Co všechno se dá vyrobit z černého bezu? Vyzkoušejte řízky, likér i sirup

Žena držící plody a větve černého bezu Nastyaofly / Shutterstock.com

Bez černý, bíle kvetoucí listnatý keř, je už od pradávna využívaný pro své účinky. V minulosti lidé věřili, že je ochrání před čarodějnicemi i blesky. Svou pronikavou vůní odpuzuje hmyz i hlodavce a také obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Víte, jak ho použít a co z něj připravit?

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Kdy kvete černý bez?

V období od června do července jej najdete kvést téměř všude. Jeho plodem jsou tzv. bezinky, červené až černé kuličky o rozměru několika málo milimetrů. Ty jsou po úpravě jedlé, naopak zelené části rostliny a kůra jsou jedovaté.

Co obsahují plody?

Bezinky, kozičky nebo smradinky, jak je tento keř často lidově označován, obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny a pektin, jeho květy glykosidy, slizovité látky, éterické oleje a organické kyseliny. V semenech jsou obsaženy vitamíny A, B a C i kyselina pantothenová. Syrové plody jsou mírně jedovaté a musí se tepelně zpracovat na marmelády, šťávy a tinktury, případně usušit.

Sklenice s bezovou limonádou, citron a květy bezu Eladstudio / Shutterstock.com

Květy bezu

Jak je zpracovat? Používají se na sirup, čaj, limonádu i šťávu, dají se nicméně i obalit v těstíčku a osmažit. V bylinných pytlíčcích se přikládají na revma nebo do koupele.

Na co jsou dobré?

Květy pro sušení rozprostřete v tenké vrstvě v průvanu, nejlépe na tmavém místě, aby neztratily svou barvu. Pomáhají při chřipce, angíně, kašli, rýmě a nachlazení. Dále čistí krev, používají se na vykašlávání, při horečce, na pocení a jsou močopudné.

Aby vás nemoc jen tak nezaskočila

Bezinky

Usušené bobule, bezinky, se dávají do čajů i likérů. Suší se celé trsy na proudícím vzduchu, dokud se nezačnou scvrkávat. Dosouší se v troubě při 80 °C, až se dají snadno stáhnout ze stopky.

Na co jsou dobré bezinky?

Užívají se samotné, případně s lipovým květem do čaje pro pocení, při nachlazení, kašli, bolesti hlavy a migréně. Neslazený a studený čaj pomáhá při nevolnostech, křečích a žlučníkových obtížích. Vlažný čaj se zase používá při vysokém tlaku, chorobách ledvin a na odvodňování.

Listy černého bezu

Sušené bezové listy se ve výluhu používají pro močopudný účinek a čistění krve. Odvodňují organismus, jsou mírně projímavé a pomáhají při detoxikaci i zánětech močového ústrojí. Čerstvé slouží při bolestech kloubů a obklady ulevují od bolestí i při pohmožděninách a otocích. Listy naklepejte, aby pustily šťávu, přiložte, zabandážujte a nechte hodinu působit.

Bezinková tinktura

Bezinková tinktura pomáhá při rýmě, horečkách, zánětech, zahlenění, bronchitidě, astmatu i revmatech kloubů a svalů. Lze použít čerstvé, sušené i zmrazené plody bez stopek. Usušené se musí na půl dne namočit. Bezinky se rozmačkají či rozmixují, v uzavíratelných sklenicích se zalijí alkoholem, například vodkou, a uskladní se na stinné místo. Za 6 týdnů se scedí přes plátno. Tinktura by se měla dávkovat v množství 3× denně půl lžičky, a to po dobu 2 měsíců.

Plody černého bezu s tinkturou a zavařovací sklenicí domnitsky / Shutterstock.com

Bezinkový likér

Účinky

Likér z bezinek se používá pro zahřátí, při bolestech zad, revmatismu, nespavosti, zánětech, pohmožděninách i nachlazení.

Recept

Jeho výroba je snadná – 4 kg bezinek zalijte vodou, přidejte kolečka citronu, 5 kousků hřebíčku a 5 minut povařte. Poté přeceďte, vymačkejte přes plátno, přidejte 2 kg cukru a šálek kávy. Povařte 15 minut za občasného míchání, po vychladnutí přilijte litr rumu či vodky, slijte do lahví a dejte do chladu a temna. Užívejte půl deci před spaním dva měsíce.

Připravte si domácí tinkturu

Kupte se slevou Vodka Absolut.

Porovnat slevy

Bezová limonáda z květů

Recept

Vezměte 3 hrsti bezových květů, med a cukr, 2 citrony, vinný ocet a 2 l vody. Do sklenice dejte květy po okraj, přidejte kolečka citronu a zalijte převařeným nálevem z vody, cukru a medu. Přidejte lžíci vinného octa, uzavřete fólií a nechte na slunci kvasit 10 dní. Následně přeceďte do lahví a uskladněte na chladné a temné místo na 2 týdny.

Lahvičky s bezovou tinkturou a likérem a květy bezu Lumixera / Shutterstock.com

Bezový med nebo sirup

Recept

Vezměte 40 květů černého bezu, 1,5 l vody, cukr a 3 citrony. Svařte omyté květy s vodou a nechte vylouhovat přes noc. Ráno sceďte, přidejte cukr a šťávu ze 3 citronů. Vařte do zhoustnutí a vlažné slijte do lahví, uzavřete a dejte do chladna. Dáte-li více cukru, získáte med, pokud méně, tak sirup.

Bezový ocet

Použití

Používá se k obkladům a na masírování bolestivých a namožených svalů.

Recept

Dvě květenství naložte do 1 litru octa a nechte stát 14 dní na slunci. Pak přeceďte a slijte do lahví.

Budou se hodit

Kde koupit?

V obchodech můžete narazit na celou řadu produktů s příchutí černého bezu. Například v Lidlu je velmi oblíbený sirup z bezového květu Solevita. Poměrně dražší je pak sirup Kitl Syrob Bezový, na který se vyplatí počkat si, až bude v akci.