte naši vychytávku. Vejce rozklepněte do potravinářské fólie, zabalte do balíčku, zagumičkujte a vařte v horké vodě 3 až 6 minut, podle toho, zda chcete, aby byl žloutek tekutý, či nikoliv.

Dvě balení vajec rozklepnutých do potravinářské fólie Anna Kolásková

Na holandskou omáčku podle videa Kuchař ví!

Recept ve videu je připravený ze 3 žloutků a vystačí na 4 až 6 porcí vajec Benedikt. Pokud děláte jen jednu nebo dvě porce, bude vám stačit jen 1 žloutek. Holandskou omáčku je nutné ihned po přípravě zkonzumovat. A hlavně ji neohřívejte, srazila by se a máslo by se oddělilo od žloutků.

Vyplatí se improvizovat?

Při přípravě pravého vejce Benedikt není improvizace na místě – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Klasikou je anglický muffin (dá se koupit i u nás: Toustis Penam), ale přijatelné jsou i žemle, toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi