Recept na domácí rohlíky z kynutého těsta, které jsou hotové za 40 minut

Dva rohlíky na talířku a vedle něj kostka másla Anna Kolásková

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Přečtěte si také

Jak vyčistit koženou nebo látkovou sedačku? Tipy na údržbu, které skutečně fungují

Pár tipů na pečení i na nákup:

  • Aby se rohlíky povedly, musí být všechny ingredience v pokojové teplotě. Droždí nemá rádo chlad, mohlo by se tedy studeného oleje či vody „leknout“ a nemuselo by kynout.
  • Pro rychlé kynutí je klíčový lepek, kterého je v klasické hladké mouce nejvíc. Pokud chcete použít špaldovou či jinou celozrnnou mouku, musíte upravit postup i kynutí.
  • Pokud vlastníte elektrický robot, těsto můžete nechat uhníst v něm. Použijte hnětací hák.
  • Vynikající pro přípravu originálně tvarovaných domácích housek a kaiserek jsou tvořítka. Pomocí tvořítka vytlačte v bocháncích těsta hluboký dekor a těsto pak jen upečte (cena od 109 Kč).
Kynuté těsto

Kynuté těsto

Kynuté těsto je u nás velmi populární, vyrábějí se z něj především buchty a koláče s ovocem i další pečivo k snídani nebo na svačinu. Důležitá je příprava kvalitního kvásku, který zaručí správné vykynutí těsta.

Časová náročnost: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední
Kynuté těsto

Recept na domácí rohlíky

Ingredience (na 10 rohlíků):

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 ml slunečnicového/řepkového oleje
  • 30 g droždí v kostce
  • 2 malé lžičky cukru krystal
  • 1,5 lžičky soli
  • semínka na posypání (mák, len, sezam)
Mouka, droždí a olej v miskách Anna Kolásková

Jak upéct domácí rohlíky?

Příprava těsta: Postup

  1. Odvažte si 400 g hladké mouky a prosejte ji do velké mísy, ve které budete hníst těsto. Stejně tak si připravte 30 g droždí, 50 ml oleje a 250 ml vlažné vody v pokojové teplotě (na prstu vás nesmí ani pálit, ani studit).
  2. Nyní si zadělejte kvásek. Do malé misky dejte dvě lžičky cukru krystal, přidejte čtyři lžíce vody (z celkového množství 250 ml) a také jednu lžičku mouky z mísy. Dobře promíchejte a dovnitř rozdrobte droždí. Už nemíchejte, jen zakryjte utěrkou a nechte pět minut pracovat.
  3. Po pěti minutách by mělo být vidět, že se tvoří kvásek, možná uvidíte malé bublinky. Nyní je čas vypracovat těsto.
  4. Do velké mísy s prosetou moukou udělejte uprostřed důlek a do něj nalijte kvásek, přilijte zbylou vodu v pokojové teplotě (zkontrolujte, že má stále správnou teplotu). Poté přidejte olej a sůl.
  5. Vše dobře promíchejte a těsto zpracujte vařečkou s dírkou, aby se krásně spojilo. Těsto opakovaně nabírejte zespodu mísy, aby se do něj dostal vzduch. Hotové těsto poznáte tak, že bude vláčné, kompaktní, a když do něj prstem uděláte důlek, bude se pomalu vracet.
Rozpůlený rohlík na talířku Anna Kolásková

Příprava rohlíků: Postup

  1. Nyní si připravte velký plech s pečicím papírem a pomoučený vál. Troubu předehřejte na 230 °C, na spodní i horní ohřev.
  2. Těsto vyválejte do tvaru kolečka (asi jako velký talíř) a rozkrájejte jej na 10 stejných dílů –⁠⁠⁠⁠⁠ stejně jako byste krájeli pizzu. Těsto by mělo být vysoké zhruba 0,5 cm, ale protože pracuje, bude se vám zvedat.
  3. Každý z 10 dílů srolujte do rohlíku od nejširší části „pizza dílku“ až po nejtenčí část. Poslední pramínek zahněte pod rohlík. Rohlíky lze zatočit nebo nechat rovné.
  4. Takto naskládejte všech 10 rohlíků na plech, zakryjte je utěrkou a nechte ještě pět až 10 minut kynout podle potřeby.
  5. Poté je potřete vodou (nebo vodou se solí) a posypejte mákem, sezamem či lnem.
  6. Vložte do trouby a pečte na 230 °C zhruba 15 minut. Průběžně je kontrolujte – pokud mají různou velikost, ty menší budou hotové dřív. Upečené rohlíky poznáte podle zlatavé barvy navrchu i zespodu.
  7. Po upečení je můžete opět pokropit troškou vody.

A je hotovo. Rohlíky jsou nejlepší ještě čerstvé a teplé. Další den už nemusí být tak vláčné.

Zdroj: Kupi.cz, autorský recept Anny Koláskové